Sportgeschiedenis Sportgeschiedenis Sporthistorie München 1972

Herdenking München 1972 belicht alle facetten van unieke Spelen

1 juli 2022
Herdenking München 1972 belicht alle facetten van unieke Spelen

Voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg en Herbert Wolff, manager internationale zaken van NOC*NSF, zijn 1 juli in München. In de Beierse hoofdstad wordt herdacht dat daar vijftig jaar geleden de Olympische Spelen werden gehouden. Met de organisatie wilde de Bondsrepubliek zich destijds presenteren als een modern, kosmopolitisch en democratisch land. Het evenement werd geheel overschaduwd door een terroristische aanslag op de Israëlische ploeg, waarbij twaalf mensen om het leven kwamen.

Dit jaar staat München stil bij de gebeurtenissen van vijftig jaar geleden. Daarbij komen de vele facetten van deze in alle opzichten unieke Spelen aan bod. De komende twee maanden zijn er zo’n 150 evenementen. Voor en met sporters, met de inwoners van München en met de internationale sportgemeenschap. De start op 1 juli is een veelzijdig openingsevenement, waarin natuurlijk wordt stilgestaan bij het verleden, maar waar nadrukkelijk ook de olympische gedachte wordt gevierd.

Gijzeling
De Olympische Spelen in München vonden plaats van 26 augustus tot en met 11 september 1972. Met de ‘Vrolijke Spelen’ wilden de Duitse organisatoren de herinnering uitwissen aan Berlijn 1936, toen de nazi’s de Spelen gebruikten als propagandamiddel.

Een week lang was München 1972 ook een perfect sportfeest. Tot de vroege ochtend van 5 september. Toen overvielen Palestijnse terroristen het Israëlisch verblijf in het olympisch dorp. Tijdens de gijzeling en de dramatische ontknoping op het vliegveld Fürstenfeldbruck kwamen elf atleten en een Duitse politieman om het leven. De Spelen werden een dag stilgelegd, maar daarna alsnog voortgezet. Want, zoals IOC-voorzitter Avery Brundage het verwoordde: "The Games must go on".

Bijzondere boodschap
De Nederlandse NOC-delegatie is deze dagen in München op uitnodiging van NOC Duitsland. Herbert Wolff: "Het Duitse nationaal olympisch comité wil met de bijeenkomst op 1 juli heel nadrukkelijk ook de positieve elementen en de legacy van deze spelen víeren. Dat lijkt vreemd als je kijkt naar de dramatische gebeurtenissen, maar tegelijkertijd is het begrijpelijk. Het waren namelijk in vele opzichten unieke Spelen. Zo waren de venues op loopafstand van elkaar, dat was nieuw, en er was baanbrekende architectuur die haar tijd ver vooruit was. Maar vooral was er een bijzondere en mooie boodschap van vriendschap, blijdschap en hoop."

"Duitsland wilde af van het slechte imago. München was dé kans. Het waren immers de eerste Spelen die Duitsland organiseerde ná de Spelen in 1936 en de daaropvolgende Tweede Wereldoorlog. Men wilde laten zien dat Duitsland volledig veranderd was, dat men gastvrij en tolerant was en deel uitmaakte van de moderne wereld. Die mooie boodschap werd natuurlijk volledig teniet gedaan door de aanslag. Dat ging als een schok over de wereld en was een 9/11-moment voor de generatie van toen."

Op weg naar de toekomst 1972-2022-2072
Het motto van het jubileum luidt Op weg naar de toekomst 1972-2022-2072. De aanslag en de twaalf dodelijke slachtoffers komen op vele manieren terug in het programma. Zo zijn er officiële herdenkingen, campagnes en tentoonstellingen. Op 5 september, de dag van de aanslag, zijn er herdenkingen op de plaats delict in München en Fürstenfeldbruck. Families van de slachtoffers en officiële vertegenwoordigers zijn hiervoor uitgenodigd.

Uiteindelijk is en blijft dit ons gezamenlijke verleden, waar we altijd stil bij zullen blijven staan, maar dat we ook hebben meegenomen en mee zullen nemen naar de toekomst
Anneke van Zanen-Nieberg, voorzitter NOC*NSF

Daarnaast is er net zo veel aandacht voor de positieve elementen en de legacy van de Spelen voor de ontwikkeling van München. De hoofdstad van de deelstaat Beieren profiteert nog steeds van de visionaire stadsontwikkeling in het Olympisch Park, de aanleg van de metro en een duurzaam gebruik van de sportaccommodaties.

Ook de sportieve prestaties van de sporters worden belicht. Bovendien worden er van 11 tot en met 21 augustus de European Championships, een combinatie van diverse Europese kampioenschappen, in München gehouden.

Gezamenlijk verleden
NOC*NSF-voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg benadrukt hoe belangrijk het is om nu al bijeen te komen in München: "Het is in de Olympische beweging heel belangrijk om elkaar te ontmoeten. NOC*NSF kan hier niet ontbreken. Duitsland herdenkt èn viert met bevriende NOC’s deze bijzondere Spelen."

"We spreken onze NOC- en IOC-collega’s, ontmoeten de Duitse sporters van toen, er worden olympische ringen op het terrein onthuld en de gehele bevolking van München wordt uitgenodigd. viert mee. Uiteindelijk is en blijft dit ons gezamenlijke verleden, waar we altijd stil bij zullen blijven staan, maar dat we ook hebben meegenomen en mee zullen nemen naar de toekomst, en waar we van blijven leren."

Deel dit artikel op social media: