Wetswijzigingen met gevolgen voor sportclubs ingesteld
1 juli 2021Vanaf 1 juli zijn er een aantal wetswijzigingen ingesteld die ook van invloed zijn op sportverenigingen en sportaanbieders, zoals de onder andere de sluiting van rookruimtes in openbare gebouwen, het strafbaar stellen van de wederverstrekking van alcohol en de invoering van statiegeld op flesjes onder de één liter. Wat betekent dit voor sportverenigingen? We zetten de belangrijkste wijzigingen op een rij en geven aan waar sportverenigingen rekening mee moeten houden.
Sluiting rookruimtes in openbare gebouwen
Rookruimtes in openbare gebouwen zijn vanaf 1 juli niet meer toegestaan. Dit betekent dat er geen rookruimtes meer ingericht mogen worden die aan of tegen de sportaccommodatie vastzitten. Rookruimtes moeten vanaf dan een volledig zelfstandige ruimte zijn op het terrein en mogen géén overlast veroorzaken voor bijvoorbeeld de ingang van de sportaccommodatie. Daarnaast geldt dat de ruimte geen dubbelfunctie mag hebben zoals een parkeerplaats of een fietsenhok.
In het kort:
- De rookruimte, die in of aan accommodaties vastzitten, dient per 1 juli gesloten te zijn.
- Dit moet duidelijk kenbaar gemaakt worden aan leden en gasten.
- Nergens in openbare gebouwen mag nog gerookt worden. Dit geldt ook voor e-sigaretten. Sportaanbieders dienen hier zelf op te handhaven.
We zetten ons in voor een rookvrije generatie en streven naar een rookvrije sport in 2025. Sportclubs kunnen zich via Rookvrije Generatie aansluiten en passende communicatiemiddelen ontvangen.
Wederverstrekking van alcohol is strafbaar
De drank- en horecawet is aangepast naar de alcoholwet. Hierin zijn een aantal wijzigingen opgenomen. Voor sportaanbieders is vooral van belang dat het wederverstrekken van alcohol vanaf 1 juli strafbaar is. Dit betekent dat het strafbaar is voor een volwassene om alcoholhoudende drank te kopen en deze drank dan door te geven aan een minderjarige.
In het kort:
- Vanaf 1 juli kan, naast dat een minderjarige en de aanbieder van alcohol een boete krijgen voor wederverstrekking, nu ook de meerderjarige een boete ontvangen voor het doorgeven van alcoholhoudende drank.
Via de e-learning Verantwoord alcohol schenken leren barmedewerkers hoe zij om kunnen gaan met de wet- en regelgeving en lastige situaties achter de bar. De e-learning is ontwikkeld in samenwerking met NOC*NSF, VWS en drie andere branches.
Statiegeld nu ook op flesjes onder de 1 liter
Om de grote hoeveelheid zwerfafval tegen te gaan wordt er vanaf 1 juli 2021 statiegeld op kleine plastic flesjes ingevoerd. Op elke frisdrank- en waterfles onder de 1 liter zit vanaf dan 15 cent statiegeld. Voor flessen boven de 1 liter blijft het statiegeld 25 cent.
In het kort:
- Flesjes met statiegeld zijn te herkennen aan een recyclelogo.
- De flesjes kunnen, behalve in de supermarkt, op verschillende punten worden ingeleverd. Sportclubs kunnen hieraan meedoen.
Sportaanbieders krijgen de mogelijkheid om een inzamelcontainer aan te vragen voor op hun sportclub. De opbrengst van de ingeleverde flesjes is voor de sportvereniging. Het aanvragen van het informatiepakket en de inzamelcontainer kan via Statiegeld Nederland. Er zijn meerdere artikelen en een podcast over dit onderwerp gedeeld op duurzamesportsector.nl en Clubbase.