Jan Wienese

Naam: Jan Wienese
Geboren: 4 juni 1942 te Amsterdam
Sport: roeien

Olympische Spelen XIX Mexico City 1968
Onderdeel: skiff
Prestatie: goud, won de finale in 7:47,80

Jan Wienese is misschien wel de beste skiffeur over wie Nederland de beschikking heeft gehad. En zijn voorgangers waren bepaald geen kleine jongens geweest: Ooms, Eyken, Pieterse, Günther, Neumeier, Van Mesdag, Groen - zij allen hadden internationaal successen geboekt. Maar geen van hen had het hoogste bereikt, de olympische titel.

Jan Wienese leverde dat huzarenstukje in 1968 in Mexico. Zijn opmars naar de top was gestaag geweest. Derde bij de Europese kampioenschappen in 1965, tweede bij de wereldkampioenschappen in 1966. Daarna bereidde hij zich voor op de Spelen van 1968 in Mexico. In 1967 won hij er de pre-Olympische wedstrijden. Een goede leerschool, want hij kwam er achter dat het roeien op grote hoogte een speciale aanpak vereiste.

Een eigenzinnig man
In het olympisch jaar leek alles verkeerd te gaan. Zo matig ging het dat hij de nationale titel zelfs aan Harry Droog moest laten. Tot veler verbazing ging hij vervolgens met vakantie om alles nog eens goed te overdenken. Wienese was, zoals de meeste skiffeurs, nu eenmaal een eigenzinnig man. Maar het bleek een goede zet te zijn geweest.

Tijdens de olympische finale deed hij het (betrekkelijk) kalm aan op de eerste 1000 meter. Zijn grote rivaal, de West-Duitser Meissner, liet hij rustig aan de leiding gaan. Pas daarna sloeg hij toe en won overtuigend. Na de strijd bleef hij, met een knallende hoofdpijn, minutenlang uitgeput in zijn boot zitten. Maar het goud kon niemand hem meer afnemen.

Foto: Jan Wienese krijgt na zijn gouden race de felicitaties van prinses Irene.

Bronnen:
• Statistische gegevens: Olympisch Oranje, Ton Bijkerk, Tirion Sport (2008)
• Sportportret op Sport.nl (2005)
• NOS
• Foto: ANP