NOC*NSF Blog

Blog Gerard Dielessen: Sport doet iets met je, zeker ook met mij

24 september 2019
Blog Gerard Dielessen: Sport doet iets met je, zeker ook met mij

ijdens een inspirerende en drukbezochte bijeenkomst eerder deze week over het Sport Akkoord Assen in het Nassau College, kreeg ik van presentator Hans Derks de vraag wat sport eigenlijk voor mij betekent. Een eenvoudige vraag waar ik een lang en gepassioneerd antwoord op heb gegeven.

Hier een poging tot een korte samenvatting: sport staat centraal in mijn leven. Als beoefenaar en als fan. Sport betekent voor mij plezier, genieten, ontspanning, winnen, verliezen, verbinden, gezond blijven. Ik ben ervan overtuigd en heb het verlangen dat we als samenleving de maatschappelijke waarde van sport meer moeten en kunnen omarmen. Met sport overbruggen we tegenstellingen, waar ook ter wereld. Met sport maken we de wereld een beetje beter. We winnen veel met sport. Of zoals het thema van de NOC*NSF Nationale Sportweek luidt: Sport doet iets met je.

In ieder geval met mij. Zo passeer ik de komende dagen, tijdens de Nationale Sportweek dus, de grens van 6000 gereden kilometers op mijn racefiets. Afgelopen zondag maakte ik een ritje tijdens misschien de laatste echte zomerdag van dit jaar. Graadje of 25. Nauwelijks wind. Een gemiddelde van rond de 30 km per uur. In de buurt van Orvelte in Drenthe. Heide, rust, uitgestrekte weilanden. Het geluid van het lichte gezoem van de dunne banden op het asfalt. Een klimmetje over Col du Vam (4800 + NAP) bij Wijster. Even aanzetten en op de pedalen…  Af en toe even schakelen en vooral om mij heen kijken. Prachtige natuur. Fietsen is voor mij dan pure ontspanning, yoga en mindfulness op wielen. Na een kilometer of 60 en krap twee uur weer thuis. Hoofd helemaal leeg. De café latte smaakt dan uitzonderlijk goed. En mijn energieniveau is helemaal opgeladen. Laat de nieuwe week maar komen.

Ik ben dan ook niet verbaasd als ik de uitkomsten bekijk van het laatste Ipsos sport-onderzoek dat in het kader van deze Nationale Sportweek in opdracht van NOC*NSF werd uitgevoerd, naar wat sport voor mensen betekent:

‘1 op de 3 Nederlanders gelukkiger door sport’

‘Plezier, blijdschap en trots meest voorkomende emoties bij sport’

‘Vrouwen huilen evenveel om sportmomenten als mannen’

Sport doet dus iets met ons.

Dat bleek ook tijdens de al eerdergenoemde bijeenkomst in Assen. Daar zijn inwoners druk bezig met het opstellen, ontwerpen van het Asser Sport Akkoord. Het zijn niet de gemeente, de politiek en de instanties die zich hier mee bezig houden. Het zijn de bewoners van Assen zelf die het initiatief hebben genomen om een lokaal Sportakkoord te maken omdat ze ervan overtuigd zijn dat sport ook in Assen de samenleving een beetje beter maakt.

Al maanden is een stuurgroepje van betrokken Assenaren bezig om samen met betrokken inwoners, vertegenwoordigers van sportverenigingen, sportaanbieders, de gemeente en Sport Drenthe een Asser Sport Akkoord te maken. Daarin staan zes thema’s centraal: De gezonde stad; Inclusief en toegankelijk; Van jongs af vaardig in bewegen; Vitale vereniging en positief sportklimaat; Duurzame sportinfrastructuur en als laatste maar niet onbelangrijkste als het om inspiratie door sport gaat Topsport en evenementen.

Allemaal onderwerpen die ook een relatie hebben met het Nationale Sportakkoord dat ruim een jaar geleden werd ondertekend door NOC*NSF, het ministerie van VWS, en de Vereniging Sport Gemeenten en een groot aantal andere partijen.

Het was heerlijk, enthousiasmerend en inspirerend om te zien hoe ruim honderd Assenaren met elkaar in debat bleken over hoe sport kan leiden tot meer sociale en maatschappelijke impact in hun eigen woon- en leefomgeving. Inmiddels worden in 150 gemeenten soortgelijke discussies gevoerd en staan nog eens 100 gemeenten in de startblokken om ook tot een lokaal sportakkoord te komen.

Assen is deze twee weken, samen met Nieuwegein en Den Haag host city van de NOC*NSF Nationale Sportweek. De Nationale Sportweek is onderdeel van een bredere, Europese beweging, waarbij onder de noemer #BeActive in maar liefst 42 Europese landen komende week de European Week of Sport wordt georganiseerd.

Terug naar Assen. In het Nassau College was het mooi om te zien hoe de oud-wereldkampioen allroundschaatsen en inwoner van Assen Renate Groenewold haar kennis en kunde inzette tijdens de discussies. 'Het gaat mij niet om topsport, maar om verhoging van de sportparticipatie voor iedereen, zonder drempels', zei ze tijdens een van de break out sessies over het Asser Sport Akkoord.

Wat geweldig dat rolmodellen als Renate zich na hun actieve topsportcarrière willen inzetten en willen bijdragen aan de totstandkoming van een lokaal sportakkoord. Hulde! Ik ga er van uit dat het niet lang duurt voordat in Assen het Asser Sport Akkoord wordt ondertekend en dat de hoofdstad van Drenthe als voorbeeld kan dienen voor vele andere steden in ons land. Aan de betrokkenheid van de Assenaren zal het niet liggen.

Ik begon dit stuk met wat sport voor bij betekent. Veel, heel veel dus. Sport doet ook iets met mij. Dat is wel duidelijk geworden. Op de site van de NOC*NSF Nationale Sportweek kunnen verhalen worden gedeeld met wat sport voor jou betekent. Ik zou het leuk vinden als lezers van deze blog hun verhalen delen op nationalesportweek.nl. Ik ga kijken en lezen in ieder geval.

Gerard Dielessen

Algemeen directeur NOC*NSF

Deel dit artikel op social media: