
Turnclub Passie in Turnen (PiT) onderscheidt zich door een pedagogische benadering die de nadruk legt op het plezier en de behoeften van sporters. In plaats van uitsluitend te focussen op technische vaardigheden, richten de trainers zich op de persoon achter de sporter. Dit betekent dat er aandacht is voor een veilige en ondersteunende omgeving waarin kinderen zich op hun gemak voelen en waarin angst bespreekbaar is. Trainers zijn geschoold in sociale vaardigheden en pedagogiek, waardoor zij niet alleen meer oog hebben voor het kind, maar ook elkaar onderling coachen. Door deze aanpak ervaren sporters én ouders minder prestatiedruk en meer plezier. Dit draagt bij aan een ontspannen sfeer, waarin iedereen zichzelf kan zijn. Het resultaat: een langduriger lidmaatschap en een positieve groepsdynamiek.
Aanleiding
Het bestuur van de vereniging streeft voortdurend naar verbetering, met als focus het binden en boeien van leden. Binnen de topgroep bleek een pedagogische benadering – waarbij plezier en persoonlijke ontwikkeling centraal staan – goed aan te slaan. Dit heeft ertoe geleid dat deze aanpak geleidelijk is doorgevoerd binnen alle groepen, om zo een positieve sportervaring voor iedere sporter te creëren.
Doel en doelgroep
Door uit te gaan van de behoeften van het kind wil de club een trainingsaanbod bieden dat beter aansluit bij de sporter. Hierdoor zullen sporters meer plezier ervaren en langer lid blijven. Daarnaast wil men een sterke regionale positie opbouwen door uit te groeien tot een trainings- en ontwikkelcentrum.
De doelgroep bestaat uit jeugdige sporters, zowel turners als freerunners, met een instroomleeftijd vanaf twee jaar.
Concept
Het bestuur is in gesprek gegaan met leden om te achterhalen waar het meeste plezier uit gehaald wordt tijdens het trainen. Al snel bleek dat plezier in een veilige omgeving een belangrijke rol speelt. Wanneer trainers te veel focussen op technische vaardigheden en minder op de persoon achter de sporter, ontstaat er vaak (te veel) prestatiedruk.
Leerpunten en uitkomsten
- Kijken naar het kind achter de sporter en werken vanuit intrinsieke motivatie, zodat de balans tussen plezier en prestatie beter in evenwicht is.
- Een veilige driehoeksverhouding creëren tussen school, thuis en turnen, zodat sporters zich optimaal kunnen ontwikkelen.
- Trainers ontwikkelen in sociale vaardigheden en pedagogiek, met als resultaat meer aandacht voor het kind én onderlinge coaching tussen trainers.
- Differentiatie aanbrengen in het trainingsaanbod, wat zorgt voor een positieve groepsdynamiek en sporters de kans biedt te doen waar ze goed in zijn, met plezier als uitgangspunt.
- Een open en veilige cultuur bevorderen voor zowel sporters als ouders, zodat iedereen zich gezien en gehoord voelt. Dit draagt bij aan een ontspannen sfeer waarin iedereen zichzelf kan zijn.
- Het voorbeeld van Passie in Turnen draagt bij aan de randvoorwaarde ‘Aanbod sluit aan bij de wensen, behoeften en ambities van de jeugd’.
Het voorbeeld van Passie in Turnen draagt bij aan de randvoorwaarde ‘Aanbod sluit aan bij de wensen, behoefte en ambitie van de jeugd’.
Meer informatie en andere praktijkverhalen
Lees meer informatie en praktijkvoorbeelden over Jeugdsport. Ook vind je op Sportakkoord.nl praktijkverhalen over verschillende andere thema’s.