Charles Henri Labouchere

Naam: Charles Henri Labouchere
Geboren: 12 april 1880 in Doorn 
Overleden: 12 oktober 1966 in Zeist
Sport: paardensport

Olympische Spelen IX Amsterdam 1928
Paard: Copain
Onderdeel: wedstrijd voor hindernisruiters individueel
Prestatie: dertigste plaats
Onderdeel: wedstrijd voor hindernisruiters team
Prestatie: tiende plaats

In het Cavaleriemuseum in Amersfoort werd in 2015 het boek 'In dienst van Hare Majesteit en de paarden' gepresenteerd. Het boek, gereconstrueerd door Ed Pielkenrood, handelt over het leven van springruiter Charles Henri Labouchere, deelnemer aan de Olympische Spelen in Amsterdam.

Charles Henri Labouchere was de eerste grote Nederlandse springruiter, zo meldt de samensteller van het boek. Ver voordat in de jaren dertig van de vorige eeuw de verlichte zit werd geïntroduceerd, paste hij deze methode al toe. Hij was zijn tijd ver vooruit en met zijn zelf ontwikkelde springstijl boekte hij vanaf 1904 nationaal en internationaal grote successen in een tijd dat de springsport nog in de kinderschoenen stond en was voorbehouden aan militairen.

Turbulente tijd
Pielkenrood: "Sportsuccessen vormen geen garantie voor eeuwige roem. Labouchere verdient het echter om in herinnering te blijven. Hij was een pionier met een bijzonder leven in een turbulente tijd. Bovendien legde hij, samen met vele andere cavaleristen, de basis voor de huidige springsport in Nederland."

Hoewel Labouchere in 1928 als favoriet van start ging bij de Olympische Spelen in Amsterdam, slaagde hij er niet in om een medaille te winnen. Toch loopt de Olympische Spelen als een rode draad door zijn leven. Hij was degene die het paard Marcroix - waarmee zijn vriend en collega Charles Pahud de Mortanges zoveel olympische medailles behaalde - heeft ontdekt en opgeleid. Bovendien is Labouchere chef d’équipe en jurylid geweest bij de Spelen van 1932 en 1936 in respectievelijk Los Angeles en Berlijn.

Na de Tweede Wereldoorlog heeft Labouchere zich bijzonder ingezet voor de ontwikkeling van de paardensport in ons land door een wisselprijs (met geldbedrag) in te stellen voor de beste Nederlandse eventingruiter en door – samen met anderen – het initiatief te nemen voor een jaarlijks internationaal concours hippique in Amsterdam.

Labouchere overleed in 1966 op 88-jarige leeftijd.

Bron:
-  In dienst van Hare Majesteit en de paarden – Ed Pielkenrood