Adolf van der Voort van Zijp

Naam: Adolf van der Voort van Zijp
Geboren: 1 september 1892 te Klambir Lima (Sumatra, Nederlands-Indië)
Overleden: 8 maart 1978 te Monaco

1928, Olympische Spelen IX in Amsterdam
Sport: paardensport
Onderdeel: samengestelde wedstrijd individueel
Prestatie: vierde plaats
Onderdeel: samengestelde wedstrijd team
Prestatie: goud

1924, Olympische Spelen VIII in Parijs
Sport: paardensport
Onderdeel: samengestelde wedstrijd individueel
Prestatie: goud
Onderdeel: samengestelde wedstrijd team
Medaille: goud

Luitenant Adolf Dirk Coenraad van der Voort van Zijp bleek tijdens de Spelen van Parijs in 1924 de meest veelzijdige van alle ruiters. Op zijn paard Silver Piece won hij op de military dan ook als eerste Nederlandse ruiter goud.

De in Nederlands-Indië geboren luitenant Van der Voort van Zijp deed met Silver Piece mee aan de military, destijds geafficheerd als het Championnat Équestre. Van der Voort van Zijp bezette na het eerste onderdeel, de dressuur, de tweede plaats. Ook de uithoudingsproeven – een afstandsrit over de weg, een steeplechase en een crosscountry – bracht de luitenant tot een goed einde.

Tot grote verbazing van de Nederlandse ploegleiding stond Van der Voort in de algemene rangschikking echter op de zevenentwintigste plaats. Er werd protest ingediend, en terecht zo bleek later. De organisatie had de scores van Van der Voort van Zijp verwisseld met die van een concurrent. Na correctie bleek Van der Voort van Zijp opnieuw op de tweede plaats te zijn geëindigd, waardoor hij in het totaalklassement zelfs de leiding nam.

Het afsluitende springconcours werden door de luitenant en Silver Piece foutloos afgelegd. Hierdoor kwam de leiding in het klassement vanzelfsprekend niet meer in gevaar, zodat Van der Voort van Zijp de eerste hippische medaille voor Nederland in ontvangst mocht nemen.

Met Charles Pahud de Mortanges, Gerard de Kruijff en Anton Colenbrander won Van der Voort van Zijp ook goud in de teamwedstrijd, een prestatie die de Nederlandse ruiters vier jaar later in Amsterdam zouden herhalen.

Luitenant Van der Voort Van Zijp diende ook na zijn olympische avonturen bij de cavalerie (Tweede Regiment Huzaren), waar hij uiteindelijk via ritmeester opklom tot inspecteur der Cavalerie. Bij de Duitse inval in 1940 vocht hij op de Grebbeberg. Het grootste deel van de Tweede Wereldoorlog bracht hij door in krijgsgevangenschap.

Bronnen:
• www.sportgeschiedenis.nl
• Statistische gegevens: Olympisch Oranje, Ton Bijkerk (Tirion Sport, 2008)
• Foto: ANP