NOC*NSF Voel je thuis in de sport Sportverenigingen Veilige Sport

International Coming Out Day: Sport is voor iedereen

Yvonne Derksen 11 oktober 2020

Op Coming Out Day besteden we wereldwijd aandacht aan de LHBTI+ community en het belang dat iedereen zichzelf kan zijn. Iets waar ook Karin Blankenstein, voorzitter van de John Blankenstein Foundation zich, samen met de partners van Alliantie Gelijkspelen (onder andere NOC*NSF), binnen de sportwereld dagelijks voor inzet. We spreken haar over de John Blankenstein Foundation, het belang van inclusie en de bespreekbaarheid van LHBTI+.

"Ik heb het gigantisch druk deze week." vertelt Blankenstein ons, wanneer we haar telefonisch spreken. Rond Coming Out Day weten veel Nederlandse media haar te bereiken, iets wat een aantal jaar geleden nog echt niet zo vanzelfsprekend was: "Tien jaar geleden stonden we nog voor gesloten deuren. Niemand had het over LHBTI+. Het stond totaal niet op de agenda", Inmiddels is dat wel anders, beaamt ze: “De aandacht die we nu krijgen bevestigd dat LHBTI+ een steeds belangrijker, veel besproken onderwerp is."

Blankenstein vervolgt: "Een andere ommezwaai is dat het onderwerp nu vaak vanuit de positiviteit wordt benaderd." Ook de sportwereld zelf is actiever bezig met het onderwerp: "Gemeenten, sportbonden en -clubs weten ons nu, in tegenstelling tot jaren geleden, veel vaker te vinden. Dat is zo’n vooruitgang, ongelofelijk goed om te zien."

Diversiteit maakt een vereniging juist leuk. Zo werkt het op het veld ook: ook dáár heb je diversiteit nodig om tot een volledig elftal te komen.

Diversiteit in de club én op het veld

Die vooruitgang in de sportwereld, dat is waar het de John Blankenstein Foundation uiteindelijk om gaat. Blankenstein vertelt ons over het belang van inclusie en aandacht voor de LHBTI+ community binnen de sport. "Iedereen moet zichzelf kunnen zijn. In de maatschappij en dus ook in de sport. Het probleem met dit onderwerp is dat het om onzichtbare uitsluiting gaat. Niet zoals huidskleur, bijvoorbeeld. We gaan er altijd maar vanuit dat problemen die we niet zien, er ook niet zijn. En dat is een belemmering voor het individu: je kan sporten wat je wilt, maar als het mentaal niet goed zit, haak je af. Hoe fijn zou het zijn als je jezelf kan zijn en kan vertellen waar je je mee bezig houdt in je vrije tijd - en met wie - zónder je hiervoor te schamen."

We vullen aan: zodat 'uit de kast komen' geen eng, groot begrip meer is. "Ja precies! We moeten het ook niet groter maken dan dat het is, maar je moet wél die vrijheid ervaren en het zonder angst durven zeggen." Blankenstein vervolgt: "Diversiteit maakt een vereniging juist leuk. Zo werkt het op het veld ook: ook dáár heb je diversiteit nodig om tot een volledig elftal te komen. Hoe saai zou het trouwens wel niet zijn als we allemaal hetzelfde waren?"

Regenboog Aanvoerdersband 800X400

Diversiteit in de sport

Het gesprek aangaan

We vragen Blankenstein hoe de foundation zich op dit moment inzet voor LHBTI+ acceptatie in de sport. "Op dit moment zijn vooral onze workshops erg belangrijk. Die organiseren we niet alleen voor sporters, maar ook voor mensen die een sportopleiding volgen - zij zijn immers de coaches van de volgende, sportende generatie."

Tijdens de workshops wordt ingegaan op het creëren van een veilig sportklimaat. Ook vertellen vrijwilligers persoonlijke verhalen over hoe het is om als LHBTI’er lid te zijn van een vereniging. "Een van onze vrijwilligers vertelt bijvoorbeeld dat hij gestopt is met sporten doordat er vaak en veel gescholden werd met termen als homo en gay. Door dit soort ervaringsverhalen vorm je een goede basis om met elkaar in gesprek te gaan. Je ziet hierdoor dat de knop om gaat en dat er een gedragsverandering tot stand komt. Al zijn het maar een paar deelnemers,” benadrukt Blankenstein, “zij kunnen andere sporters op het veld weer aanspreken op hun gedrag."

Een ander punt op de agenda is het creëren van betrokkenheid onder supporters. "Supporters en toeschouwers zijn een groot onderdeel van de sport, maar er wordt nog te vaak over ze gepraat in plaats van met ze. Daar willen wij verandering in brengen." Blankenstein is ervan overtuigd dat het gesprek aan gaan beter werkt dan straffen uitdelen. "Met sancties pak je de oorzaak van het gedrag niet aan. Je kan een tijdelijk stadionverbod opleggen, maar wat gebeurt er wanneer ze hierna weer terugkomen?"

Tevens, benadrukt Blankenstein, wanneer je supporters op een positieve manier kan uitleggen hoe belangrijk LHBTI+ acceptatie is houdt je de sport leuk voor iedereen - zonder straffen: "Sport is zo’n mooi spelletje, dat moet het blijven."

Wat kan jouw sportbond of -vereniging doen voor een veilig sportklimaat?

De John Blankenstein Foundation werd opgericht op 18 december 2008 en is vernoemd naar de Nederlandse voetbalscheidsrechter en activist voor homorechten John Blankenstein. Het initiatief tot de oprichting van het stichting kwam van Blankensteins zus Karin.

Deel dit artikel op social media: