
Sport gaat om plezier. Sport gaat om excelleren en presteren. Sport gaat over ‘de overwinning op jezelf’ (dixit: Pierre de Coubertin, de stichter van de moderne Olympische Spelen). En ja, sport heeft ook een grote maatschappelijke waarde. Dat is ‘bijvangst’, die gevoeglijk bekend mag worden verondersteld.
Soms is die maatschappelijke waarde goed zichtbaar, denk aan de verbindende kracht van sport, lokaal, op het veld of de tribune. Heel erg welkom in een tijd van polarisatie. Soms is die waarde minder zichtbaar, manifesteert ‘ie zich (letterlijk én figuurlijk) onder water.
Sportvisserij Nederland (lid van NOC*NSF) zet zich in brede zin in om waarde toe te voegen aan de samenleving en om bij te dragen aan een mooiere en betere wereld. Zo steunt men wetenschappelijk onderzoek en de verbetering van biodiversiteit.
Vlak voor de Zeeuwse kust wordt bijvoorbeeld, jaarlijks in juli, drie dagen lang met de hengel op haaien gevist voor uniek onderzoek. Op haaien? Ja, inderdaad op haaien – een vissoort die steeds meer voorkomt in onze wateren! Om specifieker te zijn: het gaat om de gevlekte gladde haai (Mustelus asterias). Een indrukwekkend dier!
Soms is de waarde van sport minder zichtbaar, manifesteert ‘ie zich letterlijk én figuurlijk onder water.
Marc van den Tweel
Bij dit evenement (‘Sharkatag’ genaamd) vormt citizen science een belangrijk onderdeel: sportvissers vangen de haaien, laten deze merken en zetten de vissen daarna weer voorzichtig terug. Zo komen Sportvisserij Nederland, overheid, natuurorganisaties en wetenschap meer te weten over de haaienpopulatie van de Noordzee. En in het bijzonder over de Nederlandse geboortegrond van deze bijzondere vissen.
Sinds de start van het programma in 2011 is al veel waardevolle informatie verzameld over het gedrag, de migratiepatronen en groei van de Nederlandse haaien. Zo zijn al ruim 5.000 met de hengel gevangen exemplaren voorzien van een speciaal, uitwendig merkje of een zender die satellietgegevens doorstuurt.
Er zijn daardoor sterke aanwijzingen dat de Zeeuwse Delta belangrijke geboortegrond is voor de gevlekte gladde haai en mogelijk ook de ruwe haai. Door meer kennis te verzamelen over waar volwassen haaien hun jongen ter wereld brengen, kunnen deze zogenaamde pupping grounds beter (wettelijk) worden beschermd. Zo draagt een sportbond als Sportvisserij Nederland bij aan een natuurrijker Nederland.
Marc van den Tweel
Algemeen directeur NOC*NSF
Naschrift: bovenstaande foto is níet AI-gegenereerd. Dat had gekund, maar eerlijkheidshalve is het een foto van verleden jaar, want dit jaar heb ik als gast van Sportvisserij Nederland niks gevangen….