Werkcongres Duurzame Mobiliteit in de sport
Duurzame mobiliteit in de sport? Waar moet je dan aan denken?
Maandelijks sporten er 9,6 miljoen Nederlanders. We reizen daardoor met elkaar meer dan 8 miljard kilometers naar de training, club en wedstrijden. We stoten daarmee 1,3 megaton C02 uit, en dat kunnen we verduurzamen!
Het werkcongres
Tijdens het werkcongres op 7 maart hebben diverse sprekers ons kennis laten maken met uiteenlopende best practices: hoe kunnen we minder, slimmer of anders reizen?
- Arcadis onderzoek; Met sport winnen we veel, én maken we ook C02 impact. Dit werd ons duidelijk naar aanleiding van het Arcadis onderzoek. Het persbericht en het onderzoek is hier te lezen: “Footprint reizende amateursporter vraagt om actie”.
- Speelschema optimalisatie; De KNVB kijkt over en door districtsgrenzen heen, en verraste ons met de C02 reductie door de introductie van meerfasen voetbal. Door het gebruik van data en algoritmen kun je de competitie gelijkwaardig aanpassen en efficiënter inrichten. Het voordeel hiervan is dat je er direct invloed op hebt, met grote impact.
- Fietsstimulering; Gemeente Amsterdam en KNVB benadrukken het belang van sporten én fietsen, want bewegen doen de jongeren te weinig. Er zijn verschillende beweegredenen om fietsen naar de sportvereniging te stimuleren: een betere motorische ontwikkeling, minder parkeeroverlast voor de club, en gezondere lucht voor de stad. Hoe je elkaar versterkt als bond en gemeente kwam mooi samen in deze case: door gerichte interventies op basis van dataonderzoek, aansprekende beloningen gericht op de doelgroep en een aanvullende samenwerking met de Universiteit van Amsterdam.
- Samen rijden is de nieuwe norm; Wekelijks worden er honderden miljoenen reiskilometers gemaakt voor tienduizenden wedstrijden. One:Nil en NOC*NSF maken hier gelijk werk van: de gemiddelde bezettingsgraad per auto moet omhoog, en samen rijden moet een vanzelfsprekend worden. Dat gaan we doen door middel van een sportbrede volle bak campagne! Want samen rijden, is samen strijden. Wie doet er mee? We gaan aan de slag met aansprekende content, herkenbare uitdagingen, en eenzelfde look&feel. Meer informatie volgt via de accountmanagement update.
- Duurzame evenementen; TIG Sports en Zevenheuvelenloop verwonderen ons met voorbeelden van duurzame en circulaire (top)sportevenementen. Deze momenten worden in toenemende mate gebruikt als een podium voor duurzaamheid. Zo zet Parijs, als stad van het klimaatakkoord, de Olympische Spelen 2024 in om verduurzaming aan te jagen. Leveranciers, fans, personeel en sporters worden gestimuleerd om zich duurzaam te verplaatsen. Met name onze fans hebben een grote C02 impact. Geen parkeerplaatsen faciliteren, stimuleren van OV door middel van apps en samenwerkingen en inzet van carpool interventies kunnen hier een bijdragen aan leveren. Ook nam het programma duurzame en circulaire (top)sportevenementen ons mee in de innovaties die worden ingezet in ‘the road to paris’: heb jij wel eens gedacht aan waterstofbussen voor fans?
Aanmelden
Ben je enthousiast geworden van een van deze voorbeelden? In 2023 gaan we al aan de slag! In mei/juni met de gedragscampagne (samen rijden), en later in het jaar met het optimaliseren van speelschema’s en de verduurzaming van evenementen.
Meld je dan aan via de website om mee te doen met één van de vervolgwerksessies.
Over De Duurzame Sportbeweging
We gaan versnellen in de transitie naar duurzame mobiliteit. NOC*NSF, KNVB, POS, IenW, en VWS slaan de handen ineen om de komende jaren werk te maken van duurzame mobiliteit. Samen zorgen we ervoor dat sport in de 21ste eeuw op zoveel mogelijk manieren bijdraagt aan duurzame mobiliteit en aan het goede samenleven. Daarom hebben we op 7 maart “De Duurzame Sportbeweging” in het leven geroepen om kennis en ervaring met elkaar te delen. Check het verhaal hieronder!