Sportdeelname Politiek Pers

Ruim 123.000 studenten raken mogelijk sportfaciliteiten kwijt

13 mei 2025
Ruim 123.000 studenten raken mogelijk sportfaciliteiten kwijt

Het Interstedelijk Studenten Overleg, Universiteiten van Nederland, Studentensport Nederland, Vereniging Hogescholen en NOC*NSF maken zich grote zorgen over een beleidswijziging. Deze wijziging kan ervoor zorgen dat de prijzen voor sporten bij studentensportcentra zo veel stijgen, dat het voor veel studenten niet meer betaalbaar is. Dit zet zowel studentensport als sportcentra onder zware druk, met als gevolg dat ruim 123.000 sportende studenten in de knel kunnen komen.

Universiteiten mogen niet investeren in sport

Sinds 2003 bestaan er regels voor hoe onderwijsinstellingen publiek geld mogen uitgeven aan activiteiten die als ‘privaat’ worden gezien. Sportvoorzieningen vallen daar volgens het ministerie onder. Tot nu toe leverde dit weinig problemen op. Maar dat verandert nu. Het ministerie vindt dat structurele investeringen in deze voorzieningen niet langer proportioneel en rechtmatig zijn. Investeren mag straks alleen nog eenmalig, of voor kleinschalige voorzieningen. Dat heeft grote gevolgen voor universiteiten en hun sportvoorzieningen.

Studentensport is essentieel voor het welzijn en de studieresultaten van studenten. Het is daarom cruciaal dat universiteiten hierin kunnen blijven investeren. Deze beleidsregel maakt dat echter vrijwel onmogelijk. Dat schaadt studenten en staat haaks op allerlei andere ambities die het kabinet zelf uitdraagt.
Caspar van den Berg, voorzitter Universiteiten van Nederland 

Door deze beleidswijziging mogen sportvoorzieningen niet meer met publiek geld worden ondersteund. In theorie klinkt dat redelijk, maar in de praktijk betekent het dat sporten veel duurder wordt. Op sommige plekken kunnen abonnementen met honderden euro’s per jaar stijgen. Voor veel studenten wordt sporten daardoor onhaalbaar. Ook het voortbestaan van sportcentra en studentensportverenigingen komt in gevaar.

Sporten essentieel voor studentenwelzijn

De afgelopen jaren is er steeds meer aandacht voor het welzijn van studenten. En terecht, want uit onderzoek blijkt dat studenten zich vaak niet goed voelen. Juist daarom is het belangrijk dat ze kunnen blijven sporten. Sport helpt om stress te verminderen, fit te blijven en mensen te ontmoeten. Het is dus niet uit te leggen dat de overheid aan de ene kant studentenwelzijn wil verbeteren, maar aan de andere kant de basis van de studentensport dreigt weg te halen.

Guido Davio, directeur breedtesport NOC*NSF: "Deze beleidswijziging is contraproductief en gaat in tegen alle logica. Het is essentieel dat sporten toegankelijk, laagdrempelig en betaalbaar blijft voor studenten in het WO, HBO en MBO. Niet alleen omdat het leuk is, maar omdat het goed is voor het welzijn van studenten. En mensen die zich goed voelen, presteren uiteindelijk beter. Daarnaast is het belangrijk om in deze fase te blijven sporten, zodat de drempel om na de studietijd actief te blijven zo laag mogelijk is. Deze middelen zijn dus ook een investering voor een actieve en sportieve toekomst."

Een uitzondering is mogelijk

We roepen de Tweede Kamer op om af te zien van de verscherping van deze beleidsregel en het advies van de Landsadvocaat toe te passen. Die ziet een mogelijkheid om in de beleidsregel een uitzondering te maken voor activiteiten die een algemeen belang dienen – zoals sport. Op die manier kunnen de sportfaciliteiten voor studenten worden gered. Daarnaast biedt dit een mogelijkheid om andere studentenvoorzieningen een uitzondering te geven. 

Meer weten of zelf in actie komen?

Foto: ANP

Deel dit artikel op social media: