Paralympische Spelen van Beijing 2022

Plaats: Beijing (China)
Opening: 4 maart 2022
Sluiting: 20 maart 2022
Opening verricht door: Xi Jin Ping, president van China
Vlam ontstoken door: 
Deelnemende landen: 48
Deelnemers: 569
Sporten: 26
Medaille-evenementen: 80

Nederlandse deelnemers: 8 (5 mannen en 3 vrouwen)
Nederlandse chef de mission: Esther Vergeer
Nederlandse medailles: 4 (0-3-1)
Plaats in het medailleklassement: 
Nederlandse vlaggendrager opening: Lisa Bunschoten en Chris Vos (snowboarden)
Nederlandse vlaggendrager sluiting: Niels de Langen (alpineskiën)

Na 2008 werden de Olympische en Paralympische Spelen in 2022 opnieuw in Beijing gehouden. Daarmee was de Chinese hoofdstad de eerste stad die zowel de Zomer- als de Winterspelen organiseerde. Net als veertien jaar eerder was er ook in de aanloop naar de editie van 2022 veel kritiek op de keuze voor China, vanwege de schending van de mensenrechten in het land.

De kritiek verschoof al snel richting Rusland, dat een dag voor de opening van de Paralympische Spelen Oekraïne binnenviel. Het leidde tot de grootste humanitaire crisis in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. Het Internationaal Paralympisch Comité besloot dat Russische en Belarussische sporters niet onder eigen vlag mochten meedoen. Maar na veel protesten besloot de sportkoepel deelnemers uit beide landen geheel uit te sluiten.

Bovendien hing ook nog steeds de schaduw van covid-19 over het evenement. Bij de wedstrijden was er geen publiek en de deelnemers leefden in een strenge bubbel.

TeamNL was in Beijing aanwezig met acht sporters: drie snowboarders en vijf alpineskiërs. Bij het skiën kwam Jeffrey Stuut uit in de staande klasse. Jeroen Kampschreur, Floris Meijer, Barbara van Bergen en Niels de Langen verschenen aan de start bij het zitskiën. Alle vijf deden ze mee aan alle disciplines: afdaling, super g, supercombinatie, slalom en reuzenslalom.

Bij het para-snowboarden werd Paralympic TeamNL vertegenwoordigd door Renske van Beek, Lisa Bunschoten en Chris Vos, die allen uitkwamen op de snowboardcross en de banked slalom.

Behalve Meijer en Van Bergen hadden alle Nederlanders al ervaring op de Winterspelen. Van Bergen was als rolstoelbasketbalster al wel drie keer uitgekomen op de Paralympische Zomerspelen, waaronder Beijing 2008. Daarmee is ze de enige Nederlandse sporter die zowel op de Zomer- als de Winterspelen in Beijing in actie is gekomen.

Nederlandse medailles

Datum Sport Onderdeel Sporter Kleur
13-mrt Alpineskiën Slalom Niels de Langen Z
11-mrt Snowboard Banked slalom Chris Vos Z
7-mrt Alpineskiën Supercombinatie Niels de Langen B
7-mrt Alpineskiën Supercombinatie Jeroen Kampschreur Z