Internationaal Olympisme

Game Changer Parijs brengt fietsen en sport naar vrouwen en meisjes

21 mei 2024
Game Changer Parijs brengt fietsen en sport naar vrouwen en meisjes

Ze had nooit leren fietsen. Nooit de kans gehad. Nu gebruikt de 36-jarige Saoud uit Parijs de fiets voor ongeveer alles. “Het heeft me veel zelfvertrouwen gegeven.” Souad is een van de 95 vrouwen en meisjes uit de Franse hoofdstad die tot aan de Spelen deelneemt aan het sociaal maatschappelijke project van NOC*NSF: Game Changers.

Projectleider Sjors Metz van NOC*NSF verwacht dat nog meer vrouwen zullen deelnemen aan het project waarbij vrouwen leren fietsen. "Dit is nog maar een tussenstand. We zien nu al de impact ervan. Het kan echt een leven verrijken."

Kans grijpen

Het Game Changer-project heeft als doel om de sportdeelname te stimuleren onder specifieke groepen in de stad waar de Spelen worden gehouden. In Parijs ligt de focus op vrouwen in het 19e arrondissement. In deze wijk met een lage sociaaleconomische status doen gemiddeld minder vrouwen aan sportactiviteiten en maken ze minder gebruik van de openbare ruimte in vergelijking met andere delen van de stad.

Souad weet niet waarom ze als kind nooit leerde fietsen. "Het kwam er gewoon niet van. Het was frustrerend om te zien dat mijn man onze kinderen moest leren fietsen. Dus toen het buurtcentrum vorig jaar fietslessen aanbood, greep ik mijn kans. Nu ga ik ons jongste zoon zelf leren fietsen. Dat doel heeft me echt gemotiveerd," vertelt ze.

De gemiddelde leeftijd van de deelnemers van het fietsproject is 56 jaar en dat is volgens projectleider Metz goed nieuws is. “Deze doelgroep is vaak lastig te bereiken. Ook in wijken zoals deze in Parijs, waar veel vrouwen met een migratieachtergrond wonen die nooit de gewoonte hebben ontwikkeld om veel te sporten of er met een fiets op uit te gaan. Dat het op deze manier toch lukt, vind ik heel bijzonder." 

Game Changer En Fietsen In Parijs

Sceptisch

Vooraf was Souad sceptisch, vertelt ze. Ze had verwacht dat het te moeilijk zou zijn om te leren fietsen. “Ik dacht altijd: dat kan je alleen leren als je kind bent. Maar ze hebben me zo goed begeleid en gemotiveerd. En op een ochtend kon ik het! Nu ga ik overal op de fiets heen. Naar de winkel, de school van mijn kinderen. Ik doe eigenlijk alles op de fiets. Voor mij betekent dit heel veel, omdat ik me nu veel vrijer voel. Ik kan meer dingen doen, me makkelijker verplaatsen én ik heb meer zelfvertrouwen."

Voor een jongere doelgroep in de wijk kent Game Changer een ander project: District Spot. Dit initiatief richt zich op jongeren die samenkomen bij lokale sport- en ontmoetingsplekken die speciaal voor en door jongeren zijn opgezet. Naast sporten worden daar ook culturele excursies, workshops en debatten georganiseerd.

Game Changer In Parijs

Levensvaardigheden

Metz vindt het inspirerend om te zien dat beide projecten verder reiken dan sport en bewegen, zegt hij. “Deelnemers ontwikkelen levensvaardigheden en er ontstaat een gevoel van verbondenheid in de wijk. Het buurtcentrum waar de fietslessen plaatsvinden, is daar een mooi voorbeeld van. Mensen komen er samen en hebben echt contact met elkaar.” Na de Spelen wordt het project door lokale partners overgenomen.

Ook Souad komt nu meer in contact met andere moeders, vertelt ze. “Ze hebben me zien fietsen en vertellen dat ze dat ook graag zouden willen. Ik vertel wat het mij heeft opgeleverd en moedig ze aan om deel te nemen aan het project. Ik ben van plan hier ook vrijwilligerswerk te doen en andere vrouwen te gaan leren fietsen."

Over Game Changer

Game Changer is het sociaal maatschappelijke project van NOC*NSF dat tijdens elke Olympische en Paralympische Spelen in het gastland wordt uitgevoerd. Het bevordert een sportieve wereld zonder discriminatie, waarin waarden als wederzijds begrip, vriendschap, solidariteit en fair play centraal staan. Dit initiatief wordt ingezet om iets terug te geven aan de lokale gemeenschap en om de sportparticipatie en het sportplezier te vergroten. Na de Spelen van Rio de Janeiro werd het voortgezet tijdens Tokio 2020 en nu Parijs 2024.

Deel dit artikel op social media: