NOC*NSF Sportverenigingen Sportwereld tegen corona Coronavirus en sport

Sportwereld tegen corona: triatlonclubs vol enthousiasme weer voorzichtig aan de slag

Nicole Eyssen 26 mei 2020

De coronacrisis zorgt voor bizarre taferelen. Competities liggen stil en clubhuizen blijven leeg. Gelukkig ontstaan er binnen de sportwereld ook tal van geweldige initiatieven om in beweging en in contact te blijven, of anderen te helpen. Regelmatig lichten we een van die mooie initiatieven uit. Vandaag: hoe triatlonclubs vol enthousiasme, maar ook met de nodige voorzorgsmaatregelen, weer aan de slag gaan.

Begin mei mochten de eerste trainingen weer gegeven worden aan jeugd tot en met 18 jaar. Veel clubs pakten die kans met beide handen aan en gingen aan de slag. "Het leverde - naast natuurlijk de nodige inspanningen om alles van de grond te krijgen - heel veel stralende gezichten op bij kinderen, ouders en trainers", zegt Berteke de Jong, coördinator jeugdzaken binnen de Nederlandse Triathlon Bond (NTB).

Vanuit het bondsbureau probeert zij clubs te ondersteunen bij het opstarten. "In maart 2019 hebben we voor de jeugdzaken al een online platform gelanceerd, waarop tot een paar maanden geleden vooral informatie gedeeld werd. Inmiddels is dat platform van grote waarde, omdat de clubs elkaar daar nu weten te vinden en onderling vragen stellen. Ook ervaringen van clubs worden daar gedeeld, en het is mooi om te zien hoe creatief een groot aantal clubs is!"

Oceanus Training Toezicht John Heijsteeg 800

foto: John Heijsteeg

ZSC Oceanus

Een voorbeeld van zo'n creatieve vereniging is Zwemsportclub Oceanus uit Aalsmeer. John Heijsteeg is al sinds 2008 jeugdopleider van de vereniging en hij is sinds enkele weken weer volop aan het training geven. "En ik zal je vertellen: ik zie heel veel mooie dingen gebeuren!" ZSC Oceanus is volgens Heijsteeg een vereniging, die meedoet in de samenleving. De club biedt mogelijkheden voor zwemmen, triatlon, vinzwemmen en waterpolo.

"Maar we hebben ook een recreatieafdeling, waar iedereen die zijn zwemdiploma's heeft gehaald kan blijven zwemmen om te kijken wat hij of zij het leukst vindt om te doen. En we zetten ons ook in om mensen met een beperking - lichamelijk of geestelijk - mee te laten sporten." Ook bij Oceanus mochten begin mei allereerst de jeugdtrainingen weer gestart worden. De club had niet lang nodig om de opstart samen met het bestuur, zwemafdelingen, de gemeente, ESA, de trainers en vrijwilligers te organiseren.

"We zijn begonnen met 'landtrainingen' voor de jeugd voor verbetering van coördinatie, uithouding, kracht, motoriek en balans. Die geven we volgens het Athletic Skills Model, die zijn vooral gericht op veelzijdig bewegen. En dat loopt storm! Vanuit de zwem- en triatlonafdeling hebben we in drie weken tijd 60 à 70 kinderen tussen de 8 en 18 jaar bij deze trainingen. En ik kan je vertellen: ik zie nu al een aantal kinderen die in deze korte tijd motorisch zó veel beter geworden zijn! Dat is prachtig om te zien!"

Ik zie nu al een aantal kinderen die in deze korte tijd motorisch zó veel beter geworden zijn, dat is prachtig om te zien!

Op de zaterdagtraining heeft de club de training voor de jeugd ook opengesteld voor de jeugd van Wielervereniging Uithoorn, daarvan komen naast de 15 eigen jeugd inmiddels ook zo'n 12 kinderen van de wielervereniging meedoen. Heijsteeg vindt al die onderlinge verbindingen, die gezocht en gevonden worden nóg zo'n voordeel van de coronatijd. "Niet alleen binnen onze club, maar ook met andere clubs wordt nu samengewerkt! Onze atletiektraining op woensdagavond wordt nu ook bezocht door leden van de zwemafdeling, die mee willen komen doen met de hardlooptraining. Als trainer juich ik dat uiteraard van harte toe!"

Protocollen en locaties

Wat de protocollen en locaties betreft had de club niet veel tijd nodig. “We hadden al snel plannen gemaakt en aanvullende protocollen geschreven en hebben daarmee toestemming gekregen van de gemeente en Exploitatie Sportaccommodatie Aalsmeer. We hebben altijd al wel alternatieve trainingslocaties benut, en daarvan hebben we in eerste instantie de 'besloten gebieden', dus de locaties met een hek eromheen, gezocht."

"Op de buitenruimte van het buitenzwembad hebben we vervolgens met behulp van de lijnentrekmachine, die we leenden van de voetbalclub, een stuk of 20 vakken van 4 bij 5 meter ingedeeld. Die gebruiken we voor de trainingen, en breiden dat zo nodig uit met wat pionnen. We hebben een geluidsinstallatie aangeschaft, zodat iedereen goed kan horen wat de trainer zegt en voor de muzikale ondersteuning. En we vragen alle deelnemers om zelf een rugzak mee te nemen met als inhoud 3 tennisballen, een springtouw, 2 éénkilogewichten (of bidons gevuld met water), een yogamat of een handdoek."

"En zo kan iedereen de oefeningen meedoen. Met de vakken simuleer je een sporthalvloer. En wij als trainers wensen ons eigenlijk al sinds vele jaren een 'anderhalvemetersamenleving'. Want daarmee garandeer je dat iedereen de ruimte heeft om de bewegingen uit te voeren en om aanwijzingen te ontvangen." Ook de atletiekbaan en het middenterrein daarvan is perfect te gebruiken voor de trainingsmodellen.  

Oceanus Vakverdeling Planken Sandie Bellaart800

Foto: Sandy Bellaart

Draaiboek

Heijsteeg heeft het draaiboek 'Fundament is bewegen in Coronatijd' voor de trainingen inmiddels gedeeld, zowel op het platform van de NTB als binnen de KNZB. "Iedereen wil immers heel graag aan de slag, daar kunnen we elkaar bij helpen." Ook is er contact met andere jeugdopleidingen om kennis te delen. Afgelopen zondag zijn ook de zwemtrainingen voor de mensen met een beperking weer gestart.

"Dat was even net iets meer voorbereiding, maar we kunnen ook de kinderen in een rolstoel weer mee laten doen tijdens de Skills. Daarvoor maken we dan met behulp van pionnen wat grotere vakken op de aan het trainingsterrein grenzende weg, waar een ouder dan mee kan komen, zodat ook deze kinderen weer erbij kunnen zijn."

Samen sterk

De NTB ziet het enthousiasme van de clubs en de creatieve samenwerkingsvormen als een teken dat corona ook kansen biedt. De Jong: "We proberen de clubs te ondersteunen, hen te adviseren de samenwerking te zoeken en alle leden te laten genieten van elkaars aanbod. En we vragen onze clubs om ook juist nu 'niet-leden' op te vangen, mensen die binnen hun eigen sport nog niet aan de slag mogen. Want wat wij in de afgelopen weken hebben gezien, is dat de huidige situatie mensen (besturen, coördinatoren en trainers) en verenigingen (en daarmee ook de sporters) bij elkaar brengt. Samen sterk!"

Deel dit artikel op social media: