NOC*NSF Sportverenigingen Duurzaamheid

Verduurzaming: sportclubs laten Nederland zien wat er kan

9 oktober 2020

Nederland staat aan de vooravond van een grote energietransitie. Daaraan kan de sport- en beweegsector bij uitstek bijdragen. Onze sportaccommodaties worden wekelijks bezocht door miljoenen Nederlanders. Door deze voor iedereen zichtbaar te verduurzamen vormen ze prachtige etalages voor de grote uitdaging waar de samenleving voor staat. Een mooi voorbeeld daarvan is omnivereniging Hercules uit Utrecht, die vijfhonderd zonnepanelen installeerden op het dak van de sporthal en overstapte op ledverlichting.

De vijfhonderd panelen zijn samen goed voor honderdduizend kilowattuur aan duurzame elektriciteit. Dat komt neer op 46 ton minder CO²-uitstoot per jaar. "Dat is mooi meegenomen," zegt voorzitter Fons Visser. "Maar eerlijk gezegd weegt de financiële besparing voor ons wel het zwaarst. Energie is voor ons een enorme kostenpost, dus we vinden het belangrijk dat investeringen in duurzaamheid ook geld opleveren."

De operatie kostte Hercules een paar ton. De aanschaf werd mede mogelijk dankzij financiële steun vanuit het Energiefonds Utrecht. "Als vereniging zijn we scherp op ondersteuningsmogelijkheden. Het aanbod is beperkt, dus je moet er snel bij zijn."

Groencertificaten

Voor het deel dat uit eigen zak moest komen, koos Hercules een bijzondere manier van financieren: de leden konden groencertificaten kopen. "De vereniging betaalde een iets hogere rente aan hun leden, zo werd het voor iedereen een aantrekkelijke regeling. Het was tegelijk een manier om de betrokkenheid te stimuleren en leden het gevoel te geven: de vereniging is van ons allemaal."

De ontwikkelingen met verlichting gaan snel, dus als het kan moet je daarop inspringen. Wanneer je als vereniging ondernemend bent, valt er flink wat op het beheer te besparen

Vorig jaar koos Hercules voor verdere verduurzaming door het plaatsten van masten met ledverlichting rondom twee nieuwe kunstgrasvelden. "Een grote vooruitgang. De kwaliteit van het licht is beter en de lampen gaan langer mee dus je hoeft ze minder snel te vervangen. De ontwikkelingen met verlichting gaan snel, dus als het kan moet je daarop inspringen. Wanneer je als vereniging ondernemend bent, valt er flink wat op het beheer te besparen."

Advies en nieuwe ideeën

Zowel bij de keuze voor zonnepanelen als ledverlichting liet Hercules zich adviseren door Sport Utrecht, de organisatie die onder meer sportverenigingen ondersteunt. Sport Utrecht liet het elektragebruik doorlichten hielp bij de keuze van een leverancier van zonnepanelen en deed een onderzoek naar verschillende systemen ledverlichting. "Sport Utrecht denkt goed mee, zo’n organisatie met kennis van zaken heb je keihard nodig. We zijn blij met hun adviseur Irene Mobach, die altijd belangstellend is."

Hercules is ook in gesprek met Rabobank Utrecht over verduurzaming van het complex. Tijdens een presentatie passeerden een aantal mogelijkheden de revue: ledlampen voor de tennisbanen, het bedenken van slimme oplossingen voor verdere verlaging van het energieverbruik en het plaatsen van laadpalen voor elektrische auto’s die worden gevoed via de zonnepanelen. "Dat zijn allemaal interessante onderwerpen. De coronacrisis heeft de ideeënvorming vertraagd, maar we hopen dit snel weer op te pakken."

Nocnsf Sport En Duurzaamheid

Duurzaamheid

Het laatste initiatief waar Hercules de pijlen op richt is afvalscheiding. Samen met de 'buurman', voetbalvereniging Sporting’70, wordt gekeken hoe die beter kan. "Wij gooien nu nog alles in een grote container, maar we hebben veel papier dat we misschien zouden kunnen scheiden. Ook hier valt nog winst te behalen."

Het interview met Fons Visser verscheen eerder op de website van de Gemeente Utrecht in de rubriek ‘praktijkverhalen van duurzame ondernemers.

Deel dit artikel op social media: