Bonden Sportbonden

Sophie (26): ‘Sportbestuurdersactiviteiten zijn heel belangrijk in mijn leven’

Nicole Eyssen 15 juli 2020
Sophie (26): ‘Sportbestuurdersactiviteiten zijn heel belangrijk in mijn leven’

Hoe maak je optimaal gebruik van de talenten van jonge mensen als het gaat om het besturen van sportorganisaties? Sommige sportbonden zijn er heel bewust mee bezig, voor anderen is het binden van jonge mensen een uitdaging. Vandaag, op Wereld Jonge Talentendag, aandacht voor het verhaal van twee jonge sportbestuurders die dankzij de KNRB als bestuurder aan de slag gingen met een rugzak vol kennis en inzicht.

In 2019 startte de KNRB met een kort en intensief opleidingsprogramma voor jonge bestuurstalenten. Het doel van het programma ‘gRoei’ is om jonge, talentvolle sportbestuurders te ondersteunen in hun ontwikkeling en te helpen om een bijdrage te leveren aan de roei- en sportwereld. Het programma heeft drie leerlijnen:

  • Kennis – verkenning sport- en roeiwereld en verdieping van bestuurlijke activiteiten
  • Persoonlijke ontwikkeling – inzicht in persoonlijk leiderschap en energie-management
  • Teamopdracht – onder begeleiding van experts en coaches

Al tien jaar ervaring

De cursus was snel vol, twaalf gemotiveerde en enthousiaste deelnemers begonnen in oktober 2019 aan het programma. Sophie Appeldoorn was één van hen. Als 26-jarige heeft ze al tien jaar op de één of andere manier bestuurlijke ervaring in de sport. “Dat begon op mijn zestiende met een functie in het jeugdbestuur van mijn hockeyclub, en momenteel ben ik bestuurslid van de Koninklijke Nederlandse Studenten Roeibond. En ik heb net gesolliciteerd voor een bestuursfunctie in de organisatie van het FISU WK Roeien, dat in 2024 in Nederland plaats gaat vinden. Daar word ik voorzitter van het stichtingsbestuur!”

Sophie heeft een lerarenopleiding geschiedenis gevolgd. “Inderdaad, dat is héél wat anders. Maar mijn sportbestuurdersactiviteiten vormen voor mij wel een heel belangrijke pijler in mijn leven. Het is mijn grote droom om in de toekomst naast vrijwillig ook op professioneel gebied betrokken te zijn bij de organisatie van grote sportevenementen. Dat was ook de belangrijkste reden om deel te nemen aan dit programma. En ja, mijn vrijwilligerscarrière gaat echt als een trein! Ik heb soms het gevoel dat die zaken op sportbestuurdersvlak me een beetje ‘overkomen’.”

De cursus heeft me bewuster gemaakt van de mogelijkheden die de sportwereld biedt

De ambities van Sophie zijn dus duidelijk aanwezig, of dat nu als vrijwilliger of professional is. Wat vond ze van de cursus? “Daarbij was het vooral de diepgang die mij aansprak. En het feit dat je beseft dat niet iedereen vanuit hetzelfde oogpunt deelneemt. Zoals ik die belangstelling voor organiseren heb, was iemand anders vooral bezig met de inhoud en weer een ander met de doelen die je wilt bereiken. De cursus heeft me bewuster gemaakt van de mogelijkheden die de sportwereld biedt. En wat zelfontwikkeling en zelfreflectie betreft heb ik er heel veel opgestoken. Ik hoop dat ik het allemaal snel ga gebruiken!”

Kijkje in de keuken

Ook Matthijs Freund heeft deelgenomen aan het opleidingsprogramma 'gRoei'. Zijn bestuurlijke carrière is nog niet zo uitgebreid. De 23-jarige geneeskundestudent begon deze als lid van de lustrumcommissie van roeivereniging Skadi in Rotterdam. Het jaar daarop, op zijn 21ste, was hij president (voorzitter) van de vereniging. "Ik wist helemaal niet dat ik het zo leuk zou vinden, besturen. Ik heb mijn bachelor geneeskunde behaald en doe nu een onderzoeksmaster in een laboratorium met levende cellen. Maar door die bestuursfunctie ben ik echt gaan nadenken of ik mij niet ook in mijn beroep wil ontwikkelen in de bedrijfsmatige richting."

Matthijs geeft aan dat de bestuursfunctie hem in zijn studententijd ook al veel ervaring heeft laten opdoen. "Het is zeker niet alleen feestjes, hoor. Je bent ook bezig met grote financiële kwesties, met serieuze zaken. Je zit om tafel met allerlei partijen, zoals de gemeente, de bond, de universiteit. Dat is bijzonder waardevol."

Het mooie aan het opleidingsprogramma van de KNRB vindt hij het kijkje in de keuken, wat de deelnemers kregen bij organisaties als NOC*NSF, de KNRB en de internationale roeibond. "Dat leverde heel veel inzicht op, het was uitermate leerzaam."

Momenteel laat zijn studie niet veel nevenfuncties toe, maar hij gaat ervan uit dat hij altijd wel actief zal blijven in een bestuursfunctie. "Dat was ook leuk aan het opleidingsprogramma, daar was een soort 'miniprojectje' in opgenomen, waarin je mee kon denken over hoe we in de roeisport de dertigers betrokken kunnen houden. Dat vond ik erg leuk om te doen. Ik zal het zeker blijven volgen, en zodra er iets voorbij komt waar ik tijd voor vrij kan maken, ben ik er zeker weer bij!"

Foto: de jonge bestuurstalenten van de KNRB. Foto genomen voor de coronacrisis.

Deel dit artikel op social media: