NOC*NSF Sportverenigingen Sportbonden Duurzaamheid

‘Verduurzamen is een proces van de lange adem, maar 2050 is dichterbij dan je denkt!’

29 oktober 2020
‘Verduurzamen is een proces van de lange adem, maar 2050 is dichterbij dan je denkt!’

De doelen in het in 2015 ondertekende klimaatakkoord zijn voor de sportwereld duidelijk: in 2050 moeten alle sportaccommodaties CO2-arm zijn. Dat wil zeggen dat er een CO2-reductie van 95 procent ten opzichte van 1990 heeft plaatsgevonden. Vaak levert een verduurzamingsslag op de accommodatie een vereniging ook een flinke kostenbesparing op. Lees vandaag op Wereld Bespaardag het verhaal van hockeyvereniging DMHC de Graspiepers uit Drachten.

Kosteloos begeleidingstraject

Het verduurzamingstraject van de Graspiepers begon drie jaar geleden toen de club na ging denken over hoe je kosten kunt besparen door te verduurzamen vertelt Adri Uildriks, lid van de Duurzaamheidscommissie van de Friese hockeyclub. Al snel werden ze daarbij geholpen door een externe professional die de club werd aangeboden dankzij de kosteloze begeleidingstrajecten duurzaamheid die zijn ontwikkeld door NOC*NSF, de sportbonden en het platform ondernemende sport. "We zijn samen met een externe partij gaan onderzoeken welke zaken aangepakt kunnen worden om het energieverbruik zo ver mogelijk naar nul terug te dringen, zonder de jaarrekening van de vereniging te belasten," vult voorzitter Dirk Baron aan.

We zijn samen met een externe partij gaan onderzoeken welke zaken aangepakt kunnen worden om het energieverbruik zo ver mogelijk naar nul terug te dringen

Nulmeting via Energiescan

Die externe partij werd SportStroom, ook uit Drachten. SportStroom is één van de acht geselecteerde adviespartijen die de begeleidingstrajecten voor sportclubs uitvoeren. Deze begeleidingstrajecten zijn gesubsidieerd door het Ministerie van VWS en kosten de clubs dus niets. Robert den Ouden, directeur bij SportStroom vertelt: "Het totale traject duurt ongeveer anderhalf jaar waarbij we een harde doelstelling hanteren: het stroomverbruik met 40 procent omlaag brengen en het gasverbruik reduceren met 10 procent."

"Het traject begint met een nulmeting: de energiescan. Hoe staat de accommodatie er bouwkundig en technisch voor? Verrassend genoeg komen daar vaak hele andere dingen naar voren dan de club zelf denkt. Dat geeft een mooie dynamiek tussen de enthousiaste vrijwilliger, het enthousiaste bestuur en de professional die het begeleidt. Samen kom je ergens."

Na de energiescan volgt een plan van aanpak. Dan gaat de begeleidende partij opzoek naar de beste deal en volgt financieel advies. Tot slot wordt over gegaan tot realisatie van de energiebesparende maatregelen.

Snel realiseerbare aanpassingen eerst

Als eerste werd bij de Graspiepers het 'laaghangende fruit' aangepakt. Oftewel er werden kleine aanpassingen gedaan die snel realiseerbaar zijn zoals: klokken op verlichting en koelinstallaties. Daarna werd in kaart gebracht welke grotere investeringen er gedaan konden worden. De vereniging bleek 46 procent te kunnen besparen op veldverlichting door over te gaan op ledverlichting.  Uildriks: "En als we straks weten hoeveel stroom we hebben bespaard, kunnen we gaan bepalen hoeveel zonnepanelen we nodig hebben voor de opwek."

Zonnepanelen zijn dus een volgende stap voor de Graspiepers, maar eerst wordt het tien jaar oude clubhuis zo goed mogelijk verduurzaamd. Op den duur hoopt de club ook een luchtwarmtepomp te kunnen plaatsen. "Dit is een proces van de lange adem,’" besluit UIldriks, ‘"maar 2050 is dichterbij dan je denkt. Dan geldt het klimaatakkoord van Parijs: energieneutraal voor alle sportverenigingen in Nederland. Dus ik zou zeggen: aan de slag!"

Deel dit artikel op social media: