NOC*NSF Coronavirus en sport

Bijna helft Nederlanders is minder gaan sporten door tweede lockdown

19 januari 2021
Bijna helft Nederlanders is minder gaan sporten door tweede lockdown

Avondklok kan grote impact hebben op de sportbeoefening en algemene gezondheid Nederlandse samenleving

44% van de Nederlanders heeft minder gesport door de coronamaatregelen en de tweede lockdown. Dat blijkt uit een nieuwe meting binnen het onderzoek 'Sportgedrag en effecten coronapandemie', uitgevoerd door Ipsos in opdracht van NOC*NSF. De verwachting is dat de invoering van een vroege avondklok ervoor zorgt dat de sportdeelname onder Nederlanders verder keldert.

Vooral kinderen, jongeren en 65-plussers zijn gestopt met sporten in december

Opnieuw daalt de sportdeelname vooral onder kinderen, jongeren en ouderen aanzienlijk. Maar liefst 67% van kinderen en jongeren (5 tot en met 18 jaar) geeft aan minder te zijn gaan sporten door de lockdown die sinds 15 december van kracht is. Zo’n 8% van deze groep is zelfs helemaal gestopt met sporten. Voor Nederlanders boven de 65 jaar geldt dat er 11% minder sporters zijn ten opzichte van november 2020. Dat gaat om zo’n 300.000 ouderen.

Opnieuw zien we dat de coronamaatregelen de sport en daarmee de algemene fitheid en weerbaarheid van Nederlanders hard raken
Gerard Dielessen, algemeen directeur NOC*NSF

"December is een maand waarin er traditioneel minder wordt gesport", reageert Gerard Dielessen, algemeen directeur NOC*NSF. "Maar ten opzichte van dezelfde periode in 2019 zien we dat daar bovenop nog eens honderdduizenden Nederlanders minder zijn gaan sporten en bewegen. Opnieuw blijkt dat de coronamaatregelen de sport en daarmee de algemene fitheid en weerbaarheid van Nederlanders hard raken.”

Noc Nsf Sportdeelname Algemene Rapportage December 2020 Publieksversie V2 760

Sportgedrag en effecten coronapandemie

Invoering avondklok kan grote impact hebben op sportbeoefening in Nederland

Dielessen vervolgt: "Wanneer een vroege avondklok moet worden ingevoerd, heeft dit een grote invloed op de mogelijkheid om sport te beoefenen omdat sportclubs waarschijnlijk hun deuren moeten sluiten in de avond. De verwachting is dat het sportaanbod voor álle Nederlanders bijna volledig stil zal vallen. Er kan nog weinig worden getraind bij sportverenigingen, waar met name trainingen voor jongeren en ouderen in de avond plaatsvinden."

Eerder gaf bijna twee derde van de Nederlanders al aan dat juist het sluiten van de sportclub de belangrijkste reden is om minder te gaan sporten. Zelf en flexibel te organiseren sporten zoals wandelen, hardlopen, fietsen en skeeleren blijven tijdens de coronapandemie onverminderd populair.

Wanneer een vroege avondklok moet worden ingevoerd, is de verwachting dat het sportaanbod van alle Nederlanders bijna volledig stil zal vallen
Gerard Dielessen, algemeen directeur NOC*NSF

"Maar ook deze sporten kunnen met de invoering van een avondklok niet langer in de avonduren plaatsvinden. Terwijl mensen die overdag werken en/of studeren dit juist vaak in de avond plannen. We verwachten dan ook dat de sportdeelname in Nederland de komende periode drastisch keldert. Juist in deze lockdown-periode levert een actieve gezonde leefstijl een belangrijke bijdrage aan de weerbaarheid en gezondheid van de samenleving. De avondklok kan een grote impact op de algemene gezondheid van de Nederlandse samenleving hebben, ook op de lange termijn."

Over het onderzoek

Ipsos voert maandelijks in opdracht van NOC*NSF de Sportdeelname Index uit. In dit onderzoek wordt iedere maand aan minimaal 3.000 Nederlanders, in de leeftijdscategorie 5 t/m 80 jaar gevraagd of zij in de afgelopen maand hebben gesport, welke sporten en hoe vaak. 

Voor het rapport ‘Sportgedrag en effecten coronapandemie’ is er een extra vraag gesteld over de impact van de coronamaatregelen op de frequentie van sportbeoefening.

Het doel van deze vragen is inzicht vergaren in effecten de coronapandemie op sportbeoefening heeft. In de december-meting 2020 hebben 3002 respondenten deelgenomen aan het onderzoek.

Deel dit artikel op social media: