Sportgeschiedenis

Voormalig kunstschaatsster Joan Haanappel overleden

24 februari 2024
Voormalig kunstschaatsster Joan Haanappel overleden

Foto: Joan Haanappel (links) en Sjoukje Dijkstra - ANP

Op 23 februari 2024 is voormalig kunstschaatsster Joan Haanappel op 83-jarige leeftijd overleden. Haanappel wordt beschouwd als een van de beste kunstrijdsters die Nederland ooit heeft gehad. NOC*NSF wenst de nabestaanden veel sterkte met het verlies.

Haanappel werd viermaal nationaal kampioen en won drie bronzen medailles op Europese kampioenschappen in de jaren '50. Ze nam tweemaal deel aan de Olympische Spelen, waar ze respectievelijk als dertiende (1956) en vijfde (1960) eindigde. Ze beëindigde haar topsportloopbaan na het WK van 1960, waar ze vijfde werd. Na haar sportcarrière trad ze in dienst bij de Wiener IJsrevue en later bij Holiday on Ice. Ze vervolgde haar loopbaan als commentator en verslaggever bij onder meer NOS, AVRO, ZDF en Eurosport.

Joan Haanappel ANP Verslaggever

Joan Haanappel in de jaren '90 (ANP) 

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

In 2008 ontving Haanappel voor haar bijdragen aan de sport de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Datzelfde jaar richtte ze samen met haar vriendin en voormalig collega-schaatsster Sjoukje Dijkstra, de Stichting Kunstrijden Nederland (SKN) op. De stichting had als doel de kunstschaatsport in Nederland te bevorderen en jong talent te ondersteunen.

Haanappel slaagde erin, om ondanks de uitdagingen  trainingskampen te organiseren op de Haagse ijsbaan De Uithof, waar talenten werden gecoacht door internationale experts. Door haar vastberadenheid en doorzettingsvermogen kon ze vier keer per jaar deze kampen realiseren, wat uiteindelijk leidde tot de Olympische deelname van de Nederlandse kunstschaatsster Lindsay van Zundert aan de Winterspelen van Beijing (2022).

“Iedereen die betrokken is bij SKN zal Joan enorm missen”, laat de stichting in een persbericht weten. “Het ging haar om de kinderen, hun dromen en om toptalent in het kunstrijden voor altijd te laten schitteren. Wij zullen haar grote verdienste voor het kunstrijden voor altijd eren en vol overtuiging en daadkracht haar legacy en Stichting Kunstrijden Nederland voortzetten.”

Samen met haar man woonde Haanappel al geruime tijd in het Belgische Wezembeek-Oppem, nabij Brussel. Ze overleed in het ziekenhuis van Leuven.

Deel dit artikel op social media: