NOC*NSF Coronavirus en sport Maatschappelijke inzet TeamNL

Hoe topsport-knowhow wordt ingezet voor onze helden van de intensive care

27 maart 2020
Hoe topsport-knowhow wordt ingezet voor onze helden van de intensive care

Honderden koelvesten en 25 ijsdrankmachines zouden deze zomer dienst doen op de Olympische en Paralympische Spelen in Tokio. Maar momenteel zijn het niet onze topsporters die de bescherming tegen de hitte het best kunnen gebruiken. De vesten en de zogeheten slushmachines worden momenteel gebruikt op de belangrijkste plekken in het land: in onze ziekenhuizen.

Een belletje, afgelopen weekend was het begin van een bijzondere samenwerking. “Een ziekenhuis was op de hoogte van onze kennis op het gebied van presteren in de hitte”, vertelt Maarten Moen, topsportarts bij NOC*NSF. “Zij wisten dat wij in aanloop naar de Spelen in Tokio - waar de temperaturen in de zomer hoog oplopen - ons veel op het omgaan met warmte richten. Zij vertelden dat verplegend personeel op hun intensive care-afdeling het in deze periode zeer warm heeft, omdat zij in isolatiekleding lopen. Dit doen ze om zich zo goed mogelijk te beschermen tegen het coronavirus. Hun vraag was: kunnen jullie met ons meedenken hoe we die hitte het beste kunnen aanpakken?”

Het is een eer om de helden van de intensive care, die werken onder zulke extreme omstandigheden, een beetje te mogen helpen
Gerda op het Veld, projectleider TeamNL Experts

“Vanaf het moment dat bekend werd dat de Olympische en Paralympische Spelen in Tokio worden gehouden, hebben we informatie verzameld over de omstandigheden daar”, vult NOC*NSF-technisch directeur Maurits Hendriks aan. “Dat doen we voor iedere Spelen. Al snel bleek dat we in de zomer in Japan rekening moesten houden met een hoge luchtvochtigheid en hitte. Daar is Thermo Tokyo uit voortgekomen, een project dat als doel heeft Nederland beter dan welk land dan ook voorbereid te laten zijn op de omstandigheden daar.”

“Bijvoorbeeld door dit na te bootsen in de klimaatkamer en het aanschaffen van de koelvesten en slushmachines. Daarnaast hebben we veel kennis verzameld over die omstandigheden. Het is mooi om te zien dat die niet alleen straks op de Spelen van pas komt, maar nu ook kan helpen op zo’n belangrijke plek in de samenleving: het ziekenhuis. Een mooi voorbeeld hoe specifieke topsport-knowhow toepasbaar is op een andere plek in de maatschappij.”

Koelvesten Levering Teamnl800

Levering van de koelvesten

Eerste lading

Nog geen dag na dat bewuste belletje ging de eerste lading spullen richting ziekenhuis. “De auto werd gevuld met koelvesten en slushmachines”, aldus Moen. “Dat zijn van die apparaten met ijsdrank erin. Inmiddels ondersteunen we tien ziekenhuizen in het land. In totaal hebben we honderden vesten en 25 slushapparaten om uit te delen in de ziekenhuizen."

"Campina, één van onze partners, heeft zich aangesloten bij ons initiatief en bezorgt nu gratis zuivelproducten aan deze ziekenhuizen. Maar we leveren niet alleen spullen. Aan alleen apparatuur heb je uiteindelijk niet genoeg. We zorgen er ook voor dat ziekenhuizen weten hoe ze de vesten moeten gebruiken en de slushmachines kunnen aanvullen. Daarnaast geven we een overzicht mee met praktische tips over hydratatie, zodat het personeel bewust omgaat met vochtverlies.”

Koelvest dragen in pauze

De koelvesten worden niet tijdens het werk gebruikt. Moen: “Om optimaal en zo veel mogelijk ziekenhuizen te kunnen bedienen, adviseren we de koelmaatregelen tijdens pauzes van het zorgpersoneel toe te passen. Iedereen op de IC-afdeling heeft, afhankelijk van het ziekenhuis, om de twee of drie uur pauze. Als een verpleger dan van de intensive care afkomt, kan hij of zij tijdens die break een vest aan. Tegelijkertijd draait de slushmachine in dezelfde ruimte en staat er ook een koelkast klaar met zuivelproducten."

"Ik maak graag de vergelijking met hockey, waar soms een wisselspeler een koelvest aantrekt om daarna weer fris het veld in te gaan. Zo is het in het ziekenhuis ook. Vest aan, goed eten en drinken en er weer tegenaan. Wat fijn en speciaal dat we hierin kunnen helpen. We werken met verschillende afdelingen binnen NOC*NSF nauw samen bij dit project. Denk hierbij aan onze mensen van transport, voeding en Thermo Tokyo. Het is echt een project dat we met z’n allen doen.”

Helden van de intensive care

Het zorgt voor bijzondere ontmoetingen en een speciaal gevoel bij de mensen die normaal zó dicht bij de topsport staan en nu een steentje bijdragen aan superprestaties in een compleet andere wereld. Of zoals Gerda Op het Veld, die als projectleider van de TeamNL experts bij het ziekenhuis langsging tijdens de eerste levering, het zegt: “Het is een eer om de helden van de intensive care, die werken onder zulke extreme omstandigheden, een beetje te mogen helpen.”

Deel dit artikel op social media: