Sportgeschiedenis Olympisme

Sportwereld herdenkt omgekomen sporters tijdens Tweede Wereldoorlog op afstand

Redactie 4 mei 2020
Sportwereld herdenkt omgekomen sporters tijdens Tweede Wereldoorlog op afstand

De jaarlijkse Nationale Sportherdenking bij het Olympisch Stadion in Amsterdam ziet er dit jaar anders uit. Door de coronamaatregelen is het niet de herdenking die we samen beleven, met speeches, verhalen en een kranslegging om sporters te gedenken die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog. Toch willen de initiatiefnemers van het Amsterdams 4 en 5 mei comité er ook dit jaar een betekenisvolle en gedenkwaardige editie van maken.

In voorgaande jaren werden er tijdens de Nationale Sportherdenking onder meer vijf kransen gelegd. Eén daarvan werd traditioneel gelegd door een vertegenwoordiger van NOC*NSF, die ook een speech hield. Dit jaar zou de voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg haar opwachting maken.

“Deze 4 mei zou voor mij de eerste zijn in mijn functie als voorzitter van NOC*NSF”, vertelt ze. “Ik zou dit jaar namens de Nederlandse sport één van de vijf kransen in de kleuren van de olympische ringen hebben gelegd, direct naast het Olympisch Stadion bij het beeld van Prometheus. Dit oorlogsmonument is in 1947 geplaatst ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers in de Nederlandse sport. ‘Opdat de geest van de afwezigen steeds tussen ons is’, aldus het bestuur van het toenmalige Nederlands Olympisch Comité.”

Wij herdenken de oorlogsslachtoffers in de Nederlandse sport, fier en met trots in het hart, opdat de geest van de afwezigen steeds tussen ons is
Anneke van Zanen-Nieberg, voorzitter van NOC*NSF

“Dit jaar gedenken wij in een aangepaste vorm, die past bij de beperkingen als gevolg van COVID-19," vervolgt Van Zanen-Nieberg. “Het is belangrijk om jaarlijks stil te staan bij de nagedachtenis aan de sporters die vanwege hun afkomst niet meer mee mochten doen en werden afgevoerd naar vernietigingskampen, waar velen zijn vermoord."

"Ter nagedachtenis ook aan de sporters die actief waren in het verzet en die dat niet hebben overleefd. En natuurlijk denken wij ook aan de vele sporters en sportliefhebbers die tijdens trainingen, bij wedstrijden en bij razzia’s van het veld en van de tribunes werden gehaald en niet meer terugkwamen. Wij herdenken hen, fier en met trots in het hart, opdat de geest van de afwezigen steeds tussen ons is.”

In plaats van een bijeenkomst is een video gemaakt van een trompettist die in een compleet leeg Olympisch Stadion de Taptoe speelt. Deze video wordt verspreid op alle social mediakanalen, van het Olympisch Stadion, NOC*NSF, Ajax en andere partijen in de sport. Zo laat de sportwereld zien hoe belangrijk zij het vindt om te herdenken, zónder bij elkaar te komen. Het dramatische effect van een compleet leeg stadion waarin de Taptoe wordt gespeeld, is bovendien een directe verwijzing naar deze tijd zónder reguliere sport en zónder reguliere herdenkingen.

Deel dit artikel op social media: