In Nederland werd op 27 februari de eerste patiënt met het virus gevonden. In de dagen en weken daarna is het aantal patiënten waarbij het virus is aangetroffen sterk gestegen. 

De ontwikkelingen omtrent de verspreiding van het coronavirus in Nederland volgen elkaar in hoog tempo op. Deze ontwikkeling raakt velen in Nederland, niet in de laatste plaats de patiënten en hun naasten. 

Het is helaas de verwachting dat dit nieuwe coronavirus nog langere tijd onder de bevolking aanwezig zal blijven. Alle adviezen en maatregelen van het RIVM zijn er op gericht om de gevolgen van deze virusuitbraak in te perken dan wel te vertragen. Dit is een belangrijke doelstelling die NOC*NSF van harte ondersteunt.

Bekijk deze video van NOS op 3 over de allesbepalende lijn in de coronacrisis. 

Versoepeling maatregelen voor de sport

De Nederlandse regering heeft de maatregelen ter bestrijding van de verspreiding van het coronavirus voor een deel versoepeld. Vanaf 29 april mocht de jeugd tot en met 18 jaar weer samen, onder begeleiding, trainen in de buitenlucht. Daarbij moeten de hygiënemaatregelen van het RIVM worden gevolgd. Voor de jeugd in de leeftijd 13 tot en met 18 jaar geldt dat zij zich tijdens het sporten 1,5 meter afstand moeten houden, voor de jeugd t/m 12 jaar geldt dat niet. Vanaf 1 juni hoeft de hele leeftijdsgroep tot en met 18 jaar geen 1,5 meter afstand meer in acht te nemen tijdens deze sportactiviteiten. Alleen trainingen zijn toegestaan, wedstrijden/competities en toernooien blijven verboden. Kleedkamers blijven gesloten. 

Sinds 11 mei mag ook iedereen ouder dan 18 jaar weer buiten sporten en bewegen op 1,5 meter afstand van elkaar. Ook hier geldt: alleen trainingen zijn toegestaan, wedstrijden/competities en toernooien blijven verboden. Kleedkamers blijven gesloten.

De regie bij het weer openstellen ligt bij de gemeenten die daar afspraken over maken met de clubs en sportparken. Dat kan per gemeente verschillen. Deze georganiseerde sportactiviteiten kunnen in overleg met de gemeente ook in de openbare buitenruimte plaatsvinden, bijvoorbeeld georganiseerd en begeleid door buurtsportcoaches.

Check hier het protocol verantwoord sporten.

Als het virus onder controle blijft, kan per 1 juli een volgende stap worden gezet: alle binnensportaccommodaties en sportscholen mogen dan weer openen. Per 1 september kunnen dan sportwedstrijden plaatsvinden zonder publiek. Dit geldt ook voor het betaald voetbal.

Topsport

Momenteel zijn besloten trainingen van topsporters onder duidelijke voorwaarden en op aangewezen locaties mogelijk. De op dit moment gesloten sportaccommodaties mogen alleen voor deze groepen weer worden gebruikt.

Horecavoorzieningen

De horecavoorzieningen van de sportverenigingen mogen, als eind juni blijkt dat de cijfers over de bestrijding van het coronavirus dat toelaten, onder voorwaarden per 1 juli weer open.

Het algemene verbod op samenkomsten blijft voorlopig gehandhaafd. Het verbod op het organiseren van vergunning plichtige evenementen wordt verlengd tot 1 september 2020.

Individuele adviezen
Het RIVM geeft ook adviezen op individueel niveau onder andere over het deelnemen aan activiteiten.