Paralympische Spelen
In 1948 organiseerde Sir Ludwig Guttman, een neuroloog uit Engeland, in het Britse Stoke Mandeville de International Wheelchair Games - de voorloper van de Paralympische Spelen. Guttman hoopte op deze manier de kwaliteit van het leven van de gewonde militairen uit de Tweede Wereldoorlog te verbeteren.
Hij gebruikte sport hiervoor als middel. Deze wedstrijd viel samen met de Olympische Spelen, die dat jaar in Londen werden georganiseerd. Guttmann stimuleerde de omgeving, hoewel slechts symbolisch, om de rolstoelcompetitie met de Olympische Spelen te verbinden.
Vier jaar later, in 1952, kreeg het evenement een internationaal karakter. Naast deelnemers uit Groot-Brittannië deden er ook Nederlandse sporters mee aan de International Wheelchair Games. Het was het begin van de internationale paralympische beweging.
Verbinding met de Olympische Spelen
In 1960 bij de Olympische Spelen in Rome werd de verbinding een feit. Direct na de afloop van de Spelen namen er vierhonderd sporters met een beperking uit 23 landen deel aan de Paralympische Spelen. In de naam van het evenement speelt het Grieks een grote rol. Het Griekse voorzetsel 'para' betekent dichtbij. De filosofie achter de Paralympische Spelen is mede het "zoveel mogelijk naleven van de regels van de Olympische Spelen", Daarom is gekozen voor de naam Paralympisch.
Vanaf 1960 werden de Paralympische Spelen iedere vier jaar gehouden, altijd in hetzelfde jaar als de Olympische Spelen. De eerste Paralympische Winterspelen werden georganiseerd in Zweden in 1976. De Spelen werden in 1976 toegankelijk voor sporters met verschillende handicaps. Sporters met een lichamelijke, verstandelijke of visuele beperking konden deelnemen.
Paralympische Spelen op Papendal
Nederland organiseerde de Paralympische Spelen in 1980 op Papendal in Arnhem. Sinds 1988 worden de Paralympische Spelen in dezelfde accommodaties en steden gehouden als de Olympische Spelen.
De internationale organisatie die zich bezighoudt met de Paralympische Spelen is sinds 1989 het Internationaal Paralympisch Commité, afgekort IPC. In 2001 werd er een overeenkomst gesloten tot samenwerking tussen IPC en IOC, wat leidt tot een verdere samenwerking van de Olympische en Paralympische Spelen.
Gehandicaptensport Nederland en NOC*NSF
In Nederland was er op paralympisch vlak een jarenlange nauwe samenwerking tussen Gehandicaptensport Nederland en NOC*NSF. Voor de Paralympische Spelen van Athene nam NOC*NSF de feitelijke voorbereiding en uitzending op zich. Een jaar later droeg Gehandicaptensport Nederland ook de verantwoordelijkheid voor het Nederlands paralympisch team over aan NOC*NSF. De sportkoepel wordt hierin financieel mede ondersteund door Fonds Gehandicaptensport.
In 2007 werd de nationale sportkoepel lid van het Internationaal Paralympisch Comité. Daardoor heeft NOC*NSF de status van nationaal paralympisch comité. Sindsdien zijn er acht Paralympische Spelen gehouden. Lees er hieronder meer over.