Sportdeelname Sportwereld tegen corona Sportbonden Voel je thuis in de sport

Sportwereld tegen corona: hardlopen met een visuele beperking dankzij de Co-runner

14 april 2021
Sportwereldtegen corona Hardlopen met een visuele beperking dankzij de Co-runner

Voor mensen met een visuele beperking geldt dat afstand houden in coronatijd niet altijd even gemakkelijk is, en ook sporten daardoor een grotere uitdaging wordt. Dat merkten ze bij Running Blind, een stichting die zich inzet om mensen met een visuele beperking te laten bewegen. Daarop werd de Co-runner bedacht: een variant op een blindenstok van anderhalve meter zodat mensen met een visuele beperking, veilig, samen met hun buddy kunnen (hard)lopen.

Running Blind is in 2007 ontstaan in Rotterdam, vertelt Joost van Gent, actief binnen het bestuur van de stichting. "Maar we zijn snel gegroeid en werken inmiddels met veertien regiogroepen. Via deze regiogroepen sluiten we aan bij bestaande verenigingen zoals atletiek- of hardloopclubs, zodat mensen met een visuele beperking daar kunnen sporten met bijvoorbeeld een buddy of via speciale trainingen onder deskundige begeleiding. In totaal brengt Running Blind nu ongeveer 110 mensen met een visuele beperking in beweging. “We willen met een aantal jaren de tweehonderd bereiken."

Veilig sporten waarborgen

Corona bracht bij Running Blind nieuwe vragen aan het licht zoals hoe kun je de begeleiding tijdens het sporten goed waarborgen als je op anderhalve meter afstand van elkaar moet blijven? Hiervoor ontwikkelde de stichting in samenwerking met een bedrijf voor ontwikkeling van innovatieve en technische producten de Co-runner: een anderhalf meter lange stok, geïnspireerd op de taststok voor blinden, waarmee sporters met een visuele beperking samen met een buddy kunnen (hard)lopen.

Voor een deel van de leden biedt de Co-runner een welkome vrijheid. “Er zijn nu zo’n zestig van deze stokken in gebruik. Onze ‘koppels’ krijgen deze in bruikleen zodat ze samen kunnen bewegen. Zo kunnen we de anderhalve meter afstand waarborgen én de koppels verantwoord laten sporten”, legt Van Gent uit: “Het verenigingsleven ligt nu grotendeels stil. Dus het is fantastisch dat sporters hier zelf samen met een buddy gebruik van kunnen maken. Als sporten in je zit, dan moet dat er toch uit.”

Als sporten in je zit, dan moet dat er toch uit

Samen sporten stimuleert

Eén van de koppels, die sinds kort gebruik maakt van de Co-runner, bestaat uit Evelien van Soest en haar buddy Lilian Gielis-Duyck. De twee vrouwen uit Boxmeer zijn allebei erg sportief aangelegd en wilden graag in contact komen met een andere sporter. Na een oproep van Van Soest op de website van Running Blind sporten de twee sinds begin dit jaar samen.

Gielis-Duyck vertelt: "Ik heb een druk leven met vier kinderen, dus wanneer ik sport, doe ik dat vaak alleen. Maar ik miste het sociale aspect en ben op zoek gegaan naar een hardloopmaatje. Zo kwam ik bij Running Blind én de oproep van Evelien terecht." Van Soest vult haar aan: "En ik had ineens een maatje!" Na een korte kennismaking, waarin het al vrij snel klikte tussen de twee vrouwen, lopen ze nu één keer per week een rondje hard.

Van Soest was zelf ook al actief bij A.V. Sporting Boxmeer. Dat ze daarnaast graag met een buddy wilde hardlopen, kwam vooral doordat ze vanwege corona de behoefte kreeg aan meer sociale contacten. "Trainen in verenigingsverband staat nu op een laag pitje. Daarom leek het me gezellig om alsnog samen met iemand te sporten. Samen sporten stimuleert. Het is een stok achter de deur om actief te blijven én ik miste ook het sporten in de natuur." Maar, benadrukt Van Soest nogmaals: "Het is vooral heel gezellig."

Running Blind 760

Running blind

Doen waar je plezier aan beleeft

Het sporten met de Co-runner bevalt de beide dames uitstekend. Gielis-Duyck: "Op straat zien mensen, door de Co-runner, direct dat Evelien slechtziend is en gaan ze veel sneller aan de kant. Alleen dat is al een groot voordeel. En daarnaast kan ik ook veel makkelijker sturen." Van Soest vult haar buddy aan: "Hiervoor rende ik en Lilian met een lintje, die we beiden vasthielden, maar dit is voor mij veel fijner. Door de Co-runner weet ik precies waar ik moet lopen en dat geeft me veel meer vertrouwen."

De Co-runner is dus waarschijnlijk ook na corona niet meer weg te denken. Al met al een positieve ontwikkeling in een warrige tijd. Van Soest stemt in: "Je wordt tijdens corona meer op jezelf teruggeworpen en dan ontdek je waar je behoeften echt liggen. Daar moet je dan wat harder voor werken. Dat er nu niet zoveel gebeurt, bewoog mij om nieuwe kansen aan te grijpen. Vandaar dat ik ook via Running Blind een oproep voor een hardloopmaatje had geplaatst."

"Ik wil me niet laten tegenhouden door de coronamaatregelen en gewoon kunnen doen waar ik plezier aan beleef." Geen keuze waar ze spijt van heeft, in ieder geval: "Running Blind heeft mij heel veel gebracht. Een geweldige buddy waar ik super dankbaar voor ben én een hele mooie nieuwe vriendschap. Dat is mij veel waard." Gielis-Duyck stemt in: "Ontzettend fijn dat we elkaar op deze manier hebben leren kennen!"

Meer informatie over Running Blind en het buddyprogramma? Kijk op de website van Running Blind.

Heb je een visuele beperking en ben je op zoek naar een passende sport? Kijk voor meer informatie op Zichtbaar Sportief. Zichtbaar Sportief is een samenwerkingsverband tussen partijen uit de sport (Gehandicaptensport Nederland, NOC*NSF en Kenniscentrum Sport) en partijen uit wonen en zorg met expertise over de doelgroep (Koninklijke Visio, Bartiméus en de Oogvereniging).

Deel dit artikel op social media: