Sinds dinsdag 15 december is Nederland ter bestrijding van het coronavirus in een strenge lockdown om contacten tot een minimum te beperken. Voor de sport betekent dit dat in ieder geval tot en met 27 april sporten in een binnenruimte niet is toegestaan. Buiten kan onder voorwaarden wel gesport worden.  

Buiten mag iedereen tot en met 26 jaar op sportaccommodaties in teamverband blijven sporten zonder dat ze anderhalve meter afstand in acht hoeven te nemen. De competitie ligt wel stil, onderlinge wedstrijden binnen de eigen club zijn toegestaan.

Iedereen vanaf 27 jaar mag alleen sporten op anderhalve meter afstand en alleen individueel of in teamverband met niet meer dan vier personen, op een buitensportaccommodatie. Wedstrijden zijn niet toegestaan, kantines, douches en kleedkamers zijn gesloten.

Zwemles is mogelijk voor kinderen tot en met 12 jaar.

Het kabinet wil per 19 mei de tweede stap in het heropeningsplan zetten, als de cijfers rond het coronavirus zich gunstig blijven ontwikkelen. Premier Mark Rutte maakte wel het voorbehoud dat wanneer de cijfers de komende dagen toch tegenvallen, het kabinet op maandag 17 mei op de pauzeknop kan drukken. Zodra de versoepelingen definitief worden doorgevoerd, passen wij ons dossier met de FAQ en het protocol Verantwoord Sporten zo spoedig mogelijk aan. 

Per 17 december mogen topsporters die actief zijn in topsportcompetities weer, onder voorwaarden, in grote groepen trainen en wedstrijden spelen. Het gaat daarbij om een selecte groep van 1000 voetballers en 5000 topsporters uit andere competities. Voetballers in de Eredivisie en Eerste divisie, voetbalsters in de eredivisie en topsporters met een status mochten al trainen en wedstrijden spelen op aangewezen topsportlocaties. Lees hier meer over het verantwoord opstarten van de topsportcompetities en zie hier op welke accommodaties deze topsportcompetities gehouden worden.

Het overzicht van de maatregelen voor de sport vind je hier op de website van de Rijksoverheid.

Het blijft bij de sportbeoefening belangrijk dat er zoveel mogelijk voor en na het sporten door en tot de deelnemers ouder dan 12 jaar anderhalve meter afstand wordt gehouden en dat de hygiënevoorschriften van het RIVM worden nageleefd. Daarnaast moet worden voldaan aan de richtlijnen dat je thuisblijft als je ziek of verkouden bent of als iemand uit jouw huishouden positief op het coronavirus is getest.

Routekaart heropenen sport

Op dit moment zit Nederland in een strenge lockdown. Dat betekent dat sport wel mogelijk is, maar wel veel beperkingen kent. Het ministerie van VWS heeft NOC*NSF, de sportbonden, VSG, POS en de andere landelijke sportorganisaties gevraagd om gezamenlijk te verkennen op welke manier de sport het best passend kan worden opgenomen in de routekaart coronamaatregelen van de Rijksoverheid. Wij bedoelen hier nadrukkelijk de sport in de meest brede zin, van sportverenigingen en sportschool tot individuele hardloper en thuisfitnesser.

Actuele hoofdvraag: Welke mogelijkheden van versoepeling achten wij haalbaar bij het afschalen van het huidige niveau 4/5 (lockdown / zeer ernstig) naar niveau 4 (zeer ernstig)? En hoe verder af te schalen tot uiteindelijk het niveau waakzaam?

Bekijk hier de routekaart heropening sport en hier de motivaties en onderbouwing van het heropeningsplan sport.

Veel vragen over coronavirus en sport

Bij NOC*NSF komen veel vragen binnen over het coronavirus en sport. We passen onze FAQ en het protocol verantwoord sporten zo snel mogelijk aan.

Het is helaas de verwachting dat dit nieuwe coronavirus nog langere tijd onder de bevolking aanwezig zal blijven. Alle adviezen en maatregelen van het RIVM zijn er op gericht om de gevolgen van deze virusuitbraak in te perken dan wel te vertragen. Dit is een belangrijke doelstelling die NOC*NSF van harte ondersteunt.