NOC*NSF Sportwereld tegen corona Coronavirus en sport Sportverenigingen

Van binnensport naar buitensport: zo doen sportaanbieders het in Arnhem

Yvonne Derksen 15 juni 2020

De coronacrisis zorgt voor bizarre taferelen. Competities liggen stil en clubhuizen blijven leeg. Gelukkig ontstaan er binnen de sportwereld ook tal van geweldige initiatieven om in beweging en in contact te blijven, of anderen te helpen. Vandaag drie sportlocaties in Arnhem die hun activiteiten buiten hebben weten door te zetten.

Van corona word je gedwongen creatief. Zo zijn er een tal van voorbeelden te vinden van sportaanbieders die hun binnenactiviteiten naar buiten hebben weten te verplaatsen zodat ook zij nu hun lesaanbod voort kunnen zetten. We spreken vandaag met drie sportlocaties in Arnhem: Healthclub Heijenoord, De Vloer School voor Podiumkunsten en Mountain Network.

Sporten in de gevangenis

Met bijna 3700 leden is Healthclub Heijenoord een begrip in Arnhem en omstreken. Genoeg reden dus om een alternatieve locatie te vinden om sporters alsnog te kunnen faciliteren. Toon Stelling, eigenaar van Healthclub Heijenoord, vertelt: "Onze locatie ligt op een vrij druk punt in Arnhem, dus op ons eigen terrein hadden we eigenlijk geen mogelijkheid om het sportaanbod buiten voort te zetten."

Via het netwerk van Stelling bood zich een nieuwe kans aan en zo kwam Healthclub Heijenoord uiteindelijk terecht bij de oude Koepelgevangenis in Arnhem. Stelling vertelt meer over de locatie: "Naast dat het een unieke locatie is om te sporten leent het terrein zich er ook prima voor. Veel van onze leden zijn hier nog nooit geweest. We merken dat ze het een bijzondere plek vinden en dat iedereen massaal weer aansluit bij de lessen." Stelling is zichtbaar dankbaar voor de locatie: "Het is fijn om te zien dat ondernemers elkaar willen helpen. We moeten elkaar toch door deze tijden heen slepen."

Doordat Healthclub Heijenoord het terrein kan gebruiken gaan nu alle groepslessen weer door als vanouds. "Vrijwel alle groepslessen zitten vol." Stelling vervolgt: "We hebben zelfs leden die hun abonnement oorspronkelijk hadden opgezegd vanwege corona, maar dit, door het zien van de locatie, weer hebben teruggedraaid. Iedereen heeft weer zin om te sporten. Zo zie je maar weer hoe belangrijk bewegen is en hoe graag mensen deel uit willen maken van een club."

Arnhem Sportwereld Tegen Corona 760

De Vloer School voor Podiumkunsten in hartje Arnhem

Dansen in hartje Arnhem

Ook De Vloer School voor Podiumkunsten maakt inmiddels gebruik van een aantal mooie locaties in hartje Arnhem. Sofie Noij Twaalfhoven vertelt: "We zijn geen sportvereniging, dus tijdens corona vroegen wij ons constant af onder welke groep we eigenlijk wél vallen. We hebben natuurlijk niet alleen dans, maar ook theater, musical, pilates en yoga. Hierdoor horen we eigenlijk overal en nergens bij. We zitten net tussen alle protocollen in, dus een geschikte locatie vinden en deze aanpassen op alle verschillende maatregelen was een flinke klus."

Inmiddels is De Vloer actief aan de gang op de alternatieve locaties. "We mogen het Coehoorn Park in Arnhem centrum gebruiken. Een ander deel van de leerlingen maakt gebruik van een schoolplein. Weer een ander deel heeft les op het dakterras van Rozet – het gebouw waar we normaliter studio’s huren."

Ondanks de mooie locaties blijven de uitdagingen aanwezig. "Het weer zat in het begin gelukkig mee, maar toen het begon te regenen moesten we weer aan de bak, want vrijwel alle locaties waren niet overdekt. Een alternatieve optie zou zijn om weer terug te vallen op online lessen, maar dat hadden we natuurlijk liever niet, aangezien we juist zo blij waren dat we weer mochten beginnen. Inmiddels zijn er op het dakterras van Rozet tenten geplaatst, zodat we ook met regen leerlingen kunnen ontvangen.” Ondanks de uitdagingen blijft Noij Twaalfhoven positief: “Flexibiliteit is key. Het is misschien even aanpoten, maar dan heb je ook wat!"

Klimmen op een kunstobject

Mountain Network, met zowel een klimhal en een bouldercentrum in Arnhem, heeft inmiddels haar sportaanbod op een unieke manier weten te herpakken. Leopold Roessingh, directeur van Mountain Network, vertelt: "In Arnhem-Noord, bij sportcentrum Valkenhuizen, is ‘toevallig’ een van de oudste klimwanden van Nederland en de enige buitenwand van Gelderland te vinden. Wij hadden hem voorheen al in onderhoud vanuit Mountain Network (met de gemeente als eigenaar), maar hij werd eigenlijk voornamelijk door het CIOS en defensie gebruikt."

Klimmen Sportwereld Tegen Corona 760

Mountain Network op een van de oudste klimwanden van Nederland

Inmiddels zet Mountain Network de klimmuur nu ook recreatief in en kunnen abonnementhouders en bezoekers (met klimvaardigheidsbewijs) gebruik maken van de buitenmuur. "We moesten wel het een en ander aan de wand aanpassen: we hebben bijvoorbeeld nieuwe grepen geplaatst en nieuwe routes gebouwd. Het was een investering die we samen met Sportbedrijf Arnhem hebben gedaan, maar onze klimmers zijn erg blij met het alternatief dat we nu kunnen bieden."

De muur wordt zeven dagen per week gebruikt. Wie wil klimmen kan een tijd boeken voor twee uur en de routes zelf uittesten. Roessingh vervolgt: "De reacties zijn heel positief. Via deze weg hebben we een van de eerste klimmuren in Nederland, tevens een kunstobject, weer een nieuw leven in kunnen blazen."

Ook al mag de hal, hoogstwaarschijnlijk, binnenkort weer openen, er zijn zeker plannen om de klimwand in gebruik te houden. "De jeugd uit Arnhem mag deze zomer sowieso gebruik maken van de klimwand, dit verzorgen wij als tegenprestatie. Het doel hiervan is om kinderen weer te activeren meer te gaan sporten. Daarnaast denken we erover de wand op dagen met mooi weer open te houden. Klimmen is en blijft uiteindelijk tóch een buitensport!"

Deel dit artikel op social media: