Thomas Krol

Olympische Winterspelen XXIV Beijing 2022
Onderdeel: 1.500 meter
Medaille: goud
Onderdeel: 1.000 meter
Prestatie: zilver

Na zijn zilver van de 1.500 meter klom Thomas tijdens de Winterspelen in Beijing op de 1.000 meter naar de hoogste trede van het podium. Hein Otterspeer eindigde als tiende, Kai Verbij liet nadat hij Laurent Dubreuil op de kruising voorrang moest verlenen zijn race lopen en werd dertigste.

Het was lang wachten voor de Nederlanders, die in de laatste drie ritten waren ingedeeld. Thomas mocht als eerste van de drie een tijd neerzetten en dook, vooral door een sterke slotronde, tot dan toe als enige onder de 1:08 in 1:07,92.

Hein kon er in de voorlaatste rit niet aan tippen. Hij verpestte zijn start en schaatste vervolgens achter de feiten aan. Kai Verbij moest in zijn slotronde in de voorlaatste bocht flink doorrammen om onder Laurent Dubreuil door te kunnen voor een gunstige kruising. Dat mislukte, waarna Kai de benen stilhield om uiterst sportief de Canadees voor te laten. 

De tijd van Thomas was ook de rest van het veld te machtig, Dubreuil pikte het zilver op, de Noor Havard Lorentzen het brons. "Het voelde supersnel en heel eerlijk, ik had niet gedacht dat het genoeg was", zei een dolgelukkige Thomas over zijn tijd. "Het is een droom die uitkomt, ik hoopte zo dat dit zou gebeuren. Ik heb mijn beste Thomas laten zien en ben ziels-, ziels- en zielsgelukkig met het goud."