Sportdeelname in Nederland stabiliseert, maar zorgen om jongeren blijven
19 mei 2025
De sportdeelname in Nederland is in 2024 stabiel gebleven, maar nog altijd niet terug op het oude niveau. Dat blijkt uit het jaarlijkse representatieve onderzoek ‘Zo sport Nederland’.
Het aantal personen dat wekelijks sport nam toe met bijna 200.000 ten opzichte van 2023. De procentuele wekelijkse sportdeelname bleef echter stabiel. Dit is voornamelijk te verklaren door de toename van de bevolkingsgroei. Opvallend is de groei van het aantal unieke leden bij sportclubs: een toename van 32.000 leden ten opzichte van 2023.
Zorgwekkende trend onder jongens
Na een stijging in 2022, is de sportdeelname inmiddels gestabiliseerd, maar de aantallen blijven nog achter bij de periode voor 2020. De leeftijdsgroep van 13 tot en met 18 jaar vraagt daarbij om speciale aandacht. De daling van vorig jaar bij de meiden is gestopt.
Bij de jongens uit deze leeftijdsgroep is juist sprake van een daling in wekelijkse sportdeelname: van een stijgende trend in de afgelopen jaren naar een duidelijke terugval in 2024. Niet alleen het percentage sportende jongens daalt, ook hun sportfrequentie is afgenomen.
“Dat jongeren structureel minder zijn gaan sporten is ronduit zorgelijk,” stelt Van den Tweel. “Juist in deze levensfase is sport cruciaal voor fysieke gezondheid, sociale ontwikkeling en mentale weerbaarheid.”
Sportclubs blijven sterk
De manier van sporten verschilt duidelijk tussen jeugd en volwassenen. Meer dan de helft van de jeugd sport bij een sportclub, terwijl onder volwassenen individueel, ongeorganiseerd sporten populair is. Sporten als fitness, wandelen en hardlopen winnen aan populariteit. Het sportplezier blijft bovendien hoog; sporters geven hun beleving gemiddeld een 8,4.
Naast een toename van 32.000 leden is ook het aantal lidmaatschappen met 68.000 toegenomen. Dit betekent een stijging in het aantal mensen dat bij meerdere sportclubs actief is. Dit is goed nieuws voor de sportbonden in Nederland. Toch is het ruimtegebrek in met name stedelijke gebieden een groeiend knelpunt. Lange wachtlijsten zetten de toegankelijkheid van sportclubs onder druk.
Deze cijfers laten zien dat sportverenigingen veerkrachtig zijn en zich blijven aanpassen aan de wensen van de sporter van nu
Marc van den Tweel, algemeen directeur NOC*NSF
NOC*NSF zet zich volop in om sport toegankelijk en betaalbaar te houden. Samen met sportbonden en samenwerkingspartners blijft de sportkoepel werken aan sportaanbod dat aantrekkelijk is en aansluit bij de veranderende behoeften.
“Deze cijfers laten zien dat sportverenigingen veerkrachtig zijn en zich blijven aanpassen aan de wensen van de sporter van nu,” aldus Marc van den Tweel, algemeen directeur van NOC*NSF. “Tegelijkertijd zien we hardnekkige uitdagingen bij specifieke doelgroepen, met name jongeren.”