NOC*NSF Sociale veiligheid

Vertrouwenscontactpersoon: onmisbare schakel bij grensoverschrijdend gedrag

7 december 2023
Vertrouwenscontactpersoon: onmisbare schakel bij grensoverschrijdend gedrag

Binnen een club is de vertrouwenscontactpersoon het eerste aanspreekpunt voor iedereen die een vraag heeft over grensoverschrijdend gedrag. Een vertrouwenscontactpersoon biedt een luisterend oor, geeft raad en kan eventueel doorverwijzen naar professionele hulp. De vertrouwenscontactpersoon stimuleert de club bovendien om preventieve maatregelen te nemen. Een vertrouwenscontactpersoon is nagenoeg altijd een vrijwilliger. Een onmisbare schakel bij het opvolgen en voorkomen van grensoverschrijdend gedrag.

Vrijwilliger Jennifer is vertrouwenscontactpersoon bij ijshockeyvereniging Dordrecht Lions. Zij vertelt wanneer de urgentie voor een vertrouwenscontactpersoon bij de club opeens naar voren kwam. En wat de rol van vertrouwenscontactpersoon voor haar betekent.

Urgentie

“Een aantal jaar geleden was er wat onrust op de sportclub. Er was wat gedoe met pestgedrag. Op dat moment is dat ook heel goed opgepakt door het bestuur en de betrokken personen en zijn er veel gesprekken gevoerd, maar naar aanleiding van die incidenten werd er wel duidelijk dat er een vertrouwenscontactpersoon miste. Want misschien als de betrokken personen eerder een melding hadden kunnen doen, hadden we ook eerder kunnen ingrijpen. Die urgentie voor een vertrouwenscontactpersoon kwam dus ineens heel erg naar voren. Het was duidelijk dat de rol goed ingevuld en ingezet moest worden.” 

Vertouwenspersoon helpt op weg

“In eerste instantie hoop je natuurlijk dat iemand altijd terecht kan bij de trainer-coach of het bestuur. Over het algemeen kan dat ook. Onze trainer-coaches zijn allemaal geschoold, dus dat scheelt veel. Maar als iemand niet bij hen terecht kan, is het heel fijn als er nog een neutraal persoon naast staat. Zeker bij de dingen die moeilijker bespreekbaar zijn of als er juist iets met díe persoon is.” 

“Ik werd gevraagd en twijfelde toen heel erg. Ik had heel erg het idee dat de vertrouwenscontactpersoon alle problemen moest oplossen. Ik dacht ook: dat kan ik toch helemaal niet? Dan zouden er mensen bij me komen en moest ik gaan zeggen wie er gelijk heeft. Maar dat is eigenlijk helemaal niet hoe het werkt. De vertrouwenscontactpersoon luistert in eerste instantie en helpt de mensen daarna op weg en legt uit waar ze hun klachten neer kunnen leggen. Of wanneer het heftig is, welke stappen er genomen kunnen worden. Maar het is niet zo dat ik het allemaal moet gaan oplossen. Dat vind ik persoonlijk wel heel fijn.” 

“Ik vind het heel mooi dat ik een melder kan helpen. Ik zou het verschrikkelijk vinden als een persoon blijft zitten met een probleem en het gevoel heeft nergens terecht te kunnen. Dat betekent misschien ook wel dat die persoon stopt met sporten en het sportplezier verdwijnt. Een sporter moet het gewoon naar z’n zin kunnen hebben op een club zonder zich onveilig of ongemakkelijk te voelen. Ik gun iedereen een veilige sportomgeving.” 

Opleiding

Vertrouwenscontactpersonen vervullen een belangrijke en unieke rol binnen sportclubs of sportverenigingen door actief te werken aan grensoverschrijdend gedrag. De taak van vertrouwenscontactpersoon vraagt om gespreksvaardigheden, een integere houding en kennis van de sportnetwerken. Jennifer volgde daarom de opleiding tot vertrouwenscontactpersoon van NOC*NSF.

We werken aan een sociaal veilige sport voor alle inwoners van Nederland. Daarom roepen we sportclubs op om aan de slag te gaan met de 4 v’s voor veiligheid. Het invoeren van een verenigingsbrede gedragscode is hier één onderdeel van. Kijk voor meer informatie op de campagnepagina: Nederland sport veilig.

Op 7 december 2023 was het Nationale Vrijwilligersdag. Een dag waarop we extra stilstonden bij alle geweldige vrijwilligers in de sport.

NOC*NSF wil dat er op elke sportclub vrijwilligers zoals Jennifer zijn. Maar sport gaat niet vanzelf. De oproep aan Politiek Den Haag is dan ook: investeer in de kracht van sportverenigingen en vrijwilligers. Zorg voor minder regeldruk en investeer in opleidingen voor vrijwilligers. Want vrijwilligers maken clubs vitaal en aantrekkelijk. Zo bouwen we samen aan een sterke toekomst voor clubs.

Deel dit artikel op social media: