Het belang van innovatie
Als vereniging NOC*NSF hebben we de ambitie om het sportiefste land ter wereld te worden in 2032. Tegelijkertijd verandert de maatschappij en daarmee ook de behoeften van de sportbeoefenaar. De grenzen binnen de topsport worden vervolgens continue verlegd. Het is daarom van cruciaal belang dat we blijven innoveren in onze producten, diensten en sport(activiteiten) voortdurend ontwikkelen.
Stimuleren van innovatie in de sport
De vereniging NOC*NSF heeft vastgesteld om innovatie aan te blijven jagen. Hierdoor is het van belang dat sportbonden aan de slag kunnen met innovatie. Om deze innovaties te laten slagen zijn een aantal randvoorwaarden essentieel, de bond dient daarbij innovatiekrachtig te zijn, maar wanneer ben je dat en hoe wordt je het? Daarnaast is samenwerken essentieel, want samen bereik je meer.
Aan de slag met innovatieInnovatiethema’s voor sportbonden
Sport Science richt zich op wetenschappelijk en data-gedreven ondersteuning van sporters, en het onderzoeken en toepassen van nieuwe mogelijkheden voor ontwikkeling en prestaties.
Missiegedreven Innovatie gebruikt nieuwe en onbenutte kennis om sportdeelname te vergroten, jongeren aan het sporten te houden en sport toegankelijker te maken met vernieuwende oplossingen.
Innovatie en Duurzaamheid richt zich op het bevorderen van duurzaamheid in de sport door middel van diverse initiatieven en innovaties, met als doel een positieve bijdrage te leveren aan de samenleving.
Sportinnovator stimuleert innovaties voor levenslang sportplezier via een netwerk van sportinstellingen, bedrijven, kennisinstellingen en gemeenten. Ze ondersteunen ook prestatieverbetering in topsport en verduurzaming van sportaccommodaties.
Sports Innovation League is een programma van de Nederlandse Loterij waar startups de ondersteuning krijgen die nodig is om zowel actieve als passieve sportdeelname in Nederland te verbeteren.
Innovatie in de praktijk
Hoe ben je relevant voor sporters waarvan de behoeften veranderen? De KNWU probeert onder meer ongebonden sporters te bereiken via het platform Fondo, een app om wielerliefhebbers te helpen bij het waarmaken van hun ambities.
Edwin Kuipers bouwde eRoutes. Een systeem dat op basis van je vertrekpunt en de hoeveelheid kilometers die je af wilt leggen een route maakt. Door te variëren in vertrekpunt en afstand krijg je aldoor een nieuwe weg. Je kunt de routes bekijken op je computer of via een app. Met de techniek van eRoutes liepen 60.000 mensen de avondvierdaagse.
Heb je een vraag? We beantwoorden hem graag!
Sjors Metz
Projectleider innovatie
sjors.metz@nocnsf.nl