Kenneth Debipersad: "Het voordeel van zo vaak wedstrijden fluiten? Het houdt je fit!"
Wanneer binnen het voetbalteam van zijn zoontje scheidsrechters worden gezocht, besluit Kenneth de sprong te wagen. Dat het fluiten hem zo goed zou bevallen, had hij nooit gedacht. Nu fluit Kenneth elke week twee wedstrijden en gaat hij elke donderdagavond naar een training voor scheidsrechters. Het voordeel van zo vaak wedstrijden fluiten? Het houdt je fit!
Kenneth, als ik het goed begrijp ben je niet alleen buiten, maar ook in de zaal scheidsrechter?
"Ja, dat klopt! Ik ben begonnen als veldscheidsrechter en ben nu al twee jaar scheidsrechter in de zaal. Na een half jaar als zaalscheidsrechter mocht ik zelfs op het op een na hoogste niveau fluiten, dus dat is erg leuk!"
Zo, dat heb je snel gedaan! Komt dit door de ervaring die je al had van de wedstrijden buiten?
“De ervaring die ik van de wedstrijden buiten heb meegebracht, heeft zeker geholpen!” De regels van het buitenvoetbal en zaalvoetbal verschillen wel, maar beginnen ook steeds meer op elkaar te lijken.
En wat zijn nou de grote verschillen tussen zaalvoetbal en buiten voetbal?
“Het spel binnen gaat sneller en het veld is kleiner. En wat ik als scheidsrechter merk: omdat de spelers zo dicht op elkaar staan is er sneller irritatie.”
Leidt de snellere aard van zaalvoetbal tot meer irritaties en dus ook tot meer rode kaarten?
"Ja, bij zaalvoetbal geef ik inderdaad vaker een rode kaart dan bij wedstrijden buiten. Er zijn tijden geweest waarin ik bijna wekelijks een paar rode kaarten moest uitdelen. Op zulke momenten ga je jezelf afvragen: doe ik mijn werk goed? Moet ik de aanpak veranderen? Maar ik beoordeel de situatie zoals ik die zie. Dus als spelers ruzie maken en elkaar aanvallen, trek ik de rode kaart. Elke donderdagavond volg ik een scheidsrechters training bij scheidsrechtervereniging SVDU. Tijdens die sessies bespreken we (met Kees Kerkhof) situaties waarin ik rode kaarten heb uitgedeeld. We brengen verslag uit van wat er is gebeurd, welke beslissingen ik heb genomen en we evalueren dit gezamenlijk. Dat is erg waardevol."
Waar moet een goede scheidsrechter volgens jou aan voldoen?
“Een goede scheidsrechter moet een goede conditie hebben en het veld kunnen belopen zodat je altijd dicht bij de bal bent. Als je te ver weg staat of er staan spelers tussen dan kun je het niet goed beoordelen.
Wat vind jij de leuke en minder leuke dingen van scheidsrechter zijn?
“Doordat ik scheidsrechter ben blijf ik fit, en kan ik iets bijdragen aan het voetbal. Een win-win situatie dus. De minder leuke momenten zijn als spelers tijdens de wedstrijd aan me gaan zitten. Je gelooft het misschien niet maar dat gebeurt echt! Een duwtje, mijn shirt vasthouden, dat soort dingen. Je mag best iets tegen mij zeggen, maar niet aan me zitten. Doe je dat wel, dan riskeer je een rode kaart en kun je gaan douchen. Het is jammer, want veel scheidsrechters stoppen ook omdat ze het gezeur niet meer leuk vinden. Ik vind het zelf niet zo erg, een beetje gezeur hoort er denk ik ook wel bij.”
Het is jammer, want veel scheidsrechters stoppen ook omdat ze het gezeur niet meer leuk vinden
Kenneth Debipersad
Wat is jouw mooiste moment als scheidsrechter?
“De mooiste momenten zijn wanneer spelers iets hebben gedaan op het veld en dan na de wedstrijd nog even naar me toe komen om hun excuses aan te bieden. Ik begrijp goed dat er op het veld emoties zijn en het kan gebeuren dat het uit de hand loopt. Maar daar zijn dan wel consequenties aan verbonden, bijvoorbeeld een rode kaart. Als ze dan na de wedstrijd rustig naar me toe komen en aangeven dat ik gelijk had, dat vind ik mooie momenten.”
Scheidsrechter cv
Naam: Kenneth Debipersad
Leeftijd: 59 jaar
Vereniging: VV de Meeren in Utrecht
Scheidsrechter sinds: 2015
Aantal gefloten wedstrijden: Elke week één of twee, dus heel veel