Esther Vergeer

Naam: Esther Vergeer
Geboren: 18 juli 1981 te Woerden

2012, Paralympische Spelen te Londen, Groot-Brittannië
Sport: rolstoeltennis
Onderdeel: vrouwen enkelspel
Prestatie: goud
Onderdeel: vrouwen dubbelspel met Marjolein Buis
Prestatie: goud

2008, Paralympische Spelen te Beijing, China
Sport: rolstoeltennis
Onderdeel: vrouwen enkelspel
Prestatie: goud
Onderdeel: vrouwen dubbelspel met Jiske Griffioen
Prestatie: zilver

2004, Paralympische Spelen te Athene, Griekenland
Sport: rolstoeltennis
Onderdeel: vrouwen enkelspel
Prestatie: goud
Onderdeel: vrouwen dubbelspel
Prestatie: goud

2000, Paralympische Spelen te Sydney, Australië
Sport: rolstoeltennis
Onderdeel: vrouwen enkelspel
Prestatie: goud
Onderdeel: vrouwen dubbelspel
Prestatie: goud

Rolstoeltennisster Esther Vergeer is één van de grootste sportvrouwen die Nederland heeft gekend. Haar professionele aanpak maakte haar zeer succesvol. Altijd was ze op zoek naar verbetering en ze omringde zich met de beste mensen om haar beter te maken. Ook buiten de lijnen was ze een rolmodel. Zo zette ze een eigen stichting op, de Esther Vergeer Foundation, waarmee ze jongeren met een handicap enthousiast wil maken voor de gehandicaptensport.

Vergeer belandde na een operatie op 15 januari 1990 voorgoed in een rolstoel. De risicovolle ingreep was nodig omdat bij haar een afwijking van de bloedvaten rondom haar ruggenmerg was geconstateerd. Op de uitslaapkamer kwamen de artsen tot de ontdekking dat Vergeers benen niet meer voor 100 procent werkten. Sport speelde een cruciale rol bij haar revalidatie. Rolstoelbasketbal sprong er aanvankelijk uit bij haar. Vergeer verdiende al snel een uitverkiezing in het Nederlands team en veroverde met Oranje in 1997 de Europese titel.

Tien jaar ongeslagen
Tennis, dat ze ook al beoefende, trok toch meer haar belangstelling. In 1998 hakte ze de knoop door en koos definitief voor de sport waarin zij meer uitdagingen zag: de nummer 1 van de wereld worden, naar de Paralympische Spelen gaan, de wereld rondreizen.

Vergeer realiseerde al haar sportieve doelen en veel meer dan dat: in enkelspelpartijen bleef ze de laatste tien jaar van haar carrière ongeslagen. Ze verloor op 30 januari 2003 voor het laatst, van de Australische Daniele di Toro. Daarna won de Woerdense 470 wedstrijden op rij. Vergeer werd in 1999 voor het eerst nummer één van de wereld. In totaal won ze 169 toernooien, waarvan 120 op rij.

Daarin versloeg ze 73 verschillende tegenstandsters, won ze 95 wedstrijden met 6-0, 6-0 en verloor ze slechts achttien sets. Slechts één keer kreeg Vergeer een matchpoint tegen: in de finale van de Paralympische Spelen 2008, tegen landgenote Korie Homan. In de geschiedenis is er slechts één sporter die een langere reeks overwinningen heeft behaald dan Esther Vergeer. De Pakistaanse squash-speler Jahangir Khan won 555 wedstrijden op rij, in een tijdsbestek van 5,5 jaar.

Beste gehandicapte sporter ter wereld
In haar carrière schreef Esther Vergeer alle grandslamtoernooien meermalen op haar naam. Vijfmaal werd ze gekozen tot Gehandicapte sporter van het jaar, tweemaal kreeg ze de prestigieuze Laureus Award, voor beste gehandicapte sporter ter wereld.

Ook op de Paralympische Spelen stapelde Vergeer succes op succes. In Sydney en Athene won ze zowel goud in de singles als in de dubbel. In Bejing won ze voor de derde achtereenvolgende keer de gouden medaille in het enkelspel. In de finale versloeg ze haar 22-jarige landgenote Korie Homan. In het dubbelspel nam Homan revanche. Met Sharon Walraven versloeg ze Esther Vergeer, die terzijde werd gestaan door Jiske Griffioen. Voor Vergeer dus voor de verandering eens een zilveren medaille.

In London 2012 heerste Vergeer weer als vanouds en veroverde ze opnieuw tweemaal goud, waarmee ze haar totaal dus op zeven bracht. Een ongekende prestatie. In het dubbelspel kwam Vergeer deze keer uit met Marjolein Buis als partner.

Meer informatie: www.esthervergeer.nl

Bronnen:
• NOC*NSF
• ANP
•  Foto: Mathilde Dusol