NOC*NSF Column

Klimaatdoelen? Zet de sport in als actieve deelnemer

Marc van den Tweel 26 november 2024
Klimaatdoelen? Zet de sport in als actieve deelnemer

Het Planbureau voor de Leefomgeving noemde het recent heel onwaarschijnlijk dat Nederland de wettelijke doelen voor het terugdringen van de CO₂-uitstoot zal halen. Het kabinet erkende dit volmondig. Minister Hermans van Klimaat en Groene Groei stelde dan ook dat er "keihard moet worden doorgewerkt" om het klimaatdoel voor 2030 in zicht te houden. Ze kondigde alternatieve maatregelen aan. Het goede nieuws: veel maatregelen die écht zoden aan de dijk zetten, zijn al in beeld. Maatregelen waarmee de sport in Nederland een substantiële en motiverende bijdrage kan leveren.

De impact van de (amateur-)sport in de Nederlandse samenleving is groot. Zo zijn 4,3 miljoen Nederlanders lid van een sportvereniging, en zij sporten wekelijks op een van de 25.000 sportaccommodaties in ons land. Van sporthal tot ijsbaan, van zwembad tot voetbalkantine. Veel van deze accommodaties bestaan al decennia en zijn daardoor weinig energie-efficiënt.

‘Amateursport fit voor de toekomst’

Het deze zomer aan de ministers van VWS, Klimaat en Energie en BZK aangeboden rapport ‘Amateursport fit voor de toekomst’ (Nationaal Klimaat Platform, juni 2024) laat zien hoe relatief makkelijk en snel in de sport klimaatwinst te boeken is. Groene energie inkopen, zelf energie opwekken, beter isoleren – het zijn oplossingen die voor ieder huishouden voor de hand liggen, maar die voor sportverenigingen ingewikkelder zijn. Bijvoorbeeld omdat regelgeving het niet toestaat om subsidies te ‘matchen’. Oplosbare problemen, zou je zeggen.

Daarnaast is het kansrijk om de impact van een duurzame sportclub te vergroten. Letterlijk, door van een zwembad, ijsbaan of sportpark een ‘energiehub’ te maken, waardoor de omgeving meeprofiteert van restwarmte of opgewekte energie. En figuurlijk: als lokaal en laagdrempelig voorbeeld van concrete klimaatmaatregelen.

Voor duizenden verenigingen en hun leden is verduurzaming bovendien doorslaggevend voor het voortbestaan; de gestegen energieprijzen maken de exploitatie van sportaccommodaties moeilijk, zeker in combinatie met de naderende bezuinigingen. Dat leidt onder meer tot gedwongen verhoging van contributies. Het gevolg is voorspelbaar: minder mensen aan het sporten, met name in lagere inkomensgroepen.

Versnel de verduurzaming van sportaccommodaties

Daarom is onze oproep aan dit kabinet: versnel de verduurzaming van sportaccommodaties door drempels weg te nemen en expertise beschikbaar te stellen aan sportverenigingen. Goed voor het klimaat. Goed voor een gezond en sportief Nederland.

Kortom, minister Hermans: wij steunen graag met concrete maatregelen in de ambities om ‘meer gas te geven’ op het bereiken van de gezamenlijke klimaatdoelstellingen.

Deel dit artikel op social media: