NOC*NSF

Omgekomen sporters tijdens Tweede Wereldoorlog herdacht

4 mei 2019
Omgekomen sporters tijdens Tweede Wereldoorlog herdacht

De jaarlijkse Nationale Sportherdenking bij het Olympisch Stadion in Amsterdam stond dit jaar in het teken van het basketbal. Tijdens de plechtigheid zaterdag werd onder anderen gesproken door NOC*NSF-voorzitter André Bolhuis, de Amsterdamse sportwethouder Simone Kukenheim en Aron Royé, speler van het Nederlandse 3x3 basketbalteam.

Op 4 mei staat Nederland traditioneel stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Sinds 2005 gebeurt dit ook bij het Olympisch Stadion bij het beeld van Prometheus, een oorlogsmonument uit 1947 ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers in de Nederlandse sport.

De Nationale Sportherdenking staat stil bij de slachtoffers uit die tijd, waarbij ieder jaar een andere themasport wordt besproken in een brede context: welke rol speelde sport in het leven van mensen tijdens oorlogstijd? Hoe hielden verenigingen stand tijdens de oorlog, of werden complete verenigingen juist van de kaart geveegd?

Dit jaar stond het basketbal centraal. Zo werd onder andere het verhaal verteld van Dick Schmüll, in 1947 oprichter van de Nederlandse Basketball Bond. Deze Amsterdammer was enorm belangrijk voor deze sport, ook in oorlogstijd. Daarnaast werd belicht hoe het basketbal dankzij Canadese militairen definitief doorbrak in Rotterdam. Verder werd uiteengezet hoe rolstoelbasketbal na de Tweede Wereldoorlog is ontstaan als revalidatiemogelijkheid voor gewonde militairen.

NOC*NSF-voorzitter André Bolhuis verklaarde blij te zijn met de uitkomsten van een onderzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Daaruit blijkt dat jongeren positief staan ten opzichte van de herdenkingen op deze dag en de manier waarop dat gaat. Ook vertelde Bolhuis het verhaal van wielrenner Henk Boskemper. In juni 1944 werd hij in het Olympisch Stadion Nederlands kampioen op het onderdeel '50 km eigen kracht'. Kort daarop werd hij tijdens een trainingsrit opgepakt en zeven maanden later overleed hij in concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg.

Aan het eind van de plechtigheid legden vertegenwoordigers van Amsterdam, de Nederlandse sport, Ajax en het Olympisch Stadion vijf kransen in de vorm van de Olympische ringen.

Deel dit artikel op social media: