Bok de Korver
Naam: Bok de Korver
Geboren: 26 januari 1883 te Rotterdam
Overleden: 22 oktober 1957 te RotterdamSport: voetbal
Olympische Spelen V Stockholm 1912
Onderdeel: mannentoernooi
Medaille: brons
Olympische Spelen IV Londen 1908
Onderdeel: mannentoernooi
Medaille: brons
Het Nederlands elftal heeft drie keer brons gewonnen op de Olympische Spelen: in 1908, 1912 en 1920. Zowel in 1908 als 1912 speelde de legendarische Sparta-voetballer Bok de Korver een grote rol als aanvoerder.
Bok de Korver was een eeuw geleden de belangrijkste man van Sparta uit Rotterdam én het Nederlands Elftal. In totaal werd hij vijf keer Nederlands kampioen en zorgde er zo bijna in zijn eentje voor dat die periode bekend werd als het Sparta-tijdperk. Hij speelde 31 interlands en scoorde daarin één keer.
Hij was zo beroemd dat zelfs de leden van het koningshuis niet tegen hem op konden. “Moeder”, zou de nog jonge prinses Juliana volgens een onbevestigde anekdote eens tegen koningin Wilhelmina hebben gezegd. “Wat staan onze portretten toch dikwijls in de bladen, veel meer dan die van andere mensen.”
“Neen, Juliaantje,” antwoordde moeder Wilhelmina. “Er is één mens, wiens portret meer in de bladen staat dan het onze. En dat is mijnheer De Korver uit Rotterdam.” Nogmaals: dit verhaal is mooi, maar nooit bevestigd vanuit koninklijke kringen.
De Korver stond in ieder geval aan de basis van Olympische succes op de Spelen van 1908 en 1912 door het winnen van een bronzen medaille. Een krant als het Algemeen Handelsblad was in 1908 te spreken over de kwaliteit van de Nederlandse voetballers, alhoewel de eerste wedstrijd tegen de Engelsen werd verloren. ‘In vlugheid, durf en zeker in schieten en passeren waren de Hollanders feitelijk de gelijken der Engelschen, zij faalden alleen bij de goal.’ De Engelse krant ‘The Daily Mail’ roemde vooral één Nederlander: ‘Onovertreffelijk was de wijze, waarop de middenlinie, met name De Korver, en de achterhoede het de Engelsche voorhoede in alle opzichten lastig maakten.’
Ook in 1912 werd brons gewonnen, toen op de Spelen in Stockholm. In de wedstrijd om de derde en vierde plaats won Oranje van Finland met maar liefst 9-0! Nadat dit nieuws bekend werd in ons land, begonnen mensen spontaan het Wilhelmus te zingen. In Amsterdam trok een huldiging van de spelers enorme belangstelling. Een karavaan van maar liefst zestien auto’s reed de voetballers door de stad – nog zonder rondvaartboten dus.
Deze twee medailles waren voor De Korver de opmaat voor het absolute hoogtepunt uit zijn internationale voetballoopbaan: de winst van Nederland op de Engelse amateurs in 1913. Nog nooit eerder had Oranje van Engeland gewonnen, zodat de sensatie compleet was. ’Het publiek bestormt het terrein’, noteerde ‘Het Nieuws van den Dag’, en weldra zitten Göbel, De Korver, Wijnveldt e.a. op de schouders van enthusiasten.’
Bronnen:
• www.sportgeschiedenis.nl
• Statistische gegevens: Olympisch Oranje, Ton Bijkerk (Spaar en Hout, 2012)