1916: Nationale Olympische Spelen
Na de oprichting van het Nederlandsch Olympisch Comité in 1912, was voorzitter baron Frits van Tuyll van Serooskerken helemaal in de ban van de olympische beweging. De Spelen van 1916 gingen vanwege de Eerste Wereldoorlog niet door. Daar liet Van Tuyll zich echter niet door uit het veld slaan. Nederland was ten slotte neutraal tijdens deze oorlog, dus organiseerde hij gewoon zelf de zogenaamde Nationale Olympische Spelen in Amsterdam.
In augustus en september 1916 vonden er in de hoofdstad in diverse takken van sport wedstrijden plaats: atletiek, boksen, cricket, gewichtheffen, golf, hockey, honkbal, kaatsen, korfbal, tennis, roeien, schermen, schieten, voetbal, wielrennen, worstelen, zeilen en zwemmen.
Het evenement was een sportief en organisatorisch succes en vormde een mooi startpunt voor het naar Nederland halen van de echte Olympische Spelen. In 1921 was het zover: de Spelen van 1928 werden daadwerkelijk aan Amsterdam toegewezen. De baron zou het helaas niet meer meemaken. In de winter van 1924 liep hij een zware longontsteking op en op 13 februari van dat jaar overleed hij.
Bronnen:
• www.sportgeschiedenis.nl