Fleur Leerkotte: van moeten naar passie
Hoe ben je begonnen met fluiten?
"Mijn naam is Fleur Leerkotte, ik ben 25 jaar oud en speelster in Dames 2 van HC Twente. Daarnaast ben ik actief als Bondsscheidsrechter. Toen ik op 16-jarige leeftijd mijn scheidsrechterskaart behaalde, voelde het fluiten als iets wat ik moest doen, niet per se iets wat ik leuk vond. Ik werd ingedeeld, floot snel een wedstrijdje en hoopte dan dat ik zo lang mogelijk niet weer hoefde."
Wanneer veranderde dat gevoel?
"Dat veranderde toen ik rond mijn 20e serieuzer begon te fluiten. Voor mijn club mocht ik wedstrijden fluiten op een hoger niveau, bij de eerstelijns jeugdteams. Dat wekte mijn interesse. Langzaamaan kreeg ik meer ambitie, en floot ik ook wedstrijden van Dames en Heren 1. Dat gaf me niet alleen meer zelfvertrouwen, maar ook een groeiende passie voor het vak."
Je hebt later het CS+ traject gevolgd, kun je daar wat over vertellen?
"Op mijn 23e besloot ik het CS+ traject te volgen. Dat gaf me veel meer kennis en ervaring. Ik leerde de regels beter toepassen, waardoor elke wedstrijd interessanter werd. Al snel kreeg ik de vraag om zaalwedstrijden voor de hockeybond te fluiten, en die keuze was snel gemaakt. Elke week reisde ik naar Deventer of Arnhem om landelijk niveau te fluiten. Het was niet alleen leerzaam, maar ook heel leuk."
Wat was voor jou een hoogtepunt tijdens je fluitcarrière?
"De kers op de taart was zeker mijn selectie voor het NK Zaal O25. Dat was een geweldige ervaring, zowel leuk als leerzaam. Ook werd me in die periode aangeraden om de Bondsopleiding te overwegen. In februari heb ik me aangemeld, en op basis van mijn prestaties mocht ik in maart al starten."
Hoe was je eerste ervaring als Bondsscheidsrechter?
"De eerste wedstrijd was een Silvercup-wedstrijd bij de Dames. Ik dacht dat ik zenuwachtig zou zijn, maar ik voelde me verrassend ontspannen. Het ging goed, mede dankzij de duidelijke afspraken met mijn collega. Na de wedstrijd leerde ik veel van het gesprek met de scheidsrechterscoach en mijn collega. In de maanden daarna kreeg ik mooie aanwijzingen in verschillende steden en klassen."
Je hebt ook jonge scheidsrechters begeleid. Hoe was dat?
"Tijdens de Young Umpire Challenge kreeg ik de kans om jonge scheidsrechters te begeleiden, iets waar ik veel plezier uit haal. Het is geweldig om zoveel talent te zien en een rol te mogen spelen in hun ontwikkeling."
Hoe kijk je terug op het afgelopen seizoen?
"In iets meer dan een half jaar tijd is er veel veranderd. Na meer dan 1200 kilometer te hebben gereden en 30 wedstrijden te hebben gefloten, kan ik maar één ding zeggen: van moeten naar passie. En ik zou het voor geen goud anders willen doen."