Stijn ter Huurne: leerzame reis als hockeyscheidsrechter
Stijn wie ben je? En hoe ben je begonnen met fluiten?
Mijn naam is Stijn ter Huurne en hoewel ik nog jong ben, heb ik op mijn 18e al een mooie en leerzame reis gemaakt in de wereld van hockeyscheidsrechters. Ik kijk uit naar alles wat er in de toekomst nog gaat komen. Wat begon met een simpele passie bij mijn club MHC Upward in Arnhem, heeft zich ontwikkeld tot een veelbelovende carrière met steeds grotere uitdagingen en kansen. Van het fluiten van lokale wedstrijden tot internationale oefeninterlands, mijn avontuur tijdens het fluiten heeft me veel geleerd en biedt elke wedstrijd nieuwe mogelijkheden en vooral veel plezier.
Hoe is jouw carrière als scheidsrechter begonnen?
Mijn scheidsrechterscarrière begon toen ik tien jaar oud was. Ik deed mee aan een speciale opleiding voor jonge scheidsrechters bij Upward. Al snel ontdekte ik mijn passie voor het scheidsrechtersvak. Op mijn zestiende werd ik bondsscheidsrechter voor de KNHB, en sindsdien ben ik steeds verder gegroeid in mijn rol. Van het fluiten bij het Nederlands Kampioenschap Onder 14, zowel op het veld als in de zaal, tot internationale wedstrijden zoals Nederland Onder 16 tegen India en Duitsland, elke ervaring heeft me geholpen mijn vaardigheden te verbeteren. Een bijzonder hoogtepunt was het fluiten van een oefeninterland tussen het Franse en Ierse nationale herenelftal in Lille, Frankrijk. Beide teams spelen op de Olympische Spelen van 2024, wat deze ervaring extra bijzonder en leerzaam maakte.
Wat vind je zo leuk aan fluiten?
Sinds ik bondsscheidsrechter ben, is het niveau van mijn wedstrijden snel gestegen. Elke wedstrijd, van regionaal tot internationale oefeninterlands, heeft bijgedragen aan mijn ontwikkeling en mijn passie voor het fluiten. Wat ik zo leuk vind aan fluiten, is dat je ervoor zorgt dat 22 spelers op het veld kunnen genieten van het hockeyen. Jij zorgt ervoor dat ze plezier hebben, maar ook dat het veilig blijft door de regels toe te passen. Ik waardeer ook het gevoel van verantwoordelijkheid en het vertrouwen dat in mij wordt gesteld om een wedstrijd eerlijk en sportief te laten verlopen. Mijn ambitie is om door te groeien naar nog hogere niveaus, zoals internationale topwedstrijden en toernooien. Maar voor mij blijft plezier altijd het allerbelangrijkste, zowel mijn plezier in het fluiten als in het enthousiasmeren van anderen over fluiten.
Kun je iets meer vertellen over Team Fluit?
Een erg leuk onderdeel van mijn scheidsrechterswerk is mijn betrokkenheid bij Team Fluit van de KNHB. Team Fluit speelt een belangrijke rol in het ondersteunen en ontwikkelen van hockeyscheidsrechters door heel Nederland. We organiseren clinics en workshops die gericht zijn op het versterken van zowel de technische vaardigheden als de persoonlijke groei van scheidsrechters. Maar vooral proberen we scheidsrechters enthousiast te maken. Wat ik bijzonder vind, is hoe Team Fluit jonge scheidsrechters begeleidt en inspireert. Tijdens evenementen bij hockeyclubs en grote toernooien zoals de Pro League vertel ik met veel energie en plezier over het scheidsrechtersvak. Dit vergroot niet alleen de zichtbaarheid van scheidsrechters, maar bevordert ook respect en professionaliteit binnen de sport.
Hoe kijk je terug op je scheidsrechtersloopbaan tot nu toe?
Op mijn jonge leeftijd heb ik al veel meegemaakt in de scheidsrechterswereld, maar ik blijf elke dag leren en groeien. Mijn werk op het veld en mijn rol in het opleiden van nieuwe scheidsrechters laten me zien hoe belangrijk en waardevol ons werk is.
In de Week van de Scheidsrechter wil ik graag iedereen uitnodigen om even stil te staan bij de inzet en passie van scheidsrechters. Het is niet alleen een rol die wedstrijden mogelijk maakt, maar ook een manier om bij te dragen aan een eerlijke en sportieve competitie. Laten we samen de rol van scheidsrechters waarderen en respecteren, en blijven streven naar een sportomgeving waar fair play en professionaliteit centraal staan.
Laten we samen de rol van scheidsrechters waarderen en respecteren, en blijven streven naar een sportomgeving waar fair play en professionaliteit centraal staan.