Sportwereld tegen corona: hoe de NKBV bergsporters ondersteunt bij het vinden van de juiste vakantie
Yvonne Derksen 27 juli 2020Wat doen sportorganisaties in ons land om hun steentje bij te dragen tijdens de coronacrisis? Er ontstaan in deze lastige tijden tal van mooie en innovatieve initiatieven om Nederland in beweging te houden. Vandaag: hoe de NKBV bergsporters zo goed mogelijk ondersteunt bij het vinden van een juiste vakantie in de bergen.
Terwijl een groot deel van de Nederlanders thuisblijft deze zomer, zoekt juist een ander gedeelte een lekkere vakantieplek op in het buitenland. De Nederlandse Klim – en Bergsport Vereniging (NKBV) lanceerde aan het begin van de zomer de campagne ‘Zoek de rust op in de bergen'. We spreken Elmar Teegelbeckers, werkzaam bij de bond: “Juist nu is het interessant om te gaan klimmen of wandelen. Buiten de drukke gebieden natuurlijk. Die plaatsen waar je nog niet zoveel mensen tegenkomt bieden een prachtige, sportieve vakantiebestemming – zonder al te veel risico.”
De bond is, terwijl veel andere bonden nu genieten van een zomerstop, druk bezig met het op weg helpen van sporters die hun vakantie júist sportief willen indelen: “We zijn inderdaad wat anders dan een sportbond die vaak alleen een wedstrijdseizoen heeft en zich voornamelijk op de breedtesport richt.” Het ledenbestand van de NKBV, dat zo’n 65.000 sporters telt, bestaat voor een groot deel uit recreatieve sporters: “Wij hebben veel leden die de bergen in gaan. Eigenlijk wel het hele jaar, maar de zomer is bij uitstek het meest drukke seizoen. Onze leden gaan voornamelijk bergwandelen en klimmen en – eigenlijk alles wat je in de bergen kan doen.”
Alsnog de bergen in
Hoewel alsnog veel klimmers en wandelaars ook dit jaar graag weer de bergen opzoeken, merkt de bond door de coronacrisis wel degelijk een verschuiving in de behoeften. Teegelbeckers: “In de zomer hebben we normaal een grote groep leden die op huttentocht gaat. Dat betekent dat ze van hut naar hut gaan, waar ze voorzieningen delen met anderen. Omdat veel hutten nu al vol zitten voor deze zomer, zien we dat veel leden in plaats van een huttentocht een huisje boeken vanaf waar ze dagtochten in de bergen maken. Dat is in principe veiliger omdat ze alleen met hun eigen gezelschap in contact hoeven te komen.”
De mensen die wel een groepsreis of bijvoorbeeld op een huttentocht gaan probeert de NKBV zo goed mogelijk te begeleiden: “Er komen wel wat maatregelen bij zo’n reis kijken als je dat veilig wil doen deze zomer. We proberen zo goed mogelijk te helpen via onze campagne door artikelen, tips, basisregels en video’s. Op deze manier geven we onze leden een houvast om verantwoord hun bergsport te beoefenen.” Daarop aansluitend geeft de NKBV leden ook tips om fit en mobiel de bergen in te gaan. Dit doen ze door oefeningen te delen die thuis makkelijk uit te voeren zijn. “Zo houden we bergsporters in beweging en kunnen we dadelijk weer fit de bergen in!”
Op zoek naar zekerheid
Ieder jaar gaan er naar schatting meer dan 1 miljoen Nederlanders de bergen in. De NKBV merkt dat ze door de campagne en de adviezen die ze geven meer mensen dan ooit bereiken. “Juist in deze periode zijn mensen op zoek naar zekerheid. Die geven wij als bond. We merken dat we nu erg goed zichtbaar zijn voor onze doelgroep en dat onze naamsbekendheid en zichtbaarheid hierdoor toeneemt.”
Teegelbeckers vertelt verder over de hulp die ze bieden: “We hebben een overzichtspagina Corona in de bergen. Die updaten we regelmatig, afhankelijk van de situatie per gebied. Maar gelukkig is dit nu redelijk stabiel voor wat betreft de Alpenlanden – de meest populaire bergsportbestemmingen. Regionaal is het vrij lastig. Soms verschillen de maatregelen van dag tot dag, maar in die situatie verwijzen we altijd door naar de lokale autoriteiten.” Het is dus een flinke klus om alles in kaart te brengen én bij te houden maar Teegelbeckers is positief gestemd: “We proberen iedereen zo goed mogelijk te helpen en dat werpt gelukkig zijn vruchten af!”
Foto's: Zout Fotografie.