NOC*NSF Sportverenigingen Gezondheid Gezonde sportomgeving

SV Vers-verenigingen via webinar aan de slag met thema alcohol

27 november 2020
SV Vers-verenigingen via webinar aan de slag met thema alcohol

Wat zijn de gevaren van alcohol voor jongeren? Waaraan is iemand die onder invloed van alcohol is te herkennen? En wanneer is het tijd om te stoppen met schenken? Op iedere sportclub met een kantine spelen deze vragen. Om te ontdekken hoe clubs beter geholpen kunnen worden met het vormgeven van een verantwoord alcoholbeleid, volgden de clubs binnen het programma SV Vers deze week een webinar met dat thema.

Binnen het programma SV Vers werken negen sportverenigingen met verschillende partners aan een gezonde sportomgeving. Deze 'modelkantines' dienen als inspiratie- en leerplek bij het ontwikkelen van rookvrijbeleid, alcoholbeleid en een gezonder voedingsaanbod in de sportkantine, met als doel deze kennis en ervaringen door te geven aan andere sportverenigingen in Nederland. De deelnemende clubs stellen een eigen SV Vers Team op dat wekelijk begeleiding krijgt van een Team:Fit coach.

Deze week stond voor de deelnemende clubs een door NOC*NSF en Stichting Jeugd & Alcohol georganiseerd webinar over verantwoord omgaan met alcohol op de club op het programma. Doel van de avond was barmedewerkers, vrijwilligers en bestuurders van de SV Vers-verenigingen inleiden in het toepassen van de richtlijnen alcohol en sport. De clubs gaan de komende periode aan de slag met hun eigen richtlijnen met behulp van hun Team:Fit-coach.

De onlineavond begon met een vlammend betoog van kinderarts Nico van der Lely. Hij is gespecialiseerd in alcoholproblematiek bij jongeren en ziet het helaas ook op de sportclub vaak mis gaan. In sportkantines wordt volgens zijn cijfers slechts in twintig procent van de gevallen het alcoholbeleid nageleefd. Dat moet omhoog en daarom wil hij de sport een spiegel voorhouden.

In sportkantines wordt volgens zijn cijfers slechts in twintig procent van de gevallen het alcoholbeleid nageleefd.

Niet doorschenken

En dat lukte hem aardig zag ook Eveline Pleijte, Team:Fit-coach van twee van de deelnemende verenigingen. "’Het is goed om eens ervaringen te horen vanuit een kinderarts. Hij kan als geen ander uitleggen wat alcohol doet met je hersenen. Ik denk dat weinig mensen daar echt een idee van hebben. Zeker als het gaat om jongeren."

Bij de verenigingen die Pleijte ondersteunt, spelen soms ook de problemen die we vaak zien als het gaat om alcohol op de club. "Vooral 'niet doorschenken' is een lastige. Want vaak zijn het jongeren zelf die achter de bar staan. En hoe ga je dan tegen leeftijdsgenoten of oudere clubgenoten zeggen dat ze genoeg hebben gehad. Dat is moeilijk. Ook het checken of iemand wel echt achttien is blijkt een barrière. Sommige vrijwilligers geven aan dat dat hen tegenhoudt om achter de bar te gaan staan."

Vooral 'niet doorschenken' is een lastige. Hoe ga je tegen leeftijdsgenoten of oudere clubgenoten zeggen dat ze genoeg hebben gehad

Vera van Rooij, horecamanager bij Hockeyclub Etten-Leur, een van de deelnemers aan het programma SV Vers beaamt wat Pleijte zegt. "Wij hebben al veel stappen gezet richting een verantwoord alcoholbeleid. Zo hebben al onze barmedewerkers bijvoorbeeld de e-learning 'Voor Elkaar| Sport' al gedaan. Drinken onder jeugd is bij ons minder van toepassing, maar je ziet wel dat er bij de senioren vaak voor een heel team tegelijk iets te drinken gehaald wordt. Het kan zijn dat je dan te laat door hebt dat er door geschonken wordt. Wij hebben op de club niet echt problemen, maar we kunnen nog een paar dingen beter doen waardoor we ons alcoholbeleid van negentig procent naar honderd procent kunnen tillen."

Alcohol In De Sportkantine800

Alcohol in de sportkantine

Heineken 0.0

Eén van de partners van het SV Vers programma is HEINEKEN Nederland. Ook zij waren vertegenwoordigd tijdens het webinar. ‘"We zijn partner van NOC*NSF en waren uitgenodigd om aan te sluiten," vertelt Eveline Graus, manager Public Affairs bij HEINEKEN Nederland. ‘’Voor ons was dat een mooie kans om learnings op te doen uit de praktijk. Wat speelt er op een club? Waar lopen ze tegenaan? En wat kunnen we hen voor handvatten meegeven als het gaat om verantwoord alcoholbeleid?’’

‘’Sporters kunnen kiezen voor 0.0 en de alcoholische variant laten staan,’’ vult Gijs Harbers, Trade Marketeer bij de brouwer, aan. ‘’We willen deze bewuste keuze promoten binnen de sport.’’ HEINEKEN Nederland denkt graag mee over hoe die bewuste keuze op een club sneller gemaakt kan worden. "We zitten nu nog in de ontwikkelfase," gaat Graus verder. "En vanwege de coronamaatregelen hebben we ook nog geen initiatieven op locatie in de SV Vers-kantines kunnen uitrollen en testen. Maar het contact met de bonden is heel goed en we staan in de startblokken. Dus als het straks weer mag, gaan we binnen de verenigingen graag aan de slag."

e-learning alcohol

Tot slot was er tijdens het webinar de mogelijkheid om de e-learning ‘Voor Elkaar | Sport’ te maken. Deze gratis e-learning is door NOC*NSF in samenwerking met VWS en drie andere branches speciaal ontwikkeld voor barvrijwilligers en medewerkers van sportkantines. Het is verplicht om altijd minstens één persoon bij de bar aanwezig te hebben die het bijbehorende certificaat van de e-learning of het diploma Sociale Hygiëne heeft behaald.

Deel dit artikel op social media: