De Spelen van 1900 en 1904 waren in feite mislukkingen geweest uit Olympisch oogpunt. Londen tilde het evenement in 1908 uit het dal. De Britten, op sportgebied verder ontwikkeld dan enig ander land, zorgden voor een goede organisatie, al deden zich wel enkele incidenten voor.

Voor het eerst was er een openingsceremonie met een landendefilé zoals men dat nu kent. Centrum van de viering van de IV Olympiade was het stadion van Shepherd's Bush. Dat bevatte een sintelbaan van 536 meter, daar omheen een wielerbaan van 603 meter en in het midden een zwembad van 100 m lengte. Er was plaats voor 80.000 toeschouwers.

Irritaties en drama's
Tussen de Britten en Amerikanen boterde het niet bij deze Spelen. Het begon al bij de opening. In het stadion waren de vlaggen van alle deelnemende landen aangebracht behalve die van de Verenigde Staten en van Zweden. De ergernis daarover bij de Amerikanen woekerde voort en bereikte een hoogtepunt bij de finale van de 400 m.

Daarvoor haddden zich drie Amerikanen en een Engelsman geplaatst. Tijdens de wedstrijd hinderde de Amerikaan Carpenter de Brit Halswelle in de laatste bocht, waarop de geheel Britse jury de strijd ongeldig verklaarde, Carpenter diskwalificeerde en de race opnieuw vaststelde. Maar de twee andere Amerikanen weigerden nog verder te lopen en zo werd Halswelle solo Olympisch kampioen. Er vielen zeer harde woorden over de kwestie. Een gunstig gevolg ervan was dat voortaan bij de Spelen jury's internationaal werden samengesteld.

De marathon (voor het eerst nu over 42.195 m) werd weer een waar drama. De Italiaan Dorando Pietri bereikte als eerste totaal uitgeput het stadion, viel en werd door suppoosten naar de finish geholpen. De als tweede geëindigde Amerikaan Hayes diende daarop een protest in dat tot veler verontwaardiging werd toegewezen.
Nederland was in Londen vertegenwoordigd met een forse ploeg, maar bereikte weinig. Alleen het voetbalelftal veroverde brons.

De wereld van 1908
Spanningen op de Balkan leidden tot de Bosnische crisis, waaruit Bulgarije als onafhankelijk koninkrijk tevoorschijn kwam. Het Frans-Britse bondgenootschap sloot zich tegenover Duitsland en Oostenrijk aaneen. In het Turkse rijk dwongen de Jong- Turken een grondwet af van de sultan, die een jaar later zou worden afgezet.

De Spelen van dit jaar vonden dus plaats onder hevige internationale druk. Aan de vierde Spelen deden ruim 2000 atleten mee. Daaronder waren 112 Nederlanders.
Opvallend was het ontbreken van vrouwen in de Nederlandse ploeg. Ondanks het grote aantal presteerde ons land matig en bleef het resultaat beperkt tot een bronzen medaille.

In Londen manifesteerden zich tegenstellingen tussen Amerikanen en Britten. Zo betichtten de Amerikanen de Engelse scheidsrechters van partijdigheid.

Medailleoverzicht

Goud Zilver Brons
1. Groot-Brittannië 56 51 39
2. Verenigde Staten 23 12 12
3. Zweden 8 6 11
4. Frankrijk 5 5 9
5. Duitsland 3 5 5

18. Nederland 0 0 1

Nederlandse erelijst

Goud (0)

Zilver (0)

Brons (1)
Heren voetbalteam, zie Bok de Korver 

Gerelateerde verhalen:
>> Atletiek: Willem Winkelman
>> Algemeen: Nederland had al in 1907 een Olympisch comité
>> Schermen: Richard Schoemaker