NOC*NSF Wetenschap

Met de techniek van eRoutes liepen 60.000 mensen de avondvierdaagse

1 januari 2020

De beste ideeën worden geboren uit eigen ervaring. Edwin Kuipers kreeg een hartstilstand die hij wist te overleven. “Ik moest daarna revalideren met wandel- en hardlooptraining, maar steeds hetzelfde rondje vond ik toch een beetje saai.” Hij bouwde eRoutes. Een systeem dat op basis van je vertrekpunt en de hoeveelheid kilometers die je af wilt leggen een route maakt. Door te variëren in vertrekpunt en afstand krijg je aldoor een nieuwe weg. Je kunt de routes bekijken op je computer of via een app. 

“Veel mensen weten toch weinig van hun eigen omgeving. Eén van de dingen die wij vaak terughoren  is dat mensen zeggen: ik woon hier al 20 jaar maar ik kende die bepaalde doorgang niet. Of ik moet nu 3 kilometer lopen maar ik weet niet wat 3 kilometer is. En wanneer ben ik op de helft of is het slim om terug te keren.” eRoutes maakt het mensen makkelijk. “Wij berekenen de routes on the fly. Vanaf de plek die je zelf kiest en de afstand die je wilt lopen. We berekenen de routes middels een eigen geschreven algoritme. De data die eronder liggen zijn van Open StreetMap, dat zijn hele gedetailleerde data van met name West-Europa. Daar werken overheden aan mee. Zo krijg je de mooiste routes, omdat wij wandelpaden, fietspaden, verhard en onverhard in ons systeem hebben zitten.“

Het succes van de avondvierdaagse 

Covid zorgde voor een kleine doorbraak van eRoutes. Door het virus was het op grote schaal gezamenlijk lopen van de avondvierdaagse niet mogelijk. Samen met de wandelbond (KWBN) zorgde eRoutes voor een alternatief. Mensen konden binnen twee weken in een periode van vier maanden vier avonden lopen. “Allemaal van de eigen voordeur naar de eigen voordeur. Met een keus uit 2,5, 5 of 10 kilometer.” Werd dat gehaald dan kregen deelnemers de felbegeerde medaille. Zo’n 60.000 mensen deden mee. 

Inmiddels wordt eRoutes vaker ingezet voor evenementen. ” We hebben het ook gedaan voor de Hartstichting: de 11-stranden tocht. Een eendaags evenement dat we hebben omgedoopt tot de Hartstocht. Daar hebben uiteindelijk 5000 mensen aan meegedaan wat 270.000 euro voor de hartstichting opleverde.” 

Kuipers wilde het na zijn hartstilstand wat rustiger aan doen. Maar zijn goede idee is inmiddels alweer uitgegroeid tot een bedrijf met tien medewerkers. “We ondersteunen 130.000 gebruikers van het systeem. En we helpen allerlei goede doelen en bedrijven met virtuele evenementen. Dat neemt een enorme vlucht sinds Covid. Dus het is wel weer aanpoten. (…) Een hartstilstand is echt heftig. De meeste mensen overleven het niet. Ik heb kunstmatige intelligentie en taalverwerking gestudeerd, ofwel tekstherkenning en big data, dat vind ik ook echt heel erg leuk.” 

eRoutes kan op dit moment al internationaal gebruikt worden en wordt in diverse talen aangeboden. “Werken op grote schaal is het leukst. Wij pakken ook gewoon alle talen, waar Angelsaksische landen alleen Engels zouden pakken.” 

Blijven onderscheiden 

eRoutes is in principe gratis voor gebruikers, al kun je voor 2,90 per maand ook kiezen voor een premium versie waarbij je routes kunt opslaan. Qua verdienmodel zoekt het bedrijf het toch vooral in de verrijkte routes. “We kunnen route uitbreiden met extra informatie. Denk bijvoorbeeld aan points of interest, maar ook bankjes of picknick tafels die je tegen komt. Zo bouw je een on the fly wandelgids. En daar kun je nog veel meer aan toevoegen: is een hotel of waar kun je wat eten? Als je dat vertaalt naar iets wat door zoekmachines doorzoekbaar kan worden  dan kunnen onze verrijkte routes de basis vormen voor gebiedsoriëntatie. Dat is eigenlijk het grote plan.” 

Kuipers droomt van het moment dat je een bepaalde plaatsnaam intypt en eRoutes dan altijd in de top 10 Google resultaten terugkomt. “Dat is ingewikkeld, maar we hebben het laten valideren door een aantal search engine guru’s. Die zien wel potentie, dus we gaan het zeker proberen.” Hoewel eRoutes op dit moment nog veel tijd kwijt is aan het ondersteunen van evenementen, wil het bedrijf zeker vaart gaan maken met de verrijkte routes. Zo kan het bedrijf via een affiliate systeem gaan verdienen wanneer via eRoutes een hotel wordt geboekt. “De recreatie- en sportmarkt is ook voortdurend in beweging. Er is veel meer aanbod en veel meer concurrentie. Dus onze toegevoegde waarde moet echt in de verrijkte routes zitten. De huidige routes is leuk, maar we moeten echt stappen zetten om ons te blijven onderscheiden.” 

(Dit artikel verscheen eerder op Fast Moving Targets) 

Deel dit artikel op social media: