Sportdeelname Voel je thuis in de sport

Laura Aarts: “Seksualiteit is niet belangrijk. Je bepaalt nooit zelf op wie je verliefd wordt”

Roy van Noordenburg 24 juli 2023
Laura Aarts: “Seksualiteit is niet belangrijk. Je bepaalt nooit zelf op wie je verliefd wordt”

Van kleins af aan is Laura al een fanatieke sporter. Ze was vroeger actief in drie sporten: voetbal, judo en waterpolo. In die laatste sport staat ze tegenwoordig bekend als een van de beste keepsters ter wereld. Laura won meerdere WK- en EK-medailles met het Nederlandse team, waaronder goud op het Europees Kampioenschap in 2018. Naast keepster is Laura biseksueel. Volgens haar een stuk minder belangrijk dan haar beroep. “Ik denk dat het superbelangrijk is dat we aandacht vragen voor LHBTIQ+ acceptatie, maar ik hoef niet constant in de spotlight te staan vanwege mijn seksualiteit. Bij iemand die hetero is, doen we dat toch ook niet?” 

Waterpolowereld open 

“Ik heb weinig door van wat er achter de schermen gebeurt of de verhalen die rondgaan. Ik richt me heel erg op de feiten. In de waterpolowereld bij de vrouwen zijn wij vrij open over onze geaardheid. Bij de mannen ligt dat iets moeilijker geloof ik, maar bij de vrouwen is er veel diversiteit in de teams. LHBTIQ+ komt veel voor. We zijn een gemoedelijke gemeenschap. Dat merk ik ook vanuit de trainers en de bond. De focus ligt op de prestatie die wij als ploeg leveren en iedereen wordt hetzelfde behandeld. Dit geldt zowel voor de clubs als de nationale ploeg. Daar ben ik heel blij mee. Als topsporter zie je de mensen binnen de club veel meer dan je vrienden buiten de sport. Daarom is het zo belangrijk dat je echt jezelf kunt zijn.”  

Meer kansen als hetero 

“Hoewel LHBTIQ+ acceptatie bij de waterpolovrouwen heel normaal is, besef ik me dat dat voor een grote groep mensen nog niet zo is. De afgelopen periode speelde ik in Hongarije. Daar had ik wel last van mijn geaardheid. Niet zozeer in mijn team, maar je merkt wel dat ze daar anders tegen bepaalde zaken aankijken. Tegen vrouwen wordt bijvoorbeeld gezegd: ‘Ik ben blij dat je een relatie met een man hebt, want dat maakt je toekomst makkelijker.’ Dat bedoelen ze niet slecht, maar drukt je wel met de neus op de feiten. De cultuur ziet een vrouw liever naast een man. Het is bizar dat mensen je dan serieuzer nemen, je daardoor meer kansen krijgt en zeggen dat je gelukkiger wordt.”

Laura Pride 760X456 2

Praat erover 

“Het is helemaal niet belangrijk wat iemands seksualiteit is. Verliefd zijn is een stofje in je brein. Bij wie je dat stofje krijgt, bepaal je niet zelf. Dat komt door het gevoel dat je bij iemand krijgt. Ik heb in mijn team altijd wel iemand gehad die biseksueel of lesbisch is. Ik ben er echt mee opgegroeid. Dat zorgt ervoor dat we het nu normaal vinden. Ik denk dat het daarom belangrijk is dat je kinderen al jong niks oplegt of verbiedt. Iedereen kiest uiteindelijk voor zichzelf. Praat erover en laat die acceptatie zien. Open communicatie is belangrijk.”   

Humor  

“Als ik in een nieuwe ploeg kom, krijg ik altijd wel vragen over mijn seksualiteit. Ik vind het fijn dat ze het vragen. Het laat zien dat ze er interesse in hebben. De cultuur is open genoeg om jezelf te zijn. Als we aan de eettafel zitten maken we zeker grapjes over seksualiteit. Ik maak grapjes over hun heteroseksualiteit en zij over mijn biseksualiteit. Dan zamelen we bijvoorbeeld geld in en vraagt iemand wie de pot bijhoudt. Nou, dan zeg ik al: ‘Ja, ik ben de pot.’ Het is wel belangrijk dat je aanvoelt wat de cultuur is in een team. Iedereen moet echt op zijn gemak zijn. Als iemand net nieuw is, moet je diegene eerst beter leren kennen. Als je niet zeker weet wat iemand van zulke grapjes vindt, praat je erover.”

Ik vind dat we vaker onze steun voor LHBTIQ+ acceptatie mogen laten blijken
Laura Aarts

Meedoen aan initiatieven  

“Ik vind dat we vaker onze steun voor LHBTIQ+ acceptatie mogen laten blijken. Vorig jaar vroeg mijn beste vriend mij om met de nationale ploeg een dag naar de Euro Games in Nijmegen te komen: een multisportevenement om aandacht te vragen voor LHBTIQ+. Toen ben ik gelijk naar de coach gestapt en heb ik voorgesteld om daar een open training te geven om publiek te trekken."

"Ondanks dat veel speelsters van ver kwamen, vond iedereen het een goed initiatief en zijn we gegaan. We waren de eerste nationale ploeg die op de Euro Games aanwezig waren en kregen enorm veel positieve reacties. Ik vind het normaal dat we aan dit soort initiatieven meedoen. Ik denk ook dat we vaker gevraagd moeten worden en, ondanks ons drukke schema, daar ook voor open moeten staan.”
 

“Wat ik zo tof vond aan de Euro Games is dat iedereen welkom is. Het is een evenement om aandacht te vragen voor LHBTIQ+ acceptatie, maar ook hetero’s zijn meer dan welkom. Dat vind ik ook belangrijk bij de Canal Parade. Ik denk dat daarin duidelijk de boodschap moet liggen dat het voor iedereen is. Niet alleen voor de mensen die gezien willen worden en willen laten zien dat ze op een gaaf feestje zijn. Ook niet alleen voor de LHBTIQ+ gemeenschap. Maar, juist voor iedereen. Ik wil mensen die hetero zijn niet hun vrijheid ontnemen. Zij zijn ook zichzelf.”

Bekendheid gebruiken 

“Vanwege mijn bekendheid word ik vaker gevraagd voor interviews en andere manieren om aandacht te vragen voor LHBTIQ+ acceptatie. Zo was ik bijvoorbeeld afgelopen jaar ambassadeur voor de Euro Games 2022. Ik vind het heel belangrijk dat we hier aandacht voor vragen, maar ik hoef niet bekend te staan om mijn seksualiteit. Ik zeg vaak ja tegen dit soort verzoeken, omdat ik besef dat ik als topsporter een grote invloed op jonge mensen in de waterpolosport kan hebben. Ik wil mensen helpen die nog onzeker zijn of denken er alleen voor te staan. Aan hen wil ik laten zien dat LHBTIQ+ welkom is in de sport, je echt niet alleen bent en dat je jezelf kunt zijn.” 

Deel dit artikel op social media: