Ria Stalman
Naam: Ria Stalman
Geboren: 11 december 1951 te Delft
Sport: atletiek
Olympische Spelen XXIII Los Angeles 1984
Onderdeel: discuswerpen
Prestatie: goud, won met een worp van 65.36 meter
Ria Stalman was na Fanny Blankers-Koen pas de tweede Nederlander die olympisch goud veroverde op een individueel atletieknummer. In Los Angeles 1984 won de Delftse het discuswerpen. In 2016 gaf Stalman tegenover Andere Tijden Sport toe dat ze in de laatste 2,5 jaar van haar loopbaan anabole steroïden heeft gebruikt, ook voor de Olympische Spelen in Los Angeles. Omdat de verjaringstermijn tien jaar is, hoefde Stalman haar gouden medaille niet in te leveren.
Iets minder dan een maand voor de olympische finale van het discuswerpen in Los Angeles 1984 presenteerde Ria Stalman zich nadrukkelijk als favoriete. Op 15 juli tilde de tweeëndertigjarige atlete in het Amerikaanse Walnut het Nederlands record naar een afstand van 71.22 m. Met die worp klom zij naar de vierde plaats op de seizoensranglijst. Omdat de topdrie uit de Oostduitse zwaargewichten Beyer, Opitz en Meszynski bestond, was Ria Stalman bij uitstek de kandidate om Nederland het eerste atletiekgoud sinds 1948 te bezorgen.
Op 11 augustus speelde de uit Delft afkomstige atlete haar favorietenrol in Los Angeles met allure. Nadat zij bij de eerste worp ruimschoots de finalelimiet van 55 meter had overtroffen, was er ook in de eindstrijd sprake van een zelfbewust optreden. Haar eerste worp van 64.50 m was lang onbereikbaar voor de concurrentie. Dat veranderde pas bij de voorlaatste beurt van Stalmans Amerikaanse trainingspartner Leslie Deniz. Met een verrassende 64.86 m klom zij naar de eerste plaats. Bij haar laatste worp werd het voor de Nederlandse een kwestie van buigen of barsten. Zij slaagde op het noodzakelijke moment: 65.36 m, goed voor goud.
Het succes redde het gezicht van de omvangrijke Nederlandse atletiekploeg en betekende voor Ria Stalman tevens een opluchting na diverse persoonlijke teleurstellingen. In 1976 gingen de Spelen in Montréal aan haar voorbij, ondanks het feit dat zij toen al de beste West-Europese discuswerpster was. Ook in Moskou was zij er niet bij. Na die teleurstelling overwoog zij definitief afscheid te nemen van de topsport.
Eenmaal studerend aan de universiteit van Arizona, boekte zij met haar trainer Roy Aguayo echter grote vooruitgang. Haar record van 71.22 m betekende een progressie van bijna 15 meter in vergelijking met haar topprestatie in 1978.
Bronnen:
• Kroniek Olympische Spelen, NOC 75 (Elsevier, 1987)
• Andere Tijden Sport
• Statistische gegevens: Olympisch Oranje, Ton Bijkerk (Tirion Sport, 2008)
• Foto: ANP