NOC*NSF Blog Gezondheid

Blog Gerard Dielessen over Wereldkankerdag

Gerard Dielessen 4 februari 2021
Wereldkankerdag

Opvallend bericht gisteren op de site van de NOS: ‘Voor het eerst in dertig jaar hebben artsen minder kanker vastgesteld bij Nederlanders.’ Eerst denk je even dat dat goed nieuws is. Maar al snel blijkt dat het anders zit. Er is geen enkele reden tot vreugde. Dat verdomde virus, dat ons leven al bijna een jaar lang iedere dag beheerst, blijkt de oorzaak. Want in het afgelopen jaar gingen veel minder mensen naar de huisarts, dus werd er ook minder vaak doorverwezen naar specialisten. Ook werden in het voorjaar tijdens de eerste lockdown bevolkingsonderzoeken tijdelijk stopgezet. Zie hier de simpele verklaring.

Kanker is nog steeds een hele ellendige ziekte waar 1 op de 3 Nederlanders op een gegeven moment mee te maken krijgt.

Vandaag is het Wereldkankerdag. Juist in deze uitzonderlijke tijd is het belangrijk dat we oog blijven houden voor de impact van kanker, lees ik op de site van Wereldkankerdag. Helemaal mee eens. Al jarenlang zet ik mij in voor de kankerbestrijding.

In 2010 werd ik gevraagd om mee te doen met het Team Arnhemsmeisjefietst.nl. Een groep vrienden sloot zich aan bij de toen 13-jarige Myrthe Brak om mee te doen aan Alpe d’HuZes. Een uniek sportief evenement waarbij zoveel mogelijk geld wordt ingezameld voor onderzoek naar kanker en naar verbetering van de kwaliteit van leven van mensen met kanker. Op één dag beklimmen 5000 deelnemers fietsend, hardlopend, of wandelend maximaal zes keer de Alpe d’Huez, onder het motto ‘opgeven is geen optie.’

In een aantal edities hebben we met dit team in het vorige decennium zo’n drie ton bij elkaar gefietst voor dit belangrijke doel. Jaarlijks levert dit evenement zo’n twaalf miljoen euro op. In totaal is sinds 2006 al ruim 173 miljoen euro opgehaald voor kwalitatief hoogwaardig, relevant en baanbrekend onderzoek. Altijd in het belang van de patiënt, zo staat op de site #opgevenisgeenoptie.

Geld nodig voor continu onderzoek

Afgelopen jaar kon het evenement door corona helaas niet doorgaan. Of de 2021 editie wordt verreden is nog onzeker. Daar wordt binnenkort een besluit over genomen. Inmiddels zet ik mij op een andere manier in voor Alpe d’HuZes. Sinds een paar maanden ben ik lid van de Raad van Toezicht. Ik hoop nu op deze wijze een structurele bijdrage te leveren aan de kankerbestrijding in Nederland. De laatste jaren zijn op wetenschappelijk gebied heel veel vorderingen gemaakt, maar dat is nog lang niet genoeg.

Onderzoek heeft aangetoond dat sporten of bewegen eigenlijk in alle omstandigheden (zoals bijvoorbeeld nu tijdens de coronacrisis) en op elk niveau heel goed is voor je lichaam.
Gerard Dielessen

Er is veel geld nodig voor continu onderzoek waardoor kanker ooit daadwerkelijk verslagen kan worden als een dodelijke ziekte. Wellicht dat ik ergens in een van de komende edities van AD6 toch weer een poging ga doen om zes keer de ‘Nederlandse berg’ op te gaan fietsen. Voor al die mensen die met deze ellendige ziekte worden geconfronteerd en van wie het leven op de kop wordt gezet.

En in het bijzonder voor een van mijn eigen kinderen bij wie eind vorige week acute leukemie werd vastgesteld. De ziekte was al een paar keer heel dicht bij mij in de buurt gekomen, maar het nieuws van vorige week doet je toch wel even uit je evenwicht raken.

Na alle begrijpelijke eerste heftige emoties is Mattis, (33 jaar oud), samen met zijn partner en dochter van acht maanden heel vastberaden om de ziekte vol overtuiging tegemoet te treden. "Het heeft geen zin om te mokken", zei hij gisterochtend nog tegen mij in het ziekenhuis, "want daar word ik in ieder geval niet beter van."

De komende dagen begint hij aan een pittig chemotraject. Een lange etappekoers, om maar eens een sportmetafoor te gebruiken. Stap voor stap. Met als doel genezing over een groot aantal maanden. Gelukkig is ie fit en sterk en heeft hij een ongekend sterk doorzettingsvermogen. Ruim een jaar geleden fietste hij bijvoorbeeld met zijn vrienden nog soepel ruim 500 kilometer op een dag met een gemiddelde van boven de dertig kilometer per uur. Van Utrecht naar Reusel aan de Belgische grens en daarna noordwaarts, helemaal naar Bourtange.

Het komende weekeinde zetten we zijn fiets, compleet uitgerust met de virtuele Zwift-app, in de gym van het ziekenhuis, zodat ie rondom de behandelingen kan blijven werken aan zijn fysieke en dus ook mentale fitheid. Mooi dat dat kan allemaal tegenwoordig.

Nationaal plan in de strijd tegen kanker

Sport is heel belangrijk als je strijdt tegen kanker. Mijn zoon is zich daarvan zeer bewust. Het lijkt wellicht logisch om juist veel te rusten tijdens of na een behandeling. Maar onderzoek heeft juist aangetoond dat sporten of bewegen eigenlijk in alle omstandigheden (zoals bijvoorbeeld nu tijdens de coronacrisis) en op elk niveau heel goed is voor je lichaam. En natuurlijk ook bij behandelingen van kanker.

In Nederland overlijden jaarlijks 45.000 mensen aan de gevolgen van kanker. Dat is drie keer meer dan aan corona
Johan van de Gronden, directeur KWF Kankerbestrijding

Het helpt bij vermoeidheid, angst en depressie; het helpt om je uithoudingsvermogen en spierkracht te behouden tijdens de behandeling; kun je chemotherapie beter doorstaan en heb je minder klachten zoals misselijkheid en pijn en slaap je beter. Ook hier geldt dus: #wewinnenveelmetsport!

Vandaag dus Wereldkankerdag.

Mooie aanleiding voor KWF Kankerbestrijding om nogmaals aandacht te vragen voor de bestrijding van deze ziekte. Gisteren pleitte directeur Johan van de Gronden voor het opstellen van een nationaal plan in de strijd tegen kanker. "Het is een stille pandemie", zo zei hij tegen NPO-radio 1. "In Nederland overlijden jaarlijks 45.000 mensen aan de gevolgen van kanker. Dat is drie keer meer dan aan corona." Het goede nieuws rondom deze dag is dat gisteren ook bekend werd dat de Europese Commissie de komende jaren 4 miljard euro gaat uitgeven om het aantal doden door kanker te verlagen.

Ik realiseer me goed dat mijn verhaal vandaag bij velen eigen herinneringen en emoties op zal roepen. Wellicht over ervaringen van langer geleden. Of mogelijk gaat het om een zeer recente gebeurtenis. Dat maakt niet uit, is mijn ervaring. De pijn blijft.

Laten we kijken of we op deze bijzondere dag elkaar de ruimte kunnen geven om stil te staan bij kanker en wat deze ziekte allemaal te weeg brengt. En laten we Wereldkankerdag ook gebruiken om ons te realiseren dat er veel geld nodig is om mensen die er mee te maken krijgen goed te kunnen helpen en te ondersteunen. En uiteindelijk moeten we met behulp van de wetenschap deze rotziekte uiteindelijk zien te verslaan.

Gerard Dielessen

Algemeen directeur NOC*NSF

Deel dit artikel op social media: