Sportgeschiedenis Sporthistorie

NOC*NSF eert oud-wielrenner Mathieu Cordang

10 oktober 2023
NOCNSF eert oud-wielrenner Mathieu Cordang

In het Olympisch Stadion te Amsterdam is dinsdag oud-wielrenner Mathieu Cordang geëerd. In aanwezigheid van NOC*NSF-voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg en enkele nazaten van Cordang, presenteerde sporthistoricus Jurryt van de Vooren een onderzoek dat hij deed in opdracht van NOC*NSF, naar de Nederlandse topsporters uit 1900 en Mathieu Cordang in het bijzonder.

Mathieu Cordang (1869-1942) was een Nederlandse wielrenner, die rond de voorlaatste eeuwwisseling grote successen boekte. In 1900 maakte de Limburger furore in Parijs, tijdens sportwedstrijden die werden gehouden ter gelegenheid van de Wereldtoonstelling. Zo won hij onder andere de 3.000 meter en de 24-uurs race met gangmaking. Ook werd hij tweede op de puntenkoers over 10 kilometer.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) verklaarde dat een aantal wedstrijden die in het kader van de Wereldtentoonstelling werden gehouden, behoorde tot de Olympische Spelen. Maar tot op de dag van vandaag is er discussie over welke evenementen dat precies zijn.

Zo wordt Cordang niet erkend als olympisch kampioen. Als reden voert het IOC aan dat de Limburger destijds professional was. En dat was tegen de toen geldende regels. De nazaten van Mathieu Cordang vinden dat hij die titel met terugwerkende kracht verdient.

Uiteindelijk besluit het IOC of een prestatie olympisch is of niet
Anneke van Zanen-Nieberg

NOC*NSF-voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg was aanwezig bij de bijeenkomst in het Olympisch Stadion. “Fantastisch om de familie van Mathieu Cordang te ontmoeten. De kleinkinderen en achterkleinkinderen vragen terecht aandacht voor hem. Uiteindelijk besluit het IOC of een prestatie olympisch is of niet. Als aangetoond kan worden, wat de familie zegt, dat Pierre de Coubertin zelf heeft verklaard dat alle winnaars van alle sportwedstrijden in Parijs in 1900 een olympische status verdienen, dan zullen wij zeker nog een keer aankloppen bij het IOC om dit met terugwerkende kracht te laten vaststellen. Hoe mooi zou dat zijn?”

De in 1869 in Blerick geboren Cordang had aanvankelijk helemaal geen ambities om wielrenner te worden. Als telg uit een schippersfamilie wordt hij matroos op de grote vaart. Tijdens een van zijn vrije dagen doet hij mee aan een wielerkoers in Vlissingen, die hij wint op een geleende fiets. Vanaf dat moment legt hij zich toe op het wielrennen. Hij is dan al 24 jaar.

Ondanks zijn voorliefde voor dikke sigaren, blijkt Cordang sterk in koersen over lange afstanden. Zo wordt hij in 1895 als amateur wereldkampioen stayeren en wint hij talloze wedstrijden waarvan er veel niet meer bestaan, zoals Amsterdam-Arnhem-Amsterdam. Ook baart hij opzien door het op te nemen tegen de trein van Maastricht naar Roermond. Cordang wint glansrijk!

In 1896 wordt Cordang professional. Een jaar later ligt hij op koers om de tweede editie van Parijs-Roubaix te winnen, maar in het zicht van de finish brengt een toeschouwer hem ten val. Zijn achtervolger Maurice Garin, in 1903 de winnaar van de eerste Tour de France, passeert hem en komt als eerste over de meet. Cordang wordt tweede, maar wint wel de sympathie van het publiek.

In zijn carrière schrijft hij talloze wielerrecords op zijn naam, wat hem de bijnaam ReCordang oplevert. In Frankrijk wordt hij
Le Vaillant genoemd, de Onverschrokkene.

Mathieu Cordang beëindigt zijn wielercarrière in 1902 en begint een fietsenhandel in Swalmen, wat later uitgroeit tot een garagebedrijf. Hij overlijdt in 1942 op 72-jarige leeftijd aan een longontsteking. In 2018 wordt tegenover zijn garagebedrijf een monument voor hem opgericht in een park dat zijn naam draagt.

Foto in header: Anneke van Zanen-Nieberg, Jurryt van de Vooren en een aantal nazaten van Mathieu Cordang voor het Olympisch Stadion.

Deel dit artikel op social media: