NOC*NSF Sportverenigingen Voel je thuis in de sport

3x3 Unites zet zich in voor meer vrouwen in de sport

Yvonne Derksen 30 september 2020

Het is nog een redelijk nieuwe sport, maar alsnog heeft 3x3 basketbal in een korte tijd al veel sporters weten te bereiken. In 2012 is 3x3 basketbal erkend als officiële sport - inmiddels is het een onderdeel van de Olympische Spelen.  Maar ondanks dat de sport van zichzelf al een grote aantrekkingskracht blijkt te hebben, zitten Mark Schuurmans en Jesper Jobse, oprichters van 3x3 Unites, niet stil: "We zijn altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden om sporters voor te stellen aan 3x3 basketbal. Helaas zien we dat er nog altijd weinig vrouwen basketballen en daar wilden we graag actief mee aan de gang." Er lag al snel een plan op tafel om meer diversiteit binnen de sport te realiseren: een nieuw trainingsprogramma voor en door vrouwen. Jobse praat ons bij over het concept.

Opleiden van jongeren binnen de community

In ons gesprek blijkt al snel hoe de sport zich onderscheidt van het 'normale' basketbal: "3x3 Basketbal is een urban sport die veel te maken heeft met life skills: je moet de leiding durven te pakken, de koers van je eigen spel kunnen bepalen, snel weten te schakelen en je leert om te winnen en te verliezen." 

Het team van 3x3 Unites houdt zich bezig met het opleiden van jongeren binnen de 3x3 basketbal community. "We bieden opleidingen aan waarin we jongeren acht weken lang begeleiden zodat zij hierna in hun eigen wijk als rolmodel kunnen fungeren voor lokale sporters." De deelnemers zijn zelf verantwoordelijk voor de invulling van het programma van de opleiding, vertelt Jobse. "Sommigen willen bijvoorbeeld aan de slag met het organiseren van een evenement, terwijl anderen een pleintje willen opknappen om te spelen. We maken ze eigenaar van die droom en gaan daarmee aan de slag."

Op deze manier creëert 3x3 Unites een hechte achterban met veel regionale ambassadeurs voor de sport. "We hebben nu, in vier jaar tijd, al ruim 380 jongeren opgeleid, allen actief in een eigen regio. Het mooie is dat de meeste hiervan nog steeds aan 3x3 Unites verbonden zijn door te helpen op evenementen of doordat ze bijvoorbeeld een rol spelen in ons social mediateam."

Meer meiden aan het basketballen

Dit jaar focust 3x3 Unites zich met de opleidingen dus vooral op meiden: "Ons doel is om binnen twee jaar van 20% vrouwelijke sporters naar 40% te gaan door middel van een specifieke opleiding, volledig gericht op vrouwen." De huidige opleiding die 3x3 Unites aanbiedt trekt tot nu toe nog maar weinig meiden aan en dat is iets wat Jobse graag verandert ziet. "Het is een urban sport: meiden voelen zich nog minder veilig nu, dus het is aan ons om die safespace op een manier in te richten die bij hen past."

We vragen Jobse hoe de nieuwe opleiding hier de mogelijkheid toe biedt: "We missen nu nog te veel vrouwelijke rolmodellen binnen de sport. Door deze opleiding krijgen we de kans om hier aandacht aan te geven. Een groot onderdeel van een veilige sportcultuur is sociale veiligheid: meiden moeten elkaar kunnen vinden, goede gesprekken kunnen voeren en zich deel voelen van een hechte, veilige community. Dit kunnen we alleen realiseren als we de juiste doelgroep aanspreken."

3X3 Basketball Zet Zich In Voor Meer Vrouwen In De Sport760

3x3 basketball

Ambassadeurs zoeken ambassadeurs

De opleiding is ingericht in samenwerking met vrouwen uit het basketballandschap: "Deze speelsters hebben de inhoud van de opleiding grotendeels bepaald." begint Jobse, "Hierna zijn ze er zelf mee aan de slag gegaan en hebben zij een eerste groep opgeleid en geënthousiasmeerd." Het ontstaan van dit ‘netwerk’ is volgens Jobse de grootste succesfactor: "We hebben ambassadeurs nodig waar de doelgroep zich mee kan identificeren. Een vrouwelijke basketballer is in dit project veel waardevoller dan ik en collega Mark Schuurmans, als twee volwassen mannen."

Het project loopt nu een aantal maanden. Inmiddels heeft 3x3 Unites een groep van 60 tot 80 meiden weten te bereiken die nu actief meedenken in een eigen regio. We vragen hoe het er nu op het veld aan toe gaat bij 'nieuwe' meiden: "Je ziet flinke verschillen tussen de behoeften van jongens en meisjes op het veld." vertelt Jobse, "Bij jongens draait het vooral om het spelen van de sport. Ze willen zo snel mogelijk actief aan de slag. Meiden zoeken nog vooral sociale binding - soms komen ze niet eens toe aan sporten."

Jobse licht toe waar dat verschil aan ligt: "Voor hen is de sport vaak nog nieuw en elkaar leren kennen is soms al spannend genoeg. Dat maakt het sporten zelf ondergeschikt aan de sociale rol die het vervult. Maar je ziet al: naarmate ze elkaar beter leren kennen, hoe fanatieker ze worden."

Inclusie bevorderen

Binnen een korte tijd heeft 3x3 Unites dus al een grote stap gezet voor diversiteit binnen het 3x3 basketbal. We vragen Jobse of hij tips heeft voor andere sportaanbieders die aan de slag willen gaan met een verbreding van de doelgroep. Volgens Jobse is de eigen verantwoordelijkheid onder de doelgroep hierbij het allerbelangrijkst: "Om inclusie te bevorderen moet je je doelgroep in de positie brengen waar ze een leiderschapsrol kunnen aannemen. Laat ze meedenken en neem ze serieus. Zo worden ze eigenaar van datgene wat ze proberen te doen en bereik je als organisatie veel meer dan je zelf ooit had gekund."

Jobse vult nog aan: "Als je altijd denkt dat je vanuit je rol als volwassene of leider de regie moet nemen mis je wat je doelgroep te zeggen heeft, terwijl dat nou juist het belangrijkste is voor vooruitgang."

Diversiteit en inclusie in de sport

Samen sporten draagt bij aan langer, blijvend sporten en aan onderlinge ontmoeting. NOC*NSF zet zich in om sport in Nederland inclusief te maken. Zodat iedere Nederlander, ook voor wie deelnemen aan sport niet vanzelfsprekend is, kan sporten bij een club die bij hem of haar past. 

Deel dit artikel op social media: