Marit van Eupen en Kirsten van der Kolk

Marit van Eupen en Kirsten van der Kolk

Olympische Spelen Beijing 2008
Sport: roeien
Onderdeel: lichte dubbeltwee
Prestatie: goud

Olympische Spelen Athene 2004
Sport: roeien
Onderdeel: lichte dubbeltwee
Prestatie: brons

Olympische Spelen Sydney 2000
Sport: roeien
Onderdeel: lichte dubbeltwee
Prestatie: zesde in 7.17,89

Kirsten van der Kolk en Marit van Eupen schreven 17 augustus 2008 op de roeibaan van Shunyi historie. Het duo bezorgde Nederland tijdens Beijing 2008 de eerste olympische gouden roeimedaille bij de vrouwen. Het ervaren duo bleef op de roeibaan van Shunyi in de lichte dubbeltwee alle rivalen voor.

Op de Olympische Spelen van Athene 2004 had het duo al een bronzen medaille veroverd. Daarna ging Van Eupen verder in de skiff lichtgewicht, waarin ze uiterst succesvol werd. Ze werd driemaal wereldkampioen en bleef in die tijd ongeslagen op internationale wedstrijden. Internationaal wordt ze gezien als een van de allergrootste lichte roeisters ooit. Daarvoor werd ze in Nederland ook als zesde atleet en eerste vrouw geëerd met de Gouden Riem, een unieke onderscheiding uit 1892 die overgaat van skiffeur op skiffeur.

Griekse godin van de overwinning
Van der Kolk werd na Athene moeder en niemand verwachtte haar nog terug op het water. De naam van haar dochter verried echter veel. Van der Kolk noemde haar nakomeling Nikè, naar de Griekse godin van de overwinning. En juist het zoet van de zege had de Amsterdamse nog niet geproefd op de Olympische Spelen.

Diezelfde prijs ontbrak ook nog op de imposante erelijst van Van Eupen. Toen coach Josy Verdonkschot in de zomer van 2007 het bronzen duo van Athene voorstelde om nog één keer alles opzij te zetten, had het tweetal weinig bedenktijd nodig. De samenwerking resulteerde in een prachtige gouden race op de olympische regatta van Shunyi. De finale in de voorstad van Beijing was tekenend voor het lastige traject dat het koppel moest afleggen. De Nederlandse roeisters begonnen de wedstrijd op achterstand, kregen te maken met een tegenvaller ('vuil water' ofwel golfjes veroorzaakt door andere boten) maar lieten zich door niets en niemand van de wijs brengen. Van der Kolk en Van Eupen hielden zich strikt aan hun tactiek en grepen na 6.54,74 het olympisch goud.

Aan het welslagen van de missie hadden de Nederlanders geen moment getwijfeld, zo bleek op de internationale persconferentie. Toen Van der Kolk gevraagd werd op welk moment ze zeker was van de zege, reageerde ze gevat: "Dat wisten we al bij de start. Als wij gewoon ons ding deden, zouden we winnen. We zijn gewoon beter dan de rest.''

Route naar het goud
De andere medaillewinnaars - Sten/Nieminen uit Finland en Kok/Cameron uit Canada - staarden verbouwereerd voor zich uit, toen ze de woorden van Van der Kolk hoorden. De opmerkingen waren echter niet bedoeld om haar concurrenten te kwellen. Het was feitelijk zo. Beide Oranje-roeisters hadden samen met hun perfectionistische coach Verdonkschot de route naar goud tot op het kleinste detail berekend. Eigenlijk kon het niet mislopen.

Dat kwam ook omdat het duo zich nergens door liet afleiden. Een blessure werd nimmer als een excuus aangevoerd. Voor het kwalificatietoernooi werd bij Van Eupen een dubbele hernia geconstateerd, maar deze werd uit de pers gehouden om niet steeds daarover bevraagd te worden en om de tegenstanders niet de indruk te geven dat ze kwetsbaar of verslaanbaar waren.

Toen in de zomer van 2008 de vader van Van der Kolk overleed overwoog de dochter geen moment haar olympische missie te staken. Altijd hield ze haar focus op het roeien. "Daar ben ik topsporter voor'', betoogde Van der Kolk. "Op het moment dat ik met Marit heb besloten om voor goud te gaan, kom ik die belofte ook na. Mijn vader had 't ook zo gewild.''

In totaal was de overwinning van Van der Kolk en Van Eupen de zesde Nederlandse roeizege ooit op de Spelen. In 1900 wonnen François Brandt en Roelof Klein in Parijs in de twee-met-stuurman. In 1924 pakten Teun Beynen en Willy Rösingh, eveneens in Parijs, het goud in de twee-zonder-stuurman. Jan Wienese bleek bij de Spelen van Mexico (1968) de beste in de skiff, waarna in 1988 Ronald Florijn en Nico Rienks olympisch goud wonnen in Seoul. In 1996 schreef de Holland Acht geschiedenis door de finale in Atlanta te winnen. Twaalf jaar later kreeg die equipe eindelijk een opvolger.

Bronnen:
• ANP
• Josy Verdonkschot
• Foto: ANP