Gezonde Voeding Afbeelding

Gezonde Voeding

Bij een gezondere sportomgeving, hoort ook een gezonder voedingsaanbod in de sportkantines en horeca van sportaccommodaties. Uit onderzoek van Markteffect bleek in 2021 al dat maar liefst 70 procent van de kantinebezoekers de aanwezigheid van gezondere voedingskeuzes belangrijk vindt.  

Kies daarom voor gezondere keuzes in je sportkantine. Denk daarbij aan water, fruit en een volkorentosti, naast het bestaande aanbod. 

Tien tips voor een gezondere sportomgeving  

NOC*NSF, JOGG en de sportbonden KNVB, KNHB, KNLTB, en KNKV werkten drie jaar (2020,2021 en 2022) samen aan een programma waarbij tien sportclubs de weg naar een gezondere sportomgeving inzetten. De ervaringen en inzichten van de clubs werkten wij uit in tien praktische tips over voeding, alcohol, rookvrij zijn en beleid voor jouw sportomgeving. Iedere club kan direct aan de slag. 

  1. Lees de tien tips

Receptenboek  

Lekker, vers en getest in de sportkantine: laat je inspireren door het receptenboek van sportclubs uit het hele land. De meeste recepten in dit boek zijn bedacht, geproefd en verkocht in verschillende sportkantines. Ze zitten vol groente en fruit; zijn makkelijk te maken, betaalbaar en vooral supersmakelijk.  

  1. Snel en simpel receptenboek voor sportkantines

Koelkastindeling 

Wet- en regelgeving over voeding

Bekijk hoofdstuk 15 over voeding om te zien met welke regels en wetten je als (bestuurder van een) sportclub rekening moet houden? We zetten ze voor je op een rij in het handboek wet- en regelgeving voor sportverenigingen. 

  1. Ga naar het Handboek wet- en regelgeving

Richtlijn Eetomgevingen Voedingscentrum 

Reclamecode voor voedingsmiddelen en sportsponsoring 

Als je je sportclub of sportevenement wilt laten sponsoren door een aanbieder van voedingsmiddelen, is het goed om bewust te kiezen voor sponsoren die bij een gezonde sportomgeving passen. Bij sponsoring van activiteiten waarbij veel jeugd aanwezig is, dien je je te houden aan de Reclamecode voor voedingsmiddelen en sportsponsoring.  

  1. Reclamecode voor voedingsmiddelen en sportsponsoring

Convenant gezonde sportevenementen

De sportsector heeft ook specifieke afspraken gemaakt over gezonde sportevenementen. Deze afspraken staan in het  dat gemaakt is samen  met een aantal gemeenten, sportmarketingbureaus, JOGG en NOC*NSF. Het convenant draagt, net als de reclamecode, bij aan het stimuleren van gezonde voedingskeuzes en sportsponsoring gericht op kinderen tot en met 12 jaar.  

Meedoen met het convenant? Stuur een e-mail naar gezondesportomgeving@nocnsf.nl  

Bekijk het convenant

Hulp van een JOGG-Teamfit coach 

Weet je niet zo goed waar te beginnen bij het aanbieden van gezonde(re) voeding op jouw sportclub of kan je wel wat hulp gebruiken? Meld je club direct aan bij JOGG-Teamfit en krijg hulp van een coach die je begeleidt in het proces en voorziet van kosteloos advies.  

Meld je aan bij JOGG-Teamfit

Contact

Vragen? Of advies nodig?

gezondesportomgeving@nocnsf.nl