Topsport Tokyo 2020

Esther Vergeer: “Blij met integrale aanpak, maar door corona nog veel vragen richting Tokio”

Reemt Borcherts 2 november 2020
Esther Vergeer: “Blij met integrale aanpak, maar door corona nog veel vragen richting Tokio”

Over een kleine tien maanden beginnen de Paralympische Spelen. Net als de Olympische Spelen gaan deze er door de invloed van het coronavirus anders uitzien. Esther Vergeer, chef de mission voor de Paralympische Spelen, woonde afgelopen week het digitale chefs-seminar bij en praat ons bij over de uitgangspositie van de Paralympische Spelen, haar vragen en de aanpak vanuit Tokio. "Ik ben blij met het vertrouwen vanuit Japan, maar ik zie de wereld nog steeds in de fik staan."

"De situatie van de Paralympische Spelen is op veel gebieden te vergelijken met de Olympische Spelen", zegt Vergeer. "Er is één organisatiecomité, dat beide Spelen organiseert. Dat is al een heel mooi gegeven op zich. Daar word ik vanuit mijn positie natuurlijk blij van. Van de gelijkheid, die vanzelfsprekendheid is. De aanpak is integraal en straalt een eenheid uit. Een eenheid zoals we dat op olympisch en paralympisch gebied ook bij TeamNL vormen. "Technisch directeur Maurits Hendriks vult aan: "Kennis en kunde over de situatie van de Olympische en Paralympische Spelen wordt binnen NOC*NSF structureel en razendsnel gedeeld. Wat dat betreft hebben we zeker een voorsprong op veel andere landen."

Vragen, maar nog geen antwoorden

De houding van het organisatiecomité is heel positief, stelt Vergeer. "De Spelen gaan door, dat krijgen we steeds te horen. Er zijn verschillende scenario’s uitgewerkt waarin de mate van aanwezigheid van het virus leidend is. Op dit moment werkt de organisatie in Tokio met 'scenario 2', zoals Pieter en Maurits onlangs ook aangaven. Een scenario dat uitgaat van de aanwezigheid van corona in de wereld, een vaccin en sneltesten. Learning to live with it, is de titel die ze aan dit scenario geven. Dat geeft vertrouwen, hoewel er ook nog veel vragen nog openstaan. Dat geldt natuurlijk voor beide Spelen."

Er is één organisatiecomité, dat beide Spelen organiseert. Dat is een heel mooi gegeven op zich. Daar word ik vanuit mijn positie natuurlijk blij van
Esther Vergeer, chef de mission Paralympische Spelen

Wat specifiek voor paralympisch geldt, is een vraag rondom de huisvesting in sportersdorp in Tokio. "Normaal gesproken is het zo dat tijdens de Paralympische Spelen de bovenste verdiepingen van de appartementen niet gebruikt worden, omdat daar geen aangepaste badkamers zijn, en om veiligheid te garanderen bij eventuele calamiteiten. Wij hebben voorgesteld om die appartementen nu wel te gebruiken, om meer ruimte te hebben voor onze ploeg om zo afstand tussen sporters te kunnen creëren. Op die plekken zou je ook een extra medische ruimte of een quarantaineruimte kunnen creëren."

"Een ander belangrijk punt is dat er op de Paralympische Spelen meer sporters zijn met een extra kwetsbare gezondheid. Sporters met longaandoeningen bijvoorbeeld of een verminderde weestand. Voor hen is het corona-gevaar dus extra groot. Hoe kunnen we hier het beste mee omgaan? Op dit soort moeilijke specifieke vraagstukken heeft het organisatiecomité nog geen antwoorden. Het is goed om hierover met ze in gesprek te blijven."

Siemons 2602 Paralympic Teamnl Fonds Nocnsf Geven Aan Sport

De Paralympische Spelen vinden plaats van 24 augustus tot en met 5 september 2021

Kwalificatie én classificatie

Last but not least, de sportieve situatie. "Sinds de lockdown is er maar een handjevol internationale wedstrijden geweest", zegt Hendriks. "Het is door de huidige situatie in de wereld ook onduidelijk hoe dit de komende maanden gaat. Hoe gaan we straks om met sporters, die geen kwalificatiemoment hebben gehad? Op basis waarvan gaan sporters dan naar Tokio? Onduidelijkheid die, zoals eerder aangegeven, ook bestaat in het olympische traject. Die zorg geldt dus voor beide Spelen. Daarbij komt nog dat er aan paralympische internationale toernooien soms ook classificatiemomenten zijn gekoppeld. Paralympische sporters hebben verschillende klasses, waarin sporters met vergelijkbare handicaps tegen elkaar uitkomen. Maar als de sporters niet geclassificeerd kunnen worden, hoe wordt dan bepaald wie waaraan meedoet?"

Juist in deze tijden is gebleken dat sport en bewegen belangrijk is voor je fysieke en mentale welzijn. Dit is voor mensen met een beperking misschien nóg wel belangrijker
Esther Vergeer, chef de mission Paralympische Spelen

Vergeer: "Deze onduidelijkheid is het moeilijkste voor sporters. Begrijp me goed: alle paralympiërs prijzen zich gelukkig dat ze nog mogen trainen. Maar iedereen wil een stip aan de horizon hebben en weten waarnaar ze toe moeten leven. Persoonlijk ben ik blij met het vertrouwen dat de organisatie in Japan uitstraalt. Aan de andere kant zie ik ook in de wereld nog van alles in de fik staan. Hoe gaat het in de landen, die op de Spelen staan, waar geen corona-data van beschikbaar is? Dat vraag ik me wel af, als ik het journaal kijk. Ik besef dat we er nog lang niet zijn in de wereld. Ondertussen blijf ik natuurlijk geloven in de kracht van sport. Sport en bewegen draagt immers bij aan een vitalere en weerbaardere samenleving. Juist in deze tijden is gebleken dat sport en bewegen belangrijk is voor je fysieke en mentale welzijn. Dit is voor mensen met een beperking misschien nóg wel belangrijker."

Op de weg naar Tokio liggen dus nog flink wat hobbels. Maar stukje bij beetje komt er ook steeds meer informatie op tafel. Over twee weken hoopt Vergeer al weer wat wijzer te worden. "Dan hebben we een overleg met het organisatiecomité. Daarin kunnen én gaan we de vragen stellen, die ik hierboven noemde. Hopelijk komen we dan tot gedetailleerder informatie. Vanuit daar plannen we verder. Stapje voor stapje zal steeds duidelijker worden hoe het er in augustus uit gaat zien."

Deel dit artikel op social media: