NOC*NSF Gemeenten Politiek

Sportaccommodaties in steden klem door gebrek aan ruimte

28 september 2024
Sportaccommodaties in steden klem door gebrek aan ruimte

Onderzoek Mulier Instituut brengt druk op de sport in kaart

De druk op sportaccommodaties – van de sportschool tot de tennisbaan of het sportpark – neemt de komende jaren vooral in stedelijk gebied sterk toe. Zelfs in het meest behoudende scenario zijn er stedelijke regio’s waar de druk met 10 procent zal stijgen. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut in opdracht van NOC*NSF en POS (het Platform Ondernemende Sportaanbieders). Nu al komen steeds vaker wachtlijsten voor omdat sportclubs niet kunnen uitbreiden. In landelijke krimpregio’s neemt de druk deels af, met het risico dat sportvoorzieningen verdwijnen, waardoor de reisafstand voor mensen te groot wordt.

Op dit momenten zijn er al steden waar veel clubs een wachtlijst of ledenstop moeten invoeren omdat ze niet kunnen uitbreiden. In het voetbal en basketbal bijvoorbeeld, met name in stedelijk gebied, is dit een bekend probleem. Twee jaar geleden waren er in totaal zo’n 3.500 clubs met een wachtlijst. Naar aanleiding van het rapport van het Mulier Instituut, inventariseert NOC*NSF op dit moment hoe vaak verenigingen inmiddels noodgedwongen de deuren moeten sluiten voor nieuwe leden.

Maatregelen nodig in alle scenario’s

Er moet volgens de onderzoekers veel gebeuren om het aanbod van sportaccommodaties te laten aansluiten bij de demografische ontwikkelingen in ons land. Bij een ambitieuzer scenario, waarbij sportdeelname stijgt – de ambitie van NOC*NSF, POS, maar ook het Rijk - zijn nog veel meer ingrepen nodig. Uitbreiding van sportvoorzieningen en het beter benutten van bestaande accommodaties. Het rapport noemt bijvoorbeeld multi-inzetbare velden, openstelling van sportparken, de inzet van sportpark-managers, en samenwerking tussen gemeentelijke en andere accommodaties, bijvoorbeeld van sport-ondernemers. Ook zouden ondernemers de kans moeten krijgen om bijvoorbeeld bedrijfspanden om te bouwen tot sportlocaties.

Krimpregio’s: sport bevordert leefbaarheid

In krimpregio’s dreigt een ander risico, aldus het onderzoek. Het gebruik van de bestaande accommodaties loopt terug door vergrijzing en het vertrek van jongeren naar de steden. Maar sportvoorzieningen kunnen de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van plattelandsregio's verhogen, wat kan helpen om jongeren en gezinnen aan te trekken en te behouden. Bereikbaarheid is daarom een belangrijk punt.

Marc van den Tweel, algemeen directeur van NOC*NSF: “Het is natuurlijk te gek voor woorden dat kinderen en volwassenen die willen sporten in sommige regio’s een jaar op een wachtlijst moeten omdat clubs onvoldoende ruimte hebben. Daarvoor zijn de maatschappelijke uitdagingen op het gebied van fysieke en mentale gezondheid te groot. We moeten de ruimte voor sport niet alleen behouden, maar ook uitbreiden. Dat kan al met kleine ingrepen. Denk aan fietsstraten – waar de auto te gast is, aan basketbalveldjes, wandelroutes of sup-steigertjes in bestaande waterpartijen. Bij de bouw van nieuwe woonwijken is het belangrijk om de mogelijkheden voor sport al op de tekentafel te integreren. Het vraagt om een andere manier van denken, maar dan hoeft sport echt geen concurrent te zijn bij het verdelen van schaarse ruimte.”

Lodewijk Klootwijk, directeur-bestuurder van POS: “Willen we onze gezamenlijke ambities met sportparticipatie realiseren, dan zijn er ook voldoende betaalbare sportaccommodaties in de wijk nodig. Met de stijgende prijzen voor vastgoed zien we dat sportaanbod steeds vaker uit de wijk verdwijnt. Samen met de overheid willen we hier oplossingen voor vinden om zo sport bereikbaar en betaalbaar te houden voor alle Nederlanders.”   

Deel dit artikel op social media: